MFJ Enterprises stopt de productie

Recentelijk heeft Martin F. Jue K5FLU aangekondigd dat MFJ Enterprises de productie stopt na decennia van dienstverlening aan de amateurradio-gemeenschap. Dit besluit komt op een moment dat hij 80 jaar wordt en ervoor kiest om meer tijd met zijn familie door te brengen na een leven lang gewijd te hebben aan de groei en het succes van MFJ Enterprises.

MFJ Enterprises

Hoewel de productie stopt, zal MFJ Enterprises haar deuren niet volledig sluiten. Martin F. Jue K5FLU verzekert de klanten alsook de dealers dat MFJ-producten zullen blijven worden verkocht dankzij een aanzienlijke bestaande voorraad.
Het wereldbekende bedrijf zal zich blijven inzetten voor klantenservice door alsnog reparatiediensten aan te bieden onder garantievoorwaarden.

Aanvullende verklaring van Martin F. Jue K5FLU

Martin F. Jue K5FLU, de oprichter van MFJ Enterprises, heeft aangekondigd dat het bedrijf vanaf 17 mei 2024 de productie ter plaatse in hun fabriek in Starkville, Mississippi zal stopzetten. De producten van de merken Ameritron, Hy-Gain, Cushcraft, Mirage en Vectronics zullen door deze sluiting worden getroffen.

In een bericht op sociale media verklaarde Martin F. Jue K5FLU dat hij uitkijkt naar zijn pensioen.
De tijden zijn veranderd sinds ik 52 jaar geleden met dit bedrijf begon. Onze productlijn groeide en groeide en bloeide. Covid heeft alles voor bedrijven veranderd, ook voor dat van ons. Het was de zwaarste klap die we ooit hebben gehad en we zijn er nooit helemaal van hersteld.
Ik ben dit jaar 80 geworden. Ik had nooit echt aan pensioen gedacht, maar het leven is zo kort en mijn tijd met mijn gezin is zo kostbaar.

Martin F. Jue K5FLU richtte MFJ Enterprises op in 1972, nadat hij een CW-filterkit had gebouwd die voor minder dan $ 10 werd verkocht. Sinds 1990 heeft het bedrijf verschillende andere merken binnen de amateurradiomarkt overgenomen. Hij vertelde dat het bedrijf open zal blijven staan voor het verkopen van de bestaande voorraad omdat ze veel voorraad bij de hand hebben. Ook in de nabije toekomst zal het bedrijf reparatiediensten blijven aanbieden.

Martin F. Jue K5FLU sprak zijn dank uit aan de vele werknemers van MFJ, van wie sommigen al 40 jaar bij het bedrijf werken. Ook dankte hij de MFJ-dealers alsook de radioamateurs voor hun steun gedurende de afgelopen decennia.

Speciaal bericht naar ARRL-leden

Hij stuurde ook een speciaal bericht naar ARRL-leden en trouwe QST- lezers.

Ik betuig mijn diepste en oprechte dank aan mijn mede-radioamateurs over de hele wereld en vooral aan de ARRL-leden en de QST-lezers. In mijn jeugd kreeg ik een tweedehands set QST’s uit 1958. Ik las ze keer op keer totdat ik praktisch elk woord uit mijn hoofd kende. Dit gaf aanleiding tot de oprichting van MFJ Enterprises.

Alleen dankzij jullie is MFJ Enterprises een wereldwijde leider op het gebied van amateurradio geworden. Nu ik 80 werd, kan ik jullie allemaal niet genoeg danken voor 52 prachtige amateurradiojaren. Bedankt, best 73’s. . . Martin F. Jue K5FLU.

Martin F. Jue is een bekende figuur in de wereld van de amateurradio. Hij is de oprichter en eigenaar van MFJ Enterprises, evenals andere bedrijven zoals Hy-Gain, Cushcraft, Ameritron en Vectronics, die allemaal producten vervaardigen voor de amateurradio-industrie. Martin F. Jue heeft een aantal patenten op gespecialiseerde technologie, vooral op het gebied van T-netwerk tuners.

Martin F. Jue

Martin F. Jue werd geboren in Vicksburg, Mississippi, in een Chinees-Amerikaanse familie. Hij groeide op in het kleine stadje Hollandale in Mississippi.
Hij studeerde af aan de Mississippi State University’s Bagley College of Engineering in 1966 en vervolgde zijn studies aan het Georgia Institute of Technology. Na zijn afstuderen werkte hij een jaar bij Magnavox voordat hij in oktober 1972 begon met het vervaardigen van een CW-filterkit in een kamer van het toenmalige Stark Hotel in Starkville, Mississippi.

Voortdurende groei maakte MFJ Enterprises tot een begrip in de amateurradiogemeenschap over de hele wereld.

In de loop van veertig jaar groeide MFJ Enterprises uit tot de grootste fabrikant van amateurradio-producten ter wereld. Martin F. Jue heeft talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn innovaties in amateurradio, waaronder de ARRL Special Achievement Award in 2012. Ook is hij opgenomen in de CQ Hall of Fame in 2001 en de QRP Hall of Fame in 2009.

Hij is actief betrokken bij zijn gemeenschap als lid van de Starkville Rotary Club, bestuursvoorzitter van de Boys and Girls Clubs of the Golden Triangle en bestuurslid van het Mississippi Children’s Museum. Hij woont in Starkville met zijn vrouw Betty Quong Jue.
De erfenis van MFJ Enterprises en de daaraan verbonden merken valt niet te ontkennen. Decennia lang hebben deze bedrijven niet alleen toestellen, gereedschappen en accessoires geleverd die de amateurradiohobby hebben aangewakkerd, maar ook hebben zij een gevoel van gemeenschap en innovatie bevorderd.

Slotopmerking

Jue’s slotopmerking: “Jullie worden allemaal enorm gewaardeerd”, weerspiegelt het diepe wederzijdse respect en de dankbaarheid tussen MFJ Enterprises en zijn gebruikersgemeenschap – een gevoel dat zeker zal voortduren tot na de levensduur van de productielijn.
Terwijl de ganse amateurradiogemeenschap deze belangrijke verandering verwerkt, dient het verhaal van MFJ Enterprises als een herinnering aan de blijvende impact die toegewijde individuen en bedrijven kunnen hebben op zowel hobby’s als industrieën. Het einde van de productie van MFJ Enterprises is inderdaad het einde van een tijdperk, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk voor Martin F. Jue en de velen die de reis van MFJ Enterprises hebben gesteund en er deel van uitmaken.
E-mail verzonden op 25 april 2024 door Martin F. Jue K5FLU.

bron: ARRL

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ

 

[1]: https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_F._Jue
[2]: https://www.dxzone.com/mfj-announces-the-end-of-an-era-ceasing-production-after-decades-of-service-to-the-ham-radio-community/
[3]: https://en.wikipedia.org/wiki/MFJ_Enterprises
[4]: https://mschildrensmuseum.org/exhibits/express-yourself-wonderbox/martin-jue/
[5]: https://mailchi.mp/62e24f2ccc99/a-heavy-sad-heart
[6]: http://www.dxzone.com/