60 meter antenne (5 MHz)

Zelfbouw 60 meter antenne

Ik ben één van de weinigen met een multi-band inverted-V. Voordeel hiervan is dat ik op de bewuste banden een mooie staande golf heb van 1:1. Mijn laagste band is 20 meter. Deze draad heb ik verlengd met een zelfgemaakte spoel. En daaraan nog weer een stuk voor het 60 meter (5 MHz) gedeelte. In principe is één been van de dipool 20m(draad)+20m(spoel)+20m(draad). Om toch nog weer de 20m band te gebruiken heb ik een condensator op de juiste resonatiefrequentie (20m) getrimd.

De bouw

Zelfbouw 60 meter antenneMen neme 1 lege WC-rol. Daarop wikkelde ik 31 windingen 1mm2 vinyldraad (20,4uH). Kroonsteen aan beide einden. Buitenkant intapen en daarna helemaal inspuiten met lak. De condensator (+/- 6,5 pF) heb ik van een stuk oude tv-coaxkabel gemaakt. De binnenader aan de ene kant en de buitenader aan de andere kant van de spoel. Door de binnenader uit de tv-coaxkabel te trekken kun je vrij nauwkeurig de juiste capaciteit bepalen.

De antenne lijkt veel op http://www.hard-core-dx.com/nordicdx/antenna/wire/60mtrapdipole.html maar dan als inverted-V. De trap heb ik eigenlijk gewoon als experiment gemaakt zonder eerst (dure) materialen aan te schaffen om dan misschien te moeten concluderen dat het weggegooid geld is geweest.

Roelf Harm Brouwer (PE1MXP)