Jongere zendamateurs, waar vind je die?

Al lang klinkt de roep om jongere zendamateurs in de wereld van zendamateurs. “We hebben meer jeugd nodig! Onze generatie legt het loodje en er is niemand om ze te vervangen! Wat gebeurt er straks met het radioamateurisme?” Het is ook geen nieuw fenomeen. Jazzmuziek, ooit koning van de radiogolven van de jaren 1930 tot mid-1950, kreeg het zwaar te verduren toen rock ‘n’ roll langs kwam waaien. Eind jaren 60 gingen jonge muzikanten met elektrische gitaren aan de gang en probeerden Jimi Hendrix na te doen. Die wilden geen jazz spelen in kleine nachtclubs. In de jaren 70 verdween jazz zelfs een tijdje.

Jongere zendamateurs recruteren

Proberen jongeren in onze hobby te betrekken is al tientallen jaren onderwerp van discussie. Veel goed-bedoelende clubs trachten jongeren te recruteren. Maar vaak zijn de resultaten teleurstellend. Ik was een van 12 studenten in een examenklas in de lokale bibliotheek begin jaren 80. Ik was echter de enige die de licentie behaalde.

Sterling Mann, N0SSC

Jongere zendamateurs

Sterling Mann, N0SSC, bij een pile-up gedurende de ARRL DX Contest 2020 (foto: Sean Kutzko, KX9X)

Toch zijn er behoorlijke aantallen jongere radioamateurs. Om uit te vinden wat die doen en hoe ze te bereiken nam Sean Kutzko contact op met Sterling Mann, N0SSC. Hij is al jaren een voorvechter van jongeren in het radioamateurisme. Daarnaast is hij ook de net-benoemde contactpersoon voor jongeren in de IARU Regio 2. En ook nog voorzitter van de Young Amateurs Radio Club (YARC). Sterling studeerde aan de Missouri University of Science and Technology. Daar behaalde hij in 2014 zijn diploma in electrical engineering in het bijzonder electromagnetisme. Hij is de medeoprichter van Youth on the Air en voormalige jongerenredacteur bij de ARRL. En alsof dat nog niet genoeg is heeft hij ook nog een eigen YouTube kanaal en blog (n0ssc.com) om het jongerenperspectief in te brengen.

 

Sterling, wat zijn volgens jou de manieren om jongeren in het zendamateurisme te introduceren?

Sterling Mann: Ik denk dat de gebruikelijke manier waarin jongeren geīnteresseerd raken is door familie of scouting. De meeste jonge radioamateurs hebben dat gemeen. Het is geen helder plaatje, maar in veel van mijn stukjes noem ik dat jonge zendamateurs ‘het’ op een of andere manier hebben. Velen jongere zendamateurs in de YARC zijn zo. Ze hebben andere interesses zoals programmeren, RC en circuitjes bouwen. Ham-radio komt vaak ter sprake op websites als Hack-a-day, Hacker News, vele forums en het online social platform Reddit. En zelfs af en toe in de gewone media. Er is meer aandacht voor daar. En dat is wat nodig is om iemand met een techniekknobbel er dieper in te laten duiken.

Het idee bestaat dat jongere zendamateurs de nieuwe internet-radio-dingen willen doen en niet traditionele radioamateur dingen. Klopt dat?

Ik denk niet dat dat erg klopt. Aan nieuwe technieken en internetintegratie doen alle leeftijden mee. EchoLink is veel in gebruik bij jongeren. Dat is niet omdat het internet is, maar omdat het gratis is en makkelijk te gebruiken. Hetzelfde kun je zeggen van afstandsbediende stations, privé of via diensten zoals zoals RemoteHamRadio.

Aan de andere kant doen veel jongeren mee aan meer traditionele aspecten zoals contesten, DX, satellieten en vossenjagen. Ik denk dat iedereen zijn eigen unieke niche heeft in de hobby. Daarom is het moeilijk te zeggen dat een bepaald ’type’ ham-radio beter is om kinderen te interesseren.

Natuurlijk zijn jonge mensen meer vertrouwd met moderne technologieën. Dus alles wat dat integreert met zendamateurisme zal een succes zijn. Daarom denk ik na over ham-radio over live-streaming platforms als Twitch of YouTube Live. Maar uiteindelijk, als je een amateur vraagt wat hij wil met radio krijg je altijd hetzelfde antwoord: er plezier aan beleven!

Wat zijn de grootste obstakels die jonge mensen tegenkomen op zoek naar ham-radio-plezier?

Het grootste obstakel, eerlijk gezegd, zijn andere zendamateurs. De bullebakken, de poortwachters, de betweters. Veel jonge en nieuwe amateurs worden van de banden geschopt in plaats van omarmd. Het grote leeftijdsverschil met de gemiddelde zendamateur is een ander sociaal obstakel. Ofschoon je zou denken dat een gedeelde interesse in techniek een brug zou slaan. Laat je niet gekmaken door malloten en trollen. Er zijn veel bullebakken onder amateurs, net als overal. Die kunnen je interesse in de hobby makkelijk doodslaan. Negeer ze: er zijn een boel zendamateurs die graag mentor zijn en opstaan voor alle vormen van ham-radio.

De kosten zijn ook een belangrijk punt. Maar vele jongeren, die ik in de laatste 15 jaar heb ontmoet hebben apparatuur gedoneerd of uitgeleend gekregen. Als je met een stapel radios zit denk er dan eens over eentje aan een kind te geven!

Op welke manieren kunnen oudere amateurs en clubs jongeren erbij betrekken?

