Systeem voor radioamateurs in Lunar Gateway

Lunar GatewayNASA ontwikkelt de Lunar Gateway, een ruimtevaartuig dat over enkele jaren rondom de maan zal draaien. Dat ruimtevaartuig zal ook over een systeem voor radioamateurs beschikken. Hoe dat er precies uit zal zien, is nog onbekend. AMSAT en ARISS werken momenteel aan het ontwerp van dat systeem.

Lunar Gateway

De Lunar Gateway wordt een klein ruimteschip dat in een baan om de maan zal draaien.  Het zal onder andere beschikken over woonruimten voor astronauten, een laboratorium voor wetenschappelijk onderzoek en natuurlijk koppelingsmogelijkheden voor bezoekende ruimtevaartuigen. NASA zal de Lunar Gateway gebruiken als uitvalsbasis voor de verkenning van de maan, maar ook voor onderzoeken naar de verdere ruimte. Deze onderzoeken zullen zowel door robots worden uitgevoerd als ook door astronauten. Het ruimteschip doet natuurlijk denken het Internationaal Ruimtestation ISS dat permanent om de aarde draait. Er zijn echter belangrijke verschillen. Zo is de Lunar Gateway veel kleiner dan het ISS en ook zal het niet permanent bemand zijn. Astronauten zullen tot maximaal drie maanden in het ruimteschip verblijven.

De NASA leidt het project in samenwerking met commerciële en internationale partners. Hieronder bevinden zich het European Space Agency (ESA), Roscosmos (Rusland), JAXA (Japan) en het Canadian Space Agency (CSA).

Lunar Gateway, nieuwe uitdaging voor de radioamateur

Lunar Gateway configuratie

Opbouw Lunar Gateway
(afbeelding: NASA)

Voor radioamateurs betekent de Lunar Gateway een nieuwe uitdaging. Veel ervaring is er natuurlijk al met satellieten die in een baan om de aarde draaien. Er zijn immers al meer dan 100 Oscar-satellieten, allemaal met apparatuur voor amateurs aan boord. Sinds dit jaar kan ook volop geëxperimenteerd worden met een geostationaire satelliet, de QO100, ook bekend als de Es’hail-2. Deze zorgt voor tal van nieuwe experimenten en bouwprojecten onder radioamateurs. Daarnaast is er natuurlijk het Internationaal Ruimtestation ISS, waarmee scholen en universiteiten regelmatig in contact zijn via amateurradio. Ook zijn er regelmatig SSTV-uitzendingen vanaf het ISS.

Enige ervaring met een satelliet die niet om de aarde maar om de maan draait, is er natuurlijk wel. Tot afgelopen maand draaide immers de Longjiang 2, ook bekend als de DLSWP-B, in een baan om de maan. Deze satelliet werd met name bekend vanwege de schitterende foto’s die het van de aarde maakte. Helaas sloeg de satelliet eind vorige maand (gepland) te pletter op de maan.

De Lunar Gateway zal natuurlijk veel langer beschikbaar zijn dan de Longjiang 2, waarschijnlijk vele jaren. Daardoor zullen veel meer amateurs ervaring kunnen op doen met communicatie van en naar het ruimtevaartuig.

Het ‘Amateur Radio Exploration’-team – AREx

De definiëring van het systeem voor radioamateurs voor de Lunar Gateway bevindt zich nog in een vroege fase. Bij de verdere ontwikkeling daarvan zal kennis en ervaring binnen de wereldwijde AMSAT-organisaties en de ARISS-gemeenschap volop worden ingezet. Inmiddels is er een internationaal projectteam in het leven geroepen, het ‘Amateur Radio Exploration’-team. Dit team vergadert tweemaal per maand en werkt momenteel het basisconcept van het radioamateursysteem uit. Zo werkt men onder andere aan het definiëren van de architectuur (blokschema) van het systeem en de subsystemen. Eén van de meer concrete onderwerpen op dit moment betreft de ontwikkeling van een phased array‘-antenne. Dit is een antenne waarvan de richtingsgevoeligheid elektronisch in plaats van mechanisch kan worden ingesteld. Daarnaast is men op zoek naar teamleden om de verschillende onderdelen verder uit te werken en uiteindelijk te implementeren.

Eerste ideeën voor het amateursysteem werden in mei goed ontvangen door de NASA, aldus Frank Bauer (KA3HDO), voorzitter van ARISS en vicevoorzitter van AMSAT-NA.

Meer informatie

 

Bronnen: ARRL en NASA