175 jaar Morsecode

NewsweekSleutel voor morsecode - Morsecode 175 jaar meldt dat de Morsecode 175 jaar oud is en nog steeds nuttig als altijd.

Het eerste bericht verzonden met de bekende “strepen” en “punten” van Morse dat over een langere afstand reisde was van Washington naar Baltimore op vrijdag 24 mei 1844 – 175 jaren geleden. Het betekende de eerste keer in de menselijke geschiedenis dat complexe gedachten vrijwel onmiddellijk over grote afstanden konden worden gecommuniceerd. Tot die tijd moesten mensen face-to-face gesprekken hebben, gecodeerde berichten versturen met trommels, rooksignalen en semafoorsystemen of gedrukte woorden lezen.

175 jaar Morsecode dankzij Samuel Morse

Met dank aan Samuel F.B. Morse veranderde communicatie snel en is sindsdien steeds sneller gaan veranderen. Hij vond de elektrische telegraaf uit in 1832. Het duurde nog zes jaar voordat hij een code kon standaardiseren voor communicatie over telegraafdraden. In 1843 gaf het Congres hem $ 30.000 om draden te strikken tussen de hoofdstad van het land en het nabijgelegen Baltimore. Toen de lijn gereed was, voerde hij een openbare demonstratie uit van langeafstandscommunicatie.

Er een bloeiende gemeenschap van radioamateurs die de Morsecode nog steeds weet te waarderen. Dat blijkt ook uit de vele berichten over dit onderwerp op onze website. Onder radioamateurs is Morsecode een gekoesterde traditie die teruggaat tot de vroegste dagen van de radio. Sommigen van hen zijn begonnen bij de padvinderij, waar het leren van morse soms zelfs verplicht was. In de VS eiste de Federal Communications Commission (FCC) van alle gelicentieerde radioamateurs dat ze vakkundigheid in Morse-code aantoonden, maar dat eindigde in 2007. De FCC geeft nog steeds commerciële licenties uit waarvoor Morse-vaardigheid vereist is, maar voor geen enkele baan meer nodig is.

Lees het volledige verhaal en bekijk de video op de website van Newsweek: Morse code is 175 years old and still as usefull as ever.