Speciale roepnaam PH100KLM ter gelegenheid van 100 jaar KLM

100 jaar KLM PH100KLM Op 7 oktober is het precies 100 jaar geleden dat de ‘Koninklijke Luchtvaart Maatschappij’ werd opgericht. Hiermee is de KLM de oudste onder haar oorspronkelijke naam opererende luchtvaartmaatschappij ter wereld! Daarom activeren de afdeling Kennemerland van de VERON en de Radio Club Kennemerland in IJmuiden tijdelijk de roepnaam PH100KLM. Van 1 september tot en met 30 november is PH100KLM actief op de HF- en VHF-amateurbanden in CW, SSB en digitale modes.

De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij

Koningin Wilhelmina verleende op 12 september 1919 de eretitel ‘Koninklijk’ aan de KLM in oprichting. Het eerste KLM-kantoor opende op 21 oktober 1919 aan de Herengracht in Den Haag.

De eerste commerciële vlucht van de KLM was op 17 mei 1920 tussen Londen en Amsterdam. Toen landde op Schiphol de door de KLM gehuurde De Havilland G-EALU gevlogen door de Engelse piloot H. ‘Jerry’ Shaw. In de jaren daarna groeide de vloot met eigen vliegtuigen, veelal toestellen van Fokker. In die tijd vloog men voornamelijk naar steeds meer Europese hoofdsteden en bestemmingen.

De KLM vloog op 1 oktober 1924 voor het eerst naar Batavia in het toenmalige Nederlands-Indië, het tegenwoordige Jakarta in Indonesië. Het was de langste lijnvlucht voor de Tweede Wereldoorlog. In deze periode groeide de KLM uit tot de derde grootste maatschappij in de wereld.

In 1945, na de Tweede Wereldoorlog, hervatte de KLM haar lijndiensten en in 1946 startte de KLM als eerste Europese luchtvaartmaatschappij lijndiensten naar de Verenigde Staten. Ook de lijndienst naar Indië werd hersteld.

In 1960 werd het eerste straalvliegtuig in de vloot opgenomen. Aanvankelijk was dat de Douglas DC-8, later gevolgd door de kleinere Douglas DC-9 voor het Europese luchtverkeer.

In 1971 introduceerde de KLM de Boeing 747.

QSL-informatie

QSL via PA3DVA via bureau. Na de uitzendperiode zal Gert Jan (PA3DVA) de QSL-kaarten voor PH100KLM beantwoorden.

 

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