YOTA-zomerkamp 2020 in Kroatië

YOTA december maand evenementAlweer de 10e editie van de Youngster On The Air is dit jaar in Kroatië. En wel in Karlovac, niet ver van de hoofdstad Zagreb. De HRS (Croatian Amateur Radio Association)  organiseert deze zomer YOTA 2020. In dit YOTA-kamp gaan we door met het eerder gestartte train-de-trainerprogramma. Dat zal bijgevolg het hoofdthema zijn in die week. De deelnemers werken daarin aan de toekomst van amateurradio. Daarvoor nemen ze deel aan workshops. Daarin leren ze de vaardigheden om thuis vergelijkbare evenementen voor jongeren te starten. Hiermee proberen we een sneeuwbaleffect te creëeren. Immers, dan komen er wereldwijd meer en meer YOTA’s. En dat maakt het dan weer mogelijk dat andere jongeren en nieuwkomers de hobby gaan beleven.

Ook genieten van Kroatië

Echter, het train-de-trainerprogramma zal niet het enige onderwerp zijn. Er is ook tijd voor de radiohobby. Daarnaast is er ruimte voor bouwpakketten en tijd om de hoofdstad en de kust te bezoeken.  We gaan genieten van Kroatië en krijgen de gelegenheid een deel van dit prachtige land te zien. Ook zijn er culturele elementen in het programma. Er zijn immers vele nationaliteiten aanwezig op dit evenement. Een zo’n element is de interculturele avond, waarin de deelnemers drank en gerechten van thuis meenemen.

Onvergetelijk

YOTA zomerkampIn de voorgaande jaren blijken de deelnemers een onvergetelijke week te hebben. Een week waarin vele nieuwe vrienden gemaakt zijn. Kijk maar eens naar foto’s en video’s van voorgaande YOTA-kampen.

Deelnemers YOTA 2020

Iedere vereniging, die lid is van de IARU-Regio1 (in Nederland de VERON) mag een team afvaardigen. Dat team mag maximaal uit 4 mensen bestaan. De uiteindelijke grootte is afhankelijk van het totaal aantal inschrijvingen. Een team bestaat uit een teamleider en teamleden. We vragen de verenigingen om gemotiveerde jongeren te selecteren. Liefst jongeren met interesse in organisatorische vaardigheden en die van aanpakken houden. Dit vraagt om een commitment van de verenigingen om de deelnemende jongeren ook na thuiskomst te blijven ondersteunen.

Teamleider

  • leeftijd 18-30 jaar.
  • Liefst iemand die graag evenementen wil organiseren voor jonge radioamateurs.
  • Ook heeft iemand, die al eens een aan een YOTA-kamp heeft deelgenomen de voorkeur.

Teamlid

  • leeftijd 15-25 jaar
  • Niet eerder een YOTA-kamp bezocht
  • als een vereniging een goede reden heeft om iemand te selecteren, die al eerder is geweest moet de IARU-R1 jongerenwerkgroep hiervan op de hoogte zijn. Zij nemen hierover een beslissing.

Alle deelnemers, inclusief de teamleiders dienen aan het hele programma deel te nemen.

Waar en wanneer

8 tot 15 August 2020 in Karlovac, 56 km van de hoofdstad Zagreb in Kroatië.

Kosten: €25 per persoon. Dat is inclusief maaltijden, overnachtingen en activiteiten.Teams kunnen zonodig vanaf het vliegveld of treinstation opgepikt worden.

Na het evenement

We verwachten van alle deelnemers, dat ze na de YOTA actief deelnemen in het train-de-trainerprogramma. Daarvoor dienen ze hun programma’s en plannen in. Die worden ook gedeeld op de TTT-website. Alle deelnemers verplichten zich om een stuk te schrijven over het YOTA-kamp voor de website of het blad van hun amateurvereniging.

Als je vereniging (mits lid van de IARU-R1) met een team wil deelnemen moet de vereniging zich voor 16 februari 2020 aanmelden. Er is ruimte voor slechts 80 deelnemers. Kort na afloop van de inschrijvingstermijn maakt de IARU-R1 jongerenwerkgroep de deelnemende landen en hun deelnemende teams bekend.

Bron: IARU-R1