Deelname scouts aan JOTA groeit met 36%

Deelname padvinders aan JOTA groeit met 36%De deelname door Amerikaanse scouts aan het JOTA (Jamboree on the Air) evenement in 2018 is 36% gegroeid ten opzichte van 2017. Zo komen ieder jaar met de JOTA meer dan een miljoen scouts en begeleiders elkaar tegen in de ether. Dat geeft een gezellige drukte op de amateurbanden tijdens het derde weekend van oktober .

De eerste JOTA vond in 1958 plaats. Sindsdien hebben vele miljoenen scouts verbindingen gelegd via amateur radio. En zo zelfs jarenlange vriendschappen weten op te bouwen.

Deelname scouts in de Verenigde Staten

Alleen al in Amerika deden dit jaar 10.703 scouts mee aan het evenement. Vorig jaar waren dat er 7.872. En daarnaast ondersteunden er voor het eerst meer dan 1.000 radioamateurs deze JOTA. Er waren 610 geregistreerde JOTA locaties en 314 geregistreerde JOTA stations. Met meer dan 99 landen in de logboeken geeft dit een goede indruk van de indrukwekkende JOTA groei.

JOTA Coördinator Jim Wilson (K5ND) is erg blij met deze getallen. Hij hoopt dat deze groei in 2019 doorzet. Ondanks dat de zonnevlekken verwachting voor komend jaar niet al te best is.

Oorzaken van de groei

Kijkend naar de getallen moeten we concluderen dat een groot deel van de groei komt door het World JOTA-JOTI (Jamboree on the Internet) Team registratie en rapportering systeem”. Dat zegt Wilson tegen de ARRL. “Dit jaar rapporteerden 233 stations de resultaten binnen de USA. En dat is vergelijkbaar met de 226 van vorig jaar. Maar in aanvulling hierop kwamen 90 stations met rapportage via het World JOTA-JOTI systeem. Na verwijdering van duplicaten voegde dit 33 stations toe aan de eerder genoemde 266. Daarmee is bewezen waar die toename aan te danken is. In het kort kunnen we stellen dat deze mooie stijging misschien ook wel komt door meer nauwkeurige rapportages.

Eindrapportage

Wilson kijkt uit naar de eindrapportage over de JOTA deelname. “De locatie registraties alleen al in de USA sprongen van 274 vorig jaar naar 610 dit jaar” zegt hij. “Verschillende radioamateurs rapporteerde dat JOTI chat en Skype mogelijkheden flink hebben bijgedragen aan het op gang brengen van scout-tot-scout conversaties. Ook vanuit de USA met de rest van de wereld. En natuurlijk hebben ook VoIP modes zoals D-Star, DMR, en EchoLink de nodige steentjes bijgedragen in deze tijden van zonnevlekken minima.”

De World JOTA-JOTI eindrapportage wordt niet eerder dan het begin van 2019 verwacht. Immers, ieder deelnemend land levert de rapportage pas half december in. En daarna start het pittige rekenwerk en het samenstellen van alle wereldwijde inputs.

Een dankwoordje

Met dank aan iedereen die heeft geholpen een JOTA station op te zetten. En zo scouts op weg heeft geholpen om de technologie, het plezier en de magie van het radioamateurisme te ervaren. Laten we het volgend jaar nog eens doen!” concludeert Wilson.

#RadioIsMagie 
#BeleeftHetMetdeVERON

P.S.: We blijven natuurlijk niet achter in ons kikkerlandje. Scouting Nederland en de VERON leggen hun samenwerking vast. Dus ook onze verwachtingen van de synergie tussen scouts en radioamateurs zijn hoog gespannen.