YOTA-2017 de laatste dagen vol met activiteiten.

Yota-2017 bouw 17m QRP transceiver

De bouw van de 17m 5W CW trx

Er werd een QRP transceiver gebouwd voor de 17m band. Lennart en Suzan blijken de snelste in hun klasse. Zijn er 10387 verbindingen gemaakt met GB17YOTA. Wordt de YOTA-2017 afgesloten met een prijsuitreiking.

Bouw van een 17m QRP transceiver

Voor het Nederlandse team stond het bouwen van een 5W QRP cw transceiver, voor de 17m band, op het programma. Deze 5W QRP transceiver is speciaal voor de YOTA-2017 ontwikkeld door Hans G0UPL van QRP labs. Er werd gestart met het wikkelen van de spoelen. Niet iedereen had hier evenveel ervaring mee en werd dit onderdeel met extra begeleiding tot in de perfectie uitgevoerd. Hierna kon iedereen in z’n eigen tempo de overige componenten solderen. Zodra alle onderdelen gesoldeerd waren, werd de zender en ontvanger afgeregeld zonder externe meetapparatuur. Alle functies voor de afregeling zitten in de tranciever geprogrammeerd. Het eindresultaat is dan ook een hele leuke 5W cw TRX, welke ook nog eens als CW en WSPR-baken kan functioneren.

Lennart en Suzan blijken een klasse apart.

‘S middags werd er een ARDF (Amateur Radio Direction Finding) jacht georganiseerd op het kampement. Er werd gejaagd op de 2m en 80m band. Het Nederlandse team was als eerste op 2m aan de beurt. Hier vestigde Suzan PD3SZN nog een record voor de snelste tijd onder de vrouwen. Het was een uitdaging om alle 5 zenders te vinden. Velen zijn het kampement meerdere keren overgegaan. Wie nog niet moe was van de eerste jacht, kon daarna opnieuw jagen op de 80m band. Later die dag, tijdens de sluitingsceremonie zou blijken dat Lennart PD5LKM, samen met 2 andere deelnemers, de snelste tijd had neergezet bij de 80m jacht.

10387 verbindingen met GB17YOTA

Het avondprogramma bestond uit de sluitingsceremonie. Hier werden prijzen uitgereikt voor de verschillende activiteiten die gedurende de week zijn geweest. Er was ook een prijsvraag uitgeschreven voor het aantal qso’s dat met GB17YOTA gemaakt zijn. Dit waren er 10387 op HF, 6m, 2m en satelliet. Tevens werden de voorlopige uitslagen van het UK-foundation examen uitgedeeld. Van het Nederlandse team hebben Bart, Dennis & Lennart het examen gehaald. Suzan kon helaas niet aan het examen deelnemen, omdat zij pas last minute deelnam aan YOTA.

YOTA-2017 zit er weer op

Dan zit de week er helaas toch echt weer op. Tijd om de auto weer in te pakken en afscheid te nemen van alle oude en nieuwe vrienden. We kijken terug op een fantastisch programma met vele leerzame en leuke activiteiten. Na een soepele reis kwam het team laat in de avond weer aan in Nederland.

Op naar YOTA-2018