QSL kaarten op vlucht MH17 terecht

QSL kaarten op rampvlucht MH17

Een fragment uit het YouTube filmpje (gemaakt bij de rampplek) waarop de QSL kaarten te zien waren.

Vorig jaar werd het VERON hoofdbestuur gewezen op een YouTube filmpje waarop Nederlandse QSL kaarten waren te zien, die aan boord waren van rampvlucht MH17. Door het DQB (Dutch QSL Bureau) werd inderdaad bevestigd dat rond die tijd een zending QSL kaarten onderweg was naar YB. Meer kon toen helaas niet gemeld worden.

QSL kaarten MH17 op Schiphol

Een tijdje geleden werd het hoofdbestuur wederom getipt. De QSL kaarten, een deel van de geborgen lading van MH17 , zouden op Schiphol zijn. Na wat speurwerk is het hoofdbestuur in contact gekomen met de advocaat van Malaysian Airlines. Hij bevestigde dat de QSL kaarten in zijn beheer waren.

Specialistische reiniging

Het hoofdbestuur heeft de mogelijkheid onderzocht om de kaarten terug te krijgen bij de rechtmatige eigenaren, de amateurs die de kaarten verstuurd hebben. De advocaat van Malaysian Airlines heeft aangegeven dat de 465 kaarten, uit veiligheidsoverwegingen, eerst specialistisch gereinigd moeten worden. De kosten voor die reiniging bedragen 15.000 Britse Pond excl. BTW (ca. 25.740 euro).

Rechtmatige eigenaren

De VERON en het DQB zijn niet de rechtmatige eigenaren van de QSL kaarten. Dat zijn altijd nog de amateurs die de kaarten verstuurd hebben. Het hoofdbestuur of DQB neemt daarom ook niet de beslissing of de kaarten wel of niet gereinigd moeten worden. Gezien de hoge kosten is het onwaarschijnlijk dat de rechtmatige eigenaren de kaarten terug willen hebben. Desondanks wil het hoofdbestuur via deze weg amateurs de kans geven om hun QSL kaarten terug te krijgen. Daarvoor moet wel het eerdergenoemde bedrag van 15.000 Britse Pond excl. BTW in zijn totaliteit betaald worden aan het reinigingsbedrijf. Indien één of meerdere amateurs hiertoe toch bereid zijn, dan kunnen zij zich via het contactformulier melden bij de algemeen secretaris. Hij zal hen in contact brengen met de advocaat van Malaysian Airlines.