Je kunt bijna alle hoeken van de wereld bereiken

Je kunt bijna alle uithoeken van de wereld bereiken met amateur radio. Dat is de boodschap die K2BSA wil uitdragen tijdens de 24e World Scout Jamboree. Vandaar dat er tijdens deze 24e World Scout Jamboree 4 ballonnen zijn opgelaten vanaf het Summit Bechtel Reserve, West Virginia. Met de hoop dat er minimaal een met de golfstroom de overkant zou halen. Uiteindelijk is het er niet een die de overkant van de Atlantische Oceaan heeft gehaald maar zijn er wel twee World Scout Jamboree ballonnen die de overkant hebben gehaald.

Ballon met 2 meter APRS en telemetrie

In het totaal zijn er 4 ballonnen opgelaten. Waarbij elke ballon, ongeveer 1 meter in diameter, is uitgerust met een GPS (global positioning system) en een 2 meter zender. In deze configuratie kan de ballon informatie oversturen over de plaats waar het zich bevind, de richting die het opgaat en weersinformatie. De voeding van de zender bestaat uit een zonnecel. Waardoor de ballon alleen gedurende het daglicht informatie kan versturen. De ballonnen zijn ontwikkeld en geleverd door WB8ELK. Op zijn website is meer informatie te vinden over de gebruikte ballonnen en de techniek.

NA1WJ-6 en 7 vliegen over de Atlantische Oceaan

De eerste ballon — de NA1WJ-5 –  is opgelaten op 21 juli 2019. Maar deze was maar een paar uur in de lucht en is neergekomen in de staat waar het is opgelaten, West Virginia. Echter de NA1WJ-6 heeft meer succes. Opgelaten op 24 juli 2019, weet deze ballon 2 dagen later een signaal te geven vanuit Spanje. Om precies te zijn dicht bij het dorp Bordecorex.

Maar ook de derde ballon die is opgelaten haalt de overkant van de Atlantische Oceaan. NA1WJ-7 passeert Marokko en Algerije en komt uiteindelijk neer in Tunesië.

De vierde ballon gaat helaas de andere kant op en komt uiteindelijk in Kentucky terecht.

World jamboree ballon

JOTA-JOTI 2019

Elk jaar organiseert de scouting de JOTA-JOTI.  JOTA-JOTI staat voor Jamboree On The Air/Internet. Scouts vanuit de hele wereld ontmoeten elkaar tijdens dit weekend via amateur radio en internet. De volgende JOTA-JOTI is van 18 tot en met 20 oktober 2019. Begin op tijd met het organiseren voor je het weet is de vakantie voorbij en is het 18 oktober. Wil je als scouting meedoen met de JOTA en heb je nog geen radiozendamateur gevonden die jou wil helpen. Schroom niet om contact te zoeken met de webredactie. De webredactie kan een oproep plaatsen op de website en sociale media.

Willen jullie tijdens de JOTA ook een leuk experiment doen en zien hoe jullie ballon over Europa reist? Kijk eens op de website van WB8ELK.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?