Kort radioamateurnieuws – week 12, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Ultralichtgewicht zelfbouw afstembare J Pole;
  2. Duitse N-amateurs krijgen DN9 prefix;
  3. Nieuwe licentieklasse LX7 in Luxemburg;
  4. 25 jaar na zendstation Radio Kootwijk;
  5. Satellietradarsysteem bruikbaar door radioamateurs;
  6. PSKReporter maker N1DQ wint Excellence Award;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Ultralichtgewicht waterdichte compacte draagbare zelfbouw afstembare J Pole

Bij onze vrienden van Hackaday lezen we over de opleving van Ham radio, waarschijnlijk door activiteiten zoals Parks on the Air (POTA) en Summits on the Air (SOTA). Voor dit soort semi-mobiele operaties wordt vaak een zender met laag vermogen gebruikt, evenals andere draagbare apparatuur zoals antennes. In de VHF/UHF-wereld is de J-pole ook een veelgebruikte antenne en deze oprolbare afstembare J-pole antenne is een van de meest veelzijdige die we hebben gezien.

Voor de antenne worden voornamelijk gewone huishoudelijke onderdelen gebruikt, wat de kosten enorm drukt. De structuur van de antenne bestaat uit vervangingsbanden voor oude tuinstoelen en de geleidende elementen voor de antenne zijn gemaakt van metalen HVAC-tape die op de stoelbanden wordt bevestigd nadat ze in vorm zijn geknipt. De enige speciale onderdelen die hiervoor nodig zijn, is een 3D-geprinte beugel die niet alleen de aansluiting voor de coaxkabel die de antenne voedt vasthoudt, maar ook in staat is om het onderste deel van de “J” op en neer te schuiven zodat de antenne gemakkelijk kan worden afgestemd.

Hoewel VHF en UHF niet al te populair zijn voor POTA en SOTA, is draagbare apparatuur zoals deze voor de hogere frequentiebanden toch handig om bij de hand te hebben als je mobiel werkt. Dus kijk deze video!

 

2. Duitse N-amateurs krijgen DN9 prefix

De Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur heeft aangekondigd dat de roepnaamaanduiding voor de nieuwe licentie op instapniveau “N” die op 21 juni van kracht wordt, DN9 zal zijn. Dit voegt dus een cijfer toe aan de eerder aangekondigde “DN”-prefix.

Er wordt verwacht dat dit een capaciteit zal hebben van meer dan 18.000 roepnaamtoewijzingen. De eerste examens voor de klasse “N” vinden plaats in het weekend van 28 juni bij “Ham Radio Friedrichshafen.” Deze licentie voldoet aan de CEPT-specificaties voor een licentie op instapniveau.

Dit bericht over de DN9 prefix kan wellicht voor wat verwarring zorgen. Lees daarom voor alle zekerheid ook nog even de rectificatie op deze pagina.

 

3. Nieuwe licentieklasse LX7 voor beginnende amateurs in Luxemburg

Luxemburg heeft een nieuwe licentieklasse geïntroduceerd voor aanstaande amateurs op instapniveau. Deze derde klasse amateurradiolicenties is geïntroduceerd door het Luxemburgse Instituut voor Regelgeving om beginnende operators toegang te geven tot bepaalde banden.

Het staat bekend als het BASE-niveaucertificaat en maakt gebruik mogelijk op 2 meter, 70 cm en 10 meter. Operators mogen een maximaal vermogen van 25 watt PEP gebruiken en zijn beperkt tot dipoolantennes en kwartgolf verticale groundplane antennes. Ze mogen niet meer dan twee stralende elementen hebben en een versterking van minder dan 3 dBd.

De licentie is op 26 januari beschikbaar gekomen en de eerste examens zullen komende juni worden aangeboden. De toezichthouder rondde de overeenkomst af in overleg met Radioamateurs du Luxembourg, wier onderwijsteam het voorstel vorig jaar had ingediend. BASE-roepnamen beginnen met LX7.

 

4. Van zender naar ontvanger: 25 jaar na zendstation Radio Kootwijk

Ontdek het verhaal van Radio Kootwijk bij Omroep Gerderland. Radio kootwijk was ooit een zendstation op de Veluwe en nu een icoon van natuurschoon en architectuur.

Na 25 jaar van onzekerheid en verwaarlozing, is het complex nieuw leven ingeblazen. Staatsbosbeheer nam het initiatief, na een grondige renovatie, om van Radio Kootwijk een bloeiende toeristische attractie te maken.

Van zender naar ontvanger: 25 jaar na zendstation Radio Kootwijk” is een 25 minuten durende documentaire in de reeks GLD.doc welke dinsdag 19 maart 2024 is uitgezonden. En gelukkig voor de niet-Gelderlanders is het online terug te kijken.

 

5. Kleinste satellietradarsysteem ooit ook bruikbaar door radioamateurs

Er zijn weer de nodige satellieten de ruimte ingestuurd, waaronder een ultrakleine CubeSat die beschikbaar is voor radioamateurs. Deze kleine satelliet Ectobius weegt slechts 1,3 kg en werd op 4 maart gelanceerd in Californië aan boord van een SpaceX Falcon 9 om radardetectie van de aarde uit te voeren. De satelliet zal ook toegang bieden tot radioamateurs.

De makers, Care Weather en de Brigham Young University Spacecraft Club, noemen dit het kleinste satellietradarsysteem ooit in een baan om de aarde. CareWeather zegt dat het de eerste is in een jonge serie van weersatellieten. Ectobius, een 1U CubeSat, was een van de 53 nuttige ladingen aan boord van de Transporter-10 van SpaceX.

De universiteitsclub coördineert het delen van radioamateuractiviteiten. Radioamateurs kunnen de CubeSat gebruiken als mailbox, digipeater en telemeterstation als ze de thermiek van de CubeSat willen bestuderen.

 

6. PSKReporter maker Philip Gladstone, N1DQ wint Excellence Award

WRTC 2026 YasmeDe Yasme Foundation heeft de laatste ronde van beurzen en prijzen bekendgemaakt voor groepen of individuen voor hun significante bijdragen op technisch, operationeel of organisatorisch niveau.

Tot de ontvangers van de Yasme Foundation’s Excellence Award behoort ook Philip Gladstone, N1DQ. Hij onderhoudt de PSKReporter.info website, ook bekend als de Digimode Automatic Propagation Reporter, die hij creëerde. Zijn werk heeft veel bijgedragen aan ionosferisch onderzoek door middel van citizen science. De “Gladstone Signal Spotting Challenge” draagt zijn naam.

Een andere 2024 winnaar is Paul Schreier HB9DST (AA1MI). Hij is bestuurslid van de Helvetia Telegraphy Club en is zeer actief in het Summits On The Air programma. Paul is altijd beschikbaar als het gaat om het organiseren van evenementen (bijv. de World High Speed Telegraphy Championships in 2012 in Zwitserland) of om nieuwkomers te introduceren in de wondere wereld van CW en SOTA.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.