JOTA-JOTI 15-17 oktober 2021, JOTI 25 jaar!

Jota-Joti 2021 badge ’s Werelds grootste scouting event, de JOTA-JOTI vindt dit jaar plaats van 15-17 oktober. Dat is gelijk ook de 25ste jaargang van de JOTI. Weliswaar ging het vorig jaar slechts in een sterk afgeslankte versie door, maar voor dit jaar ziet het er rooskleuriger uit. Die kleurrijkheid komt ook terug in de badge en het thema. Het thema is namelijk “Color the globe, color your life”.

Update: de inschrijving voor scoutinggroepen is geopend!

 

De JOTA-JOTI-organisatie verwacht dat tegen oktober de coronamaatregelen sterk zijn afgeschaald, zodat er weer een normale JOTA-JOTI kan plaatsvinden. Wel houden ze de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten, zodat ze eventueel kunnen bijsturen.

Opening

De opening is  dit jaar weer gewoon op vrijdagavond, 15 oktober om 22:00 uur locale tijd. De JOTA-JOTI duurt dan weer tot zondag 17 oktober  op 23:59 uur. Onder meer mogen we de steunzender van de VRZA gebruiken in de Gerbrandy toren te Lopik voor 2 meter. De roepnaam van het landelijke station is PA6JAM/J.

JOTA-JOTI hoofdkwartier

Zoals gewoonlijk is er weer een  JOTA-JOTI hoofdkwartier of nationaal station (PA6JAM/J). Waar het JJHQ zal zijn is op dit moment nog niet bekend.

Moonbouncen

Hopelijk is er dit jaar ook weer de mogelijkheid tot moonbouncen. Normaal gesproken werken we samen met CAMRAS en de schotel in Dwingelo voor de ontvangst van jullie signalen. De schotel wordt dan bemenst door een aantal vrijwilligers die onder meer de schotel op de maan gericht houden. Het is nog niet zeker of dat dit jaar ook doorgaat, maar daar wordt aan gewerkt.

JOTA-JOTI 15-17 oktober 2021

Ieder jaar wordt tijdens het derde volle weekend van oktober wereldwijd de JOTA-JOTI gehouden. Dit jaar dus van 15-17 oktober. JOTA-JOTI staat voor Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet. Scouts van over de hele wereld ontmoeten elkaar dit weekend via amateurradio en het internet.

De JOTA-JOTI is een communicatieweekend waarbij verschillende technieken om te communiceren samenkomen. Scouts zijn daarnaast bezig met techniek tijdens dit weekend. Een populaire activiteit is het solderen van elektronica-bouwpakketjes. Ook het bouwen van een JOTA-toren is een voorbeeld waarin techniek en amateurradio samen komen tot één activiteit.

Lasergame MKIII

JOTA-JOTI 2021 lasergameDit jaar is er weer een bouwkit, en wel een  low cost Lasergame.

Functioneel:
– het is een Lasergame die reageerd op IR
– je kunt twee teams instellen: team rood en team groen wat wordt weergegeven door een LED
– een blauwe LED geeft het “aantal” levens aan
– de badge gaat piepen en een gele LED licht op als het “game over” is

Naast de Lasergame kun je het kitje ook gebruiken als knipperlichtje en als tentlicht met IR-afstandbediening. De voeding van de kit is met een CR2032 batterij.

Om het kitje in de Lasergame modus te zetten is er een tweede printje met drukknoppen. Hiermee kan het team gekozen worden, de Lasergame gereset en het aantal levens ingesteld worden. Dus als je een leuke Lasergame kit aan je spelmateriaal van je groep wilt toevoegen, of je wilt een technologie programma doen buiten de JOTA-JOTI tijden, houd dan de komst van dit kitje in de gaten.

Kits en badges

Ook dit jaar is er weer een speciale badge ontworpen. Daarin is nationaal thema “Color the globe, color your life” verwerkt. Deze badges en bijvoorbeeld ook de electronica-kitjes zijn verkrijgbaar via de servicekring (www.kitbuilding.org).

Worked All Germany contest en JOTA-JOTI 2021

Traditioneel organiseert de DARC in hetzelfde weekend als de JOTA-JOTI haar jaarlijkse WAG (worked All Germany contest). Om alles in goed banen te leiden zijn er in het verleden met de IARU en de DARC goede afspraken gemaakt. Zo zijn er contestvrij zones afgesproken die de contesters vrij houden. Dit geldt natuurlijk ook andersom en het is niet de bedoeling dat JOTA-JOTI stations binnen de afgesproken contestfrequenties verbindingen maken.

De frequentie die de JOTA-JOTI stations op de HF banden kunnen gebruiken zijn:

  • 80m: CW – 3560 – 3800 kHz, SSB – 3650 – 3700 kHz
  • 40m: CW – 7040 – 7200 kHz, SSB – 7080 – 7140 kHz
  • 20m: CW – 14060 – 14350 kHz, SSB – 14100 – 14125 kHz and 14280 – 14350 kHz
  • 15m: SSB – 21350 – 21450 kHz
  • 10m: SSB – 28225 – 28400 kHz

Denk erom dat ook uw zijband een onderdeel van het uitgezonden signaal is. Als iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt hebben zowel de JOTA-JOTI groepen als de contesters een leuk weekend.

JOTA-JOTI tijdens je zomerkamp

Vind jij de JOTA-JOTI ook altijd veel te kort duren? En lijkt het je gaaf om tijdens je zomerkamp verbindingen te maken met andere Scoutinggroepen, die ook op kamp zijn? Doe dan mee met de Zomerkampronde! JOTA-JOTI tijdens je zomerkamp!