RADIO DARC maakt speciale uitzending over 100 jaar omroep in Duitsland

De redactie van RADIO DARC maakt een speciale uitzending ter ere van 100 jaar omroep in Duitsland. En aanstaande zondag 29 oktober 2023 is het al zover. Voor deze bijzondere gelegenheid heeft de redactie van RADIO DARC een speciaal radioprogramma samengesteld over het onderwerp ‘100 jaar uitzendingen in Duitsland‘. Het RADIO DARC-programma is in kortegolf te ontvangen via het ORS-zendcentrum in Wenen-Moosbrunn op de frequentie 6070 kHz.

RADIO DARC maakt speciale uitzending over 100 jaar omroep in Duitsland

Rainer Englert DF2NU zegt over deze komende uitzending het volgende:

U zal in dit programma uitleg horen over de achtergrond van die tijd, de gebruikte technologie en we zullen een reis door de tijd maken vanaf het begin via de propagandaradio van het Derde Rijk tot aan de piratenradiostations van de jaren 1970.

U kunt uitzendtijden en tijdsloten vinden op deze webpagina van RADIO DARC.

Wat is de DARC?

De Deutscher Amateur Radio Club eV (DARC) is een nationale non-profitorganisatie voor amateurradioliefhebbers in Duitsland. De DARC vertegenwoordigt de belangen van Duitse radioamateurs en kortegolfluisteraars bij de Duitse en internationale regelgevende instanties op het gebied van de telecommunicatie.

En de DARC is de nationale ledenvereniging die Duitsland vertegenwoordigt in de International Amateur Radio Union. En ze promoot daarnaast amateurradio door lessen en technische ondersteuning te organiseren om enthousiastelingen te helpen hun amateurradiolicentie te behalen. De belangrijkste lidmaatschapsvoordelen van de organisatie zijn onder meer de diensten van het QSL-bureau, een maandelijks magazine genaamd CQ DL en de promotie en sponsoring van radiowedstrijden.

RADIO DARC

Het hoofdprogramma van RADIO DARC wordt op zondag om 11.00 uur lokale tijd uitgezonden. En het wordt op maandag om 18.00 en 20.00 uur lokale tijd herhaald. De ontvangst van deze uitzendingen is mogelijk in heel Europa.

Onder het motto “Van radioamateurs voor radioamateurs” wordt wekelijks een regulier DX- en technologiemagazine uitgezonden. Dit is in heel Europa gemakkelijk te ontvangen. Luisteraars kunnen actueel nieuws verwachten uit de amateurradio- en kortegolfsector, marktrapporten, technologietips, DX-rapporten en interviews. Maar ook gevarieerde muziek uit de “gouden” jaren ’70 en ’80 horen hier bij.

De uitzendingen van RADIO DARC hebben eveneens een informatieve en educatieve missie voor het publiek. De programma’s worden geproduceerd in de stijl van eerdere populaire maritieme omroepen als Radio Noordzee International, Radio Veronica en Radio Caroline.

RADIO DARC is vrijwel uniek in de wereld door dit informele formaat en is momenteel één van de laatst overgebleven kortegolfprogramma’s die in Duitsland worden geproduceerd.

Het ORS-zendcentrum

Sinds maart 2015 gebruikt de Duitse Amateur Radio Club een kortegolfzender van het ORS-zendcentrum in Wenen-Moosbrunn om haar radioprogramma RADIO DARC uit te zenden. Dit op zondag van 11.00 uur tot 12.00 uur lokale tijd op 6070 kHz met een effectief vermogen van 100 kW.

De omroepzender Wenen-Moosbrunn is een grote zendinstallatie die eigendom is van de Österreichische Rundfunksender GmbH (ORS). En deze staat in de directe omgeving van de stad Moosbrunn in Neder-Oostenrijk. De zenders van dit zendcentrum behoren tot de krachtigste midden- en kortegolfzenders van Europa.

Lees meer over het ORS-zendcentrum in Wenen-Moosbrunn op deze website.

In december 2014 maakte de exploitant Österreichische Rundfunksender GmbH (ORS) bekend dat het de omroepzender Wenen-Moosbrunn uiterlijk in 2020 zou sluiten. Deze plannen zijn gelukkig geschrapt want het zendersysteem is nog steeds in gebruik. Naar aanleiding van diverse vragen van organisaties die via het systeem uitzenden, heeft de exploitant van het omroepsysteem laten weten dat er momenteel geen plannen zijn om het omroepsysteem in de nabije toekomst te sluiten.

Een terugblik vanaf 29 oktober 1923

De terugblik begint op 29 oktober 1923, toen de reguliere programmering begon vanuit het Berlijnse VOX-huis. Rainer Englert DF2NU vervolgt:

Wat volgde was een technische, culturele en politieke revolutie. Radio werd het eerste elektronische massamedium in de menselijke geschiedenis. Legendarische audiodocumenten in dit programma zullen u eraan herinneren hoe belangrijk radio ooit was, zoals de wereldschokkende toespraak van Ernst Reuter over de blokkade van Berlijn, reportages over de volksopstand van 1953 met kogels op de achtergrond, de verkiezing van Bonn tot de nieuwe federale regering. hoofdstad, en het legendarische voetbalrapport uit 1954, toen de Bondsrepubliek Duitsland wereldkampioen werd.

Het Berlijnse VOX-huis was een kantoorgebouw gelegen nabij de Potsdamer Platz. Dat is in de toenmalige wijk Tiergarten, waar de geschiedenis van de radio in Duitsland begon. Het gebouw werd voltooid in 1908 maar ernstig beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en gesloopt in 1971. Begin 1923 werden de eerste permanente radiozenders er geïnstalleerd.

De geschiedenis van de radio in Duitsland begon op 29 oktober 1923, toen de Funk-Stunde Berlin op een zolder van het gebouw regelmatig begon uit te zenden op de 400 meter band, meer bepaald op 749,5 kHz. Zes maanden later telde de Funk-Stunde Berlin al 100.000 luisteraars.

Tijden en frequenties

Sinds maart 2015 zendt RADIO DARC zijn hoofduitzending uit op zondag vanaf 11.00 uur lokale tijd (09:00 UTC) op 6070 kHz – bestemd voor Europa.

Ook op 6055 kHz in de 49 m-omroepband en op 9670 kHz in de 31 m-omroepband – bestemd voor Duitsland.

En ook op 3955 kHz in de 75 m-omroepband dagelijks om 20.00 uur lokale tijd – bestemd voor Europa.

Bronnen

Met dank aan Ronny ON6CQ