Solid State Design for the Radio Amateur

Solid State Design for the Radio AmateurOnze vorige herinnering uit de rijke radio historie in het kader van 75 jaar VERON kwam uit 1939. Maar dit keer een wat minder verre duik in het verleden. We blikken 43 jaar terug naar begin 1977. De VERON is dan 31 lentes jong. En onze Amerikaanse zusterorganisatie ARRL geeft het boek “Solid State Design for the Radio Amateur” uit.

De auteurs zijn Wes Hayward (W7ZOI) en Doug DeMaw (W1FB – SK). Deze twee heren zijn aan beide kanten van de Atlantische oceaan ware grootheden onder radioamateurs. Ze hebben vele boeken, artikelen en ontwerpen op hun naam staan. En ook dit Solid State Design boekwerk blijkt duidelijk in een behoefte te voorzien.

Solid State versus Hollow State

Het boek is een theoretische en praktische handleiding voor radioamateurs met een gezonde interesse in zogenaamde Solid State componenten. Immers, tot die tijd is de radiobuis nog volop in gebruik binnen onze hobby. Met de term “Solid State” worden dan ook die nieuwerwetse transistoren en geïntegreerde circuits bedoeld. Deze componenten zijn inwendig massief (solid) van opbouw. Dit in tegenstelling tot de radiobuis met zijn holle ruimte in een glazen omhulling. Vandaar dat buizen ook wel eens gekscherend “Hollow State” worden genoemd.

Wes Hayward (W7ZOI) tijdens radio experimenten

Gestelde doelen

Dit boek bleek niet alleen bij radioamateurs een schot in de roos. Ook bij professionele RF ontwerpers sloeg de methodiek van het boek goed aan. Immers, één van de doelen van de publicatie was om Solid State ontwerpmethoden te presenteren aan een publiek dat tot dan toe méér met buizen bekend was. Dus eigenlijk aan iedereen die zakelijk of privé met elektronica “knutselde“.

Maar er is nog een doel in het boek verwerkt. De auteurs wilden de lezers aanzetten tot het zelf ontwerpen van elektronische schakelingen. Dus niet alleen het nabouwen, maar duidelijk een stap verder. Want de gangbare handboeken waren tot die tijd een nogal droge opsomming van beschikbare componenten. Vaak met een beknopte beschrijving van de functionaliteit. En als je geluk had, aangevuld met een generieke voorbeeldschakeling.

Het “Solid State Design for the Radio Amateur” boek daarentegen beschrijft de onderdelen van een schakeling als modellen. En deze modellen kunnen vervolgens door de ontwerper zelf verder uitgewerkt worden. Immers, het ontwerpen van elektronica is méér dan slechts het handig combineren van losse deelschakelingen die zich eerder bewezen hebben.


Ontwerpen als sleutelwoord

Het boek is er zeer zeker in geslaagd om het woord “ontwerpen” als sleutelwoord in de titel waar te maken. In de jaren na de eerste editie werden die Solid State componenten al snel gemeengoed. En, ook tot de verrassing van de auteurs, bleef dit boek onverminderd populair.

Zelfs tot op de dag van vandaag is het boek nog steeds de steun en toeverlaat van vele zelfbouwers. En dat terwijl veel van de transistoren uit het boek al lang niet meer verkrijgbaar zijn. Maar de echte zelfbouwer laat zich daar niet door hinderen. Hij of zij zoekt naar alternatieve halfgeleiders en bouwt voort op de solide basis die Wes en Doug gelegd hebben.

Je eigen “Solid State Design for the Radio Amateur” exemplaar?

We kunnen ons voorstellen dat je na het zien van onderstaande index ook zelf een exemplaar wilt hebben. Echter, helaas is ook dit boek niet meer in de boekhandel verkrijgbaar. Ook niet meer bij de ARRL. Op de verschillende online verkoopsites zie je zo af en toe wel exemplaren aangeboden worden. En op radiorommelmarkten kun je ook nog wel eens over een beduimeld exemplaar struikelen. Vaak tegen best nog wel stevige prijzen. Dus dan kom je al snel uit op een PDF download. En het feit dat er meerdere PDF downloads te vinden zijn geeft al aan hoe populair het boek ruim 40 jaar na dato nog steeds is. Dus grijp je kans om het aan je eigen bibliotheek toe te voegen.

Index van Solid State Design for the Radio Amateur