DARC 70 jaar

DARC 70 jaarNiet alleen de VERON viert dit jaar haar jubileum, ook de Deutscher Amateur-Radio-Club (DARC) doet dat. Dit jaar is het namelijk 70 jaar geleden dat de DARC werd opgericht. Ter gelegenheid daarvan zijn het hele jaar de speciale calls DF70DARC en DP70DARC actief. Natuurlijk zijn er ook certificaten te verdienen door met deze stations te werken.

DARC 70 jaar

De DARC werd tijdens de Kurzwellentagung in 1950 in Bad Homburg opgericht. Dit werd mogelijk omdat een jaar eerder, op 23 maart 1949, in Duitsland de amateurradiowet in werking trad. Afgezien van enkele wijzigingen vormt deze wet nog steeds  de basis voor amateurradio in Duitsland.

Radiosportverband 30 jaar

In 2020 is het ook 30 jaar geleden dat de Radiosportverband (RSV) werd opgericht. De RSV was de eerste vrij gekozen radioamateurvereniging van de toenmalige Duitse Democratische Republiek (DDR). Deze vereniging fuseerde reeds een jaar later met de DARC, wat ongetwijfeld samenhing met de hereniging van beide Duitse staten. Ter herinnering aan de RSV vroeg de DARC ook hiervoor een speciale call aan: DM30RSV.

Certificaten

DARC-leden krijgen dit jaar via hun DARC-afdeling de gelegenheid om gedurende een bepaalde periode de drie speciale calls te gebruiken: DF70DARC, DP70DARC en DM30RSV.

Door met deze stations te werken kun je twee verschillende certificaten behalen: “70 Jahre DARC” en “30 Jahre RSV eV”. Meer informatie over deze certificaten vind je op de speciale webpagina: 70 Jahre DARC / 30 Jahre RSV.

 

Bron: DARC