Er zijn een hoop dingen die je kunt doen! Deze vraag beantwoorden is mijn belangrijkste taak de laatste tijd. Het is ook de kern van een hoop van mijn ARRL Youth Editor articles en blogs. Wat je zo te zeggen echt aan de haak slaat is het zien van andermans passie voor de hobby op bijvoorbeeld een velddag of een YouTube video. Op het YouTube kanaal Ham Radio Crash Course van Josh Nass, KI6NAZ, vind je regelmatig bedankjes van bezoekers. Die zeggen door hem geīnspireerd te zijn om met de hobby te beginnen. Ik heb de statistieken van de leeftijden gezien en dat zijn geen oude sokken!

Waar komen de jongere zendamateurs tegenwoordig samen?

YOTA bijeenkomst in Oostenrijk in 2016, satellietdemonstratie door Lennart PA2LEN (foto: Sterling Mann, N0SSC)

Jongere zendamateurs kwamen tot voor kort nergens samen. Jongeren amateurgroepen waar erg gefragmenteerd. De enige groep die ik kende was Carole Perry’s (WB2MGP) Dayton Hamvention Youth Forum. Groepen als BARC-JR en andere op jongeren geörienteerde radioclubjes onstonden heel gefragmenteerd.

Op een gegeven moment openden de sluizen van het World Wide Web. Organisaties als onstonden als  Young Amateur Communications Ham Team (YACHT), CollegeARC (nu Collegiate Amateur Radio Initative), Young Amateurs Radio Club (YARC), Youth on the Air/Youngsters on the Air (YOTA), Illinois Young Hams (ILYH) en meer. Deze groepen zijn op een veelzijdige manier aanwezig: een website, Facebookgroep, Twitter, Discord of Slakc chatroom, YouTubekanaal, podcast enzovoort. Voor YARC is de Discord chat de kern van de club. Daar is iedereen 24/7 aanwezig met tekst, spraak, video chats, aangepaste emoji’s en honderden jongere zendamateurs.

Hoe en waar moeten radioamateurs hun boodschap toespitsen om jongeren te recruteren?

Zendamateurs online zijn vooral eilandjes. Je kunt voor vrijwel elke club een website vinden. Maar er is nauwelijks algemene publiciteit voor amateurradio. Dat kunnen we beter doen. We moeten echte marketingstrategieën en publiciteitsinitiatieven ontwikkelen. Misschien zelfs wat geld besteden aan adverteren in de publieke ruimte. Dit is waarom velddagen zo succesvol zijn. Clubs worden gedreven om het publiek te informeren, van folders verspreiden bij de supermarkt tot een bezoek van een lokale functionaris arrangeren. Er is geen enkele reden waarom we dat niet altijd zouden doen!

Voetenwerk

Dat is iets om in je achterhoofd te houden als je het advies hoort: “maak een website en een Facebookgroep voor je club.” Dat werkt misschien voor je clubleden, maar het doet niets om je boodschap verder te verspreiden. Maar erg weinig mensen zoeken je Facebookpagina of website op. Je moet het voetenwerk doen en daarheen gaan waar je publiek is. Voor jongeren betekent dat lokale Makerspaces, hacking clubs, robotics teams van scholen en universiteiten, computerclubs en natuurlijk scoutgroepen. Daar moet je vertellen over radioamateurisme, als een verkoper aan een mogelijke klant. Je moet luisteren naar wat ze interesssant vinden om te leren en je verhaal daaraan aanpassen om ze halverwege tegemoet te komen.

Publieke demonstraties

Geef publieke demonstraties, vergelijkbaar met velddagen en doe dat regelmatig. COVID drukt uiteraard zijn stempel op de manier waarop je je kunt presenteren. Maar het kan nog steeds veilig online gedaan worden. Verzamel email-adressen van geīnteresseerden en houd regelmatig contact. Nodig ze uit op clubvergaderingen, zet ze op de email-lijst en houdt ze regelmatig op de hoogte van alle clubactiviteiten en bijeenkomsten.

Beeld is belangrijk

Uiterlijk is ook belangrijk. De tegenwoordige jeugd is ongelooflijk goed op de hoogte. Het is moeilijk om ze te overtuigen dat amateurradio een serieuze technologie is als de website van je club er mog net zo uitziet als in 2001. Jongeren vertrouwen erg op hun smartphone, dus kijk ook hoe je website eruiziet op een iPhone of Android. Als je een bijeenkomst van mogelijke toekomstige jonge amateurs bezoekt staat je uiterlijk gelijk aan geloofwaardigheid. Kies passende kleding en zorg ervoor dat jezelf en je presentatie er op een positieve manier uitspringt.

Speciale inspanningen

Tenzij iemand een vriend of een familielid met een licentie heeft is het betrekken van iemand bij ham-radio een hoop werk op lokaal niveau. En jongeren zijn nog moeilijker te bereiken. Er zijn speciale inspanningen nodig van de club om de naar buiten te gaan en je boodschap naar ze toe te brengen, meerdere keren. Als mensen geīnteresseerd zijn moet je daar een vervolg aan geven. Ook een mentorsysteem is onontbeerlijk. Een ouder wordende populatie, toenemende druk op het spectrum en toenemende kosten zijn bedreigingen. Maar desondanks komen er meer amateurs bij dan ooit tevoren. Deze mensen zijn misschien niet zo actief als de vorige generatie, maar toch denk ik dat zij het centrum zijn van de volgende amateurradio-hausse.

Bezoek Sterling’s website, n0ssc.com, om meer te lezen en direct met hem in contact te komen.

Met toestemming overgenomen van On All Bands

Auteur:

Oorspronkelijke titel: Finding and Maintaining Younger Ham Radio Operators

Vertaling: Poll van der Wouw, PA3BYV


De VERON heeft een Jeugd- en Jongerencommissie

Meer over de JOTA-JOTI hier en over de YOTA hier

De IARU-R1 Youngsters on the Air YOTA organiseert in deze coronatijd de YOTA-Online