Kort radioamateurnieuws – week 20, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

 1. SOS Radio Week gedurende heel mei;
 2. 5G-antennes meten in de galmkamer;
 3. Elektromagnetische oorlogsvoering;
 4. KiCAD printplaat ontwerpsoftware;
 5. Sluitingsdata voor kopij tbv Electron;
 6. W8S Swains DXpedition of the year 2023/2024.

Kort radioamateurnieuws

 

1. SOS Radio Week gedurende heel mei

In het Verenigd Koninkrijk zijn deze hele maand activiteiten om aandacht te vragen voor het werk van de vrijwilligers van de Royal National Lifeboat Institution, Independent Lifeboats en National Coastwatch Stations op de Britse eilanden. Daaronder ook een aantal special event stations.

De leden van deze organisaties redden samen vele levens die in gevaar zijn langs en rond de duizenden kilometers kustlijn en verder op zee. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de RNLI werd opgericht en de SOS Radio Week draagt de naam SOS Radio Week 200 voor de operators die de RNLI tijdens het evenement steunen.

Deelnemers kunnen werken vanuit huis, een openbare locatie of een reddingsboot- of kustwachtstation. Ga voor meer informatie over het evenement naar de SOS Radio Week website.

Met dank aan Tom, PC5D.

 

2. 5G-antennes meten in de galmkamer

5GWe gebruiken steeds meer (slimme) apparaten die verbonden zijn met het 5G-netwerk. De hoogfrequente antennes die hierin zitten zijn vaak geïntegreerd met chips, en dat maakt het testen een stuk lastiger.

TU/e-onderzoeker Anouk Hubrechsen ging aan de slag met een concept uit de akoestiek en laat zien dat haar unieke table-top galmkamer hoogfrequente antennes veel accurater en sneller kan doormeten.

Ze schreef haar proefschrift als een praktische handleiding, en overtuigt ondertussen als CEO van spin-off ANTENNEX steeds meer bedrijven deze nieuwe meetmethode te gebruiken. Lees er meer over op de TU-Eindhoven website.

Met dank aan Sjoerd, PA0SHY.

 

3. Elektromagnetische oorlogsvoering (EW) goed merkbaar en zichtbaar

Stoorzenders, opzettelijke transmissies van een signaal met het doel de transmissie van een ander radiosignaal te verstoren om interpretatie door de ontvanger te bemoeilijken of onmogelijk te maken door het te storen of uit te schakelen, gebruikt in de context van Elektromagnetische oorlogsvoering (EW), werden zeer vaak ontvangen in de HF-banden voor radioamateurs in april 2024, net als in de afgelopen maanden.

De meeste werden gegenereerd met een toon van 85 Hz en we hebben ze vele uren lang waargenomen tijdens langdurige uitzendingen. met verschillende bandbreedtes, meestal op de 40-meter en 15-meter banden. En je leest er alles over in de IARUMS-R1 Newsletter April 2024. Uiteraard ook nu weer met de nodige links naar Youtube video’s van de verstoringen zodat ze goed te bestuderen zijn.

Met dank aan Ruud, PG1R.

 

4. KiCAD printplaat ontwerpsoftware besproken door Mike Willis, G0MJW

In het Tonight@8 webinar van afgelopen week gaf Mike Willis, G0MJW een introductie in het ontwerpen van printplaten met behulp van het populaire open source pakket KiCAD [KEY-CAD].

De presentatie behandelt de basis in real time, beginnend met een circuitschets, doorloopt het proces van het omzetten daarvan in een schematisch diagram en gebruikt dat vervolgens om een printplaatontwerp te maken. Er wordt afgesloten met hoe je dit kunt versturen voor productie.

Bekijk deze bijna twee uur durende presentatie op het RSGB YouTube kanaal. Ga voor meer informatie naar de RSGB website op rsgb.org/webinars.

Met dank aan Tom, PC5D.

 

5. Sluitingsdata voor kopij ten behoeve van de Electrons van 2024

Er is nog wel eens wat verwarring over wanneer de kopij voor Electron ingeleverd moet worden. Vandaar dit handige overzicht met alle data op een rijtje voor de rest van dit jaar.

 • maandag 3 juni voor Electron juli
 • maandag 24 juni voor Electron augustus
 • maandag 1 juli voor Electron september
 • maandag 26 augustus voor Electron oktober
 • maandag 30 september voor Electron november
 • maandag 4 november voor Electron december
 • maandag 25 november voor Electron januari 2025

Let op: Neem bij dringende zaken, ‘heet nieuws’ of onverwacht urgente bijdragen voor In Memoriam die de deadline overschrijden altijd even contact op met electron@veron.nl. We geven geen garantie, maar vaak kunnen we dan toch nog wel iets regelen.

Met dank aan Lisa Mooijman, eindredacteur Electron

 

6. W8S Swains wint ‘DX pedition of the year 2023/2024’ prijs
Swains

Het eiland Swains (Afbeelding: WikiMedia)

Het team van de W8S Swains DX-peditie is erg trots om te mogen melden dat ze de prestigieuze prijsDX pedition of the year 2023/2024‘ hebben gewonnen.

Deze prijs is gisteren uitgereikt bij de South West Ohio DX Association. Ook namens de VERON van harte gefeliciteerd met deze prachtige beloning voor een niet geringe klus.

Het eiland ligt 180 km ten zuiden van Fakaofo (Tokelau) en 300 km ten noorden van Savai’i (Samoa). De landoppervlakte is 2,43 km2 en de totale oppervlakte inclusief de lagune is 3,5 km2. Meer informatie over dit bijzondere eiland lees je in de Wikipedia.

Met dank aan Fred, PA0FVH.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.