Stef van 9 jaar oud bouwt low cost FM-radio met zijn vader Bas

Stef bouwt kids-radio met zijn vader

De trotse Stef van 9 met zijn eerste Kids-radio

Op 6 januari 2020 ontvangt Johan, PA3JEM een telefoontje van Bas uit Kaatsheuvel.

Hallo ik ben Bas en hoop dat u mij kunt helpen.

Wat blijkt Stef de 9-jarige zoon van Bas wil een spreekbeurt geven over radio. Op de website is het bouwproject voor de low cost FM-radio gevonden en zijn onderdelen aangeschaft. Maar Stef en Bas lopen tijdens het bouwen tegen een paar probleempjes op waar wat hulp bij nodig is.

Waar is dit begonnen

Bas heeft problemen met de CV-ketel en haalt de besturingsprint eruit. Vervolgens gaat Bas met de print in de hand naar een elektronicazaak met het verzoek om de print even te repareren. Helaas,  geeft de medewerker aan, zo eenvoudig is dat niet. Je zult eerst moeten weten wat er defect is. Maar na een gesprek adviseert de medewerker Bas om eens te kijken naar een N-registratie.

Van leren voor de N-registratie naar spreekbeurt

Bas laat hier geen gras over groeien en bestelt in de webshop van de VERON het cursusboek voor de N-examen. Het enthousiasme van Bas is aanstekelijk en de zoon van Bas – Stef – raakt ook geïnteresseerd. Stef wil graag op school een spreekbeurt houden over radio en roept de hulp van zijn vader in. Zij vinden op het internet een ontwerp voor de low cost FM-radio. Onderdelen worden aangeschaft er het begin is er.

Alle begin is moeilijk, maar Stef helpt mee

Bas loopt tijdens de bouw vast. Al die onderdelen en waarom moet die daar en niet op een ander plek? Bas zoekt contact via de VERON en komt bij Johan, PA3JEM terecht. Er worden meerdere en soms lange telefoongesprekken gevoerd. Maar op 11 januari 2020 komt er een WhatApp binnen bij Johan.

Het is gelukt. Onze eerste kids-radio werkt! Nog bedankt voor je advies en tot ziens bij het examen of tijdens een beurs.

Bas, leuk dat je dit met ons wilt delen. Je hebt in een paar dagen veel geleerd. Heel veel succes met studeren voor de N-registratie. Dat gaat zeker lukken. Je bent al lid van de VRZA maar een lidmaatschap van de VERON pas er vast nog wel bij. VERON is tijdens alle examens in 2020 op locatie aanwezig om alle kandidaten een hart onder de riem te steken. Kom gerust even langs voor een praatje.

Ook met zoon of dochter een kids-radio maken?

Bas en Stef hebben laten zien dat iedereen een low cost FM-radio kan maken. Of je nu net met radio begint of al langer bezig bent. het is leuk om samen met uw zoon of dochter te doen en de kinderen kennis te laten maken met techniek.

Youngsters on the Air

Voor de jongeren (van 16 – 26) heeft de overkoepelende organisatie IARU, waar de VERON lid van is, het YOTA (Youngsters on the Air) programma. Jongeren uit de hele wereld ontmoeten elkaar regelmatig bij een van de YOTA kamp weekenden. In december 2019 is dit weekend gehouden in Oosterhout, YOTA Go’s PA. Met een weekend vol amateurradio en tal van andere leuke activiteiten voor de jongeren. De komende YOTA is tijdens Pasen in Noorwegen.