Radio Scouting weekend tijdens CQWS bij Scouting Riel

Radio Scouting weekendTijdens het Radio Scouting weekend (CQWS-weekend, CQ World Scouting) afgelopen 13 en 14 april 2024 zijn er 4 Radioscoutinggroepen actief geweest. Vanuit het scoutinggebouw en omgeving van scouting Bolstergroep te Riel. Er zijn diverse verbindingen gemaakt op HF, VHF, DMR, Echolink in de volgende modes SSB, FM, RTTY, PSK, FT8 en FT4.

Deelnemende Radio Scouting Groepen

  • Scoutingkampeerterrein De Rendierhoeve PC6RD, Tilburg.
  • Scouting Bolstergroep Riel PI4SBR
  • Scouting Zevenbergen PI4RSZ
  • Scouting Thomas More uit Prinsenbeek PI9TP

Pota en WWFF

Op zaterdag is PAFF-0137 en POTA NL-0108 “Regte Heide” geactiveerd vanaf een uur of 11:00 t/m 15:30u door Frank PF1SCT, Marc PE1NLK en Gerard PD4ME.
Het weer was goed en de stemming nog beter, de locatie leende zich erg goed, ook was er veel bekijks door passerende wandelaars, ruiters en amazones die erg geïnteresseerd waren in wat wij aan het doen waren. Ook zijn onze zendamateur collega’s van de andere groepen komen kijken. Er is gewerkt met een Kenwood 480SAT en een off-centre dipool Aerial-51, dit werkte perfect. (Er zijn 103 QSO’s gemaakt met als verste verbinding Zuid Afrika circa 9800 km. Ook zijn er Mills en bunkers en andere Parks on the Air gewerkt. Een tip vergeet de zonnebrand niet HI!

Op het clubgebouw

Op het clubgebouw van Scouting Riel zat de stemming er goed in. Vanaf 10.00 verzamelde zich circa 10 zendamateurs en radioscouts op het gebouw. Na het opbouwen van de shack en wegzetten van antennes werd in de loop van de middag gestart met het maken van verbindingen op voornamelijk HF.
De focus lag op de avond, want dan zou de CQWS (radioscouting contest) beginnen. Helaas wint deze contest maar moeilijk aan populariteit. De organisatie was vanuit Brazilie.
Eind van de middag sloot de POTA-groep aan op het clubgebouw van Riel. Volgens goed scouting gebruik werden er een paar tentjes opgezet, maar er kon ook binnen geslapen worden.
Rond 20.00 lokale tijd begon de contest. De condities waren redelijk dus het lukte om diverse Braziliaanse radioscouting stations te werken. Ook waren er vooraf afspraken gemaakt om met de organisatie in Brazilie op vooraf gestelde momenten contact te hebben.

 

Antennes en radios

Op het terrein van scouting Riel gebruikten we een horizontale richtantenne voor 2 en een vertical voor 2 en 70.
Daarnaast was een FD4, vertical voor 20 t/m 80, 10 m vertical en 10 m dipole en 6 m vertical. De laatsten waren zelfbouw antennes van aluminium profielen.
In de Shack stond een FT100d en IC211e (jaren 70) voor VHF. De IC211e moesten we noodgedwongen gebruiken i.v.m. met een storing in de FT100d. Erg leuk om de IC211e te gebruiken. Daarnaast hadden we meteen een reparatie projectje met de FT100d, die we later alsnog konden gebruiken.
We werkten verder met een IC7300, FT5000mp, TS480 sat en Xiegu G90.

Onderling QSO

Wat ook een erg leuk aspect was van dit weekend is dat je buiten dat er allerlei (radio) praat wordt gebezigd je elkaar ook eens in het echt ziet wat meteen voor verbinding zorgt. Ook erg leuk was dat er met behulp van eenvoudige materialen (aluminium profielen) door twee niet zendamateurs (radioscouts), twee antennes gemaakt zijn waarmee o.a. Zuid Afrika en Brazilie gewerkt is. Van zulke successen wordt iedereen enthousiast.
Tot in de vroege uurtjes zijn er verbindingen gemaakt en was er voor de zendamateurs die even “pauze” hadden een gezellig kampvuur.

Radioscouting Award

Mening station heeft dankbaar gebruik gemaakt van de 4 radioscouting calls die actief waren dit weekend. Deze tellen namelijk mee voor het Radioscouting Award.
Door verbinding te maken de diverse radioscoutingstation of met /J station kun je punten behalen. Wanneer je genoeg punten hebt kun je een award aanvragen. Meer informatie vind je op https://worldscoutscontest.com/dutch-radio-scouting-award/

Zondag

Helaas waren de condities op zondag wat minder, de band was erg onrustig. De vele extra QSO’s die we graag aan diverse logboeken hadden willen toevoegen is een beetje uitgebleven. Maar daar was de pret niet minder om. In de voormiddag zijn we gezamenlijk aan het opruimen begonnen en rond 12:00u ging ieder weer naar huis.

Scouting Bolstergroep uit Riel, met Bart in het bijzonder hartelijk dank voor de gezelligheid en gastvrijheid! Daarnaast willen we ook Edwin van de Thomasmore groep uit Prinsenbeek hartelijk danken voor de organisatie.

De volgende activiteit zal medio mei plaats hebben, dan zal er een veldweekend zijn vanuit scouting kampeerterrein De Renddierhoeve. Mocht je daar meer informatie over willen neem dan contact op met pf1sct@gmail.com

Frank PF1SCT en Gerard PD4MDE
Radioscoutingstam Scouting kampeerbos De Rendierhoeve