Nieuwe handleiding Logbook of The World door ZL2IFB

handleiding Logbook of The WorldGary Hinson ZL2iFB heeft een nieuwe handleiding gepubliceerd over het Logbook of The World (Version 1.06 July 2022).

Het Logbook of The World (LoTW) is door de American Radio Relay League (ARRL) uitgebracht op 15 september 2003. Dit jaar bestaat het Logbook of The World bijgevolg 20 jaar. Wayne Mills N7NG beschreef in oktober 2003 voor het QST-journaal de visie achter het toen revolutionaire programma: “Stel je voor dat je het bewijs van een amateurradiocontact elektronisch kunt indienen en dat het meetelt voor de Awards. Zonder meer een eenvoudige procedure onder een systeem dat de geldigheid van een QSO waarborgt. ”

LoTW

Meteen vanaf het begin waren de fundamentele doelstellingen van LoTW duidelijk: het zou een eenvoudige manier zijn om de geldigheid van amateurradiocontacten (QSO’s) ingediend voor Awards te valideren.
We kennen inmiddels allemaal de handige leidraad ‘FT8 Operating Guide’ van Gary Hinson ZL2iFB. Net als alle voorgaande versies is deze populaire handleiding volledig gratis te downloaden. Gary Hinson ZL2iFB is een radioamateur uit Nieuw-Zeeland. Hij is gek op HF, CW en vooral ook op FT8.
En daarom heeft hij voor alle radioamateurs de befaamde ‘FT8 Operating Guide’ vrijgegeven. Het pdf-bestand is op zijn website te vinden.
Gary Hinson ZL2iFB heeft daarnaast ook een leerrijke handleiding gemaakt over het Logbook of The World. Hij heeft zo een gemakkelijke en eenvoudige stap-voor-stap handleiding samengesteld. Deze handleiding bevat 38 pagina’s met verschillende afbeeldingen om je te helpen bij het gebruik van LoTW.

Handleiding

Het pdf-bestand kan hier worden gedownload.

LoTW New User Guide Get going with ARRL’s Logbook of The World Version 1.06 July 2022
Als je van plan bent om het Logbook of The World (LoTW) te gebruiken, lees dan zeker deze leidraad. Het Logbook of The World (LoTW) is een webgebaseerde database die wordt aangeboden door de American Radio Relay League om een contactverificatie onder radioamateurs te implementeren.

Het LoTW-systeem legt de nadruk op veilige authenticatie met behulp van cryptografische versleuteling. Het computergebaseerd logboek van een radioamateur, in ADIF of Cabrillo formaat, moet worden ondertekend met behulp van een sleutel die is verkregen van de ARRL. De logboekgegevens omvatten roepnamen en locaties van amateurstations, contacttijd, frequentie en mode.

De ARRL wijst dergelijke sleutels toe aan radioamateurs die voorkomen in de licentiedatabase van de Amerikaanse FCC of aan niet-Amerikaanse radioamateurs die een onbetwistbaar identiteitsbewijs leveren.
Log-records in de LoTW-database worden automatisch vergeleken. Wanneer een radiocontact op een bepaald tijdstip, in een bepaalde mode en op een bepaalde frequentieband is geclaimd door beide deelnemende radioamateurs die beiden hun log hebben ingediend, wordt een LoTW QSL-bevestiging gedeclareerd.

Puur elektronisch

Deze LoTW QSL-bevestiging is nodig voor een latere toekenningsclaim, bijvoorbeeld voor contacten met alle Amerikaanse staten of met 100 verschillende landen. De LoTW QSL is puur elektronisch. Er is dus geen papieren bevestiging. Een deelnemer kan echter een record afdrukken van elk bevestigd radiocontact, compleet met het LoTW-recordnummer.
Een LoTW-geregistreerde radioamateur kan inloggen op de LoTW-website om zijn of haar gelogde QSO’s en de geverifieerde QSL-matches te bekijken.
Het elektronisch systeem wordt gebruikt door bijna 170.000 radioamateurs uit alle delen van de wereld. Hoe meer radioamateurs gebruik maken van deze LoTW-database, hoe meer kans dat voor de gelogde QSO’s een LoTW QSL-bevestiging kan worden gedeclareerd.

Verdere informatie op de website van Gary.
Wanneer de radioamateur een voldoende aantal LoTW en/of traditionele papieren QSL’s heeft, kan hij of zij een Award aanvragen. De ARRL erkent geen andere webgebaseerde QSL-systemen zoals eQSL.

Veel leesgenot.

bron: https://www.g4ifb.com/LoTW_New_User_Guide.pdf Version 1.06 July 2022

Met dank aan Ronny ON6CQ