Kort radioamateurnieuws – week 13, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Rectificatie DN9-prefix voor Duitse N-amateurs;
  2. Radarsystemen zien en horen via IARU-MS Wiki;
  3. De QSO-verbeteraar als bouwpakket;
  4. Lezing Meteorscatter en TEP door Rob PE1ITR;
  5. QSL uit Tasmanië op bijna 17000 kilometer afstand;
  6. A37 actief vanuit kazemattenmuseum met PA6KWZ;
  7. Langzaam afscheid van BBC Radio 4 op de lange golf;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Rectificatie DN9-prefix voor Duitse N-amateurs

Vorige week schreven wij in Kort Radioamateurnieuws dat Duitse N-amateurs de DN9-prefix krijgen. Echter, dit bericht zorgt wellicht voor wat verwarring. Duitsland kent namelijk al heel lang een goed equivalent van onze Novice-registratie. Dat heet bij onze oosterburen de E-Lizenz en de prefix die daar bij hoort is DO (Delta Oscar).

Het Nederlandse N-examen en het Duitse E-Lizenzexamen voldoen beide aan ECC-REC(05)06. Dat maakt over en weer tijdelijk gebruik tijdens vakanties mogelijk. Maar bovendien: Nederlanders die net over de grens wonen in Duitsland en die in ons land het N-examen hebben gehaald, krijgen van de Duitse autoriteiten (BNETZA) probleemloos de E-Lizenz en dus een DO-call. En omgekeerd kunnen Duitse E-Lizenzhouders die in Nederland komen wonen ook een Nederlandse N-registratie met een PD-call krijgen.

De verwarring ontstaat nu doordat de nieuwe Duitse klasse met DN9-prefix “Novice” wordt genoemd; en deze is niet gelijkwaardig aan onze N-registratie! Deze klasse heet in België de Basisvergunning (volgens ECC Report 89) en in het Verenigd Koninkrijk de Foundation Licence. Ook Luxemburg krijgt zo’n basisvergunning (zie dit artikel). Het examen voor zo’n basisvergunning is veel eenvoudiger dan voor onze N-registratie of de Duitse E-Lizenz, maar leidt niet tot erkenning in Nederland!

Deze Duitse N-Lizenz voldoet dus niet aan ECC-REC(05)06 (Novice Licence) zoals abusievelijk op verschillende nieuwskanalen wordt aangegeven, maar aan ECC REP 89 (Entry Level Licence).

Met dank aan Henk, PA0HPV

 

2. Radarsystemen beluisteren en bekijken in de IARU-MS Wiki

OTHR PLUTO. G. FMCW. BW = 20K0E

Een RADAR (Engels acroniem voor RAdio Detection And Ranging ) is een systeem dat elektromagnetische golven gebruikt om verschillende parameters van objecten te meten, zowel statische als mobiele, zoals hun snelheid, hoogte, richting, grootte, enz. De werking is gebaseerd op het uitzenden van een radio-impuls die door het doel wordt weerkaatst en meestal – maar niet altijd – op dezelfde positie van de zender wordt ontvangen. Uit deze “echo” kan een grote hoeveelheid informatie worden gehaald.

Radioamateurs hebben een haat-liefde verhouding met radarsystemen. Technisch erg mooi, maar op de amateurbanden regelmatig storend. Wil je meer weten over de terminologie, de verschillende stations, hoe ze klinken, en hoe ze er in een waterval-spectrum uitzien, dan kun je terecht op deze IARU-MS Wiki pagina. Een zeer waardevolle bron van informatie.

Met dank aan René, PA3GSF

 

3. De QSO-verbeteraar als bouwpakket

Comleet bestukte printplaat

In de Electron van oktober 2023 beschrijft Thieu, NL-199, een schakeling waarmee de verstaanbaarheid van gesprekken op de verschillende amateur-banden te verbeteren is. Met het ouder worden neemt bij veel mensen het gehoor van met name de hogere geluidsfrequenties af. De beschreven schakeling compenseert dat door juist de hogere frequenties extra te versterken. In feite hetzelfde als gehoorapparaten proberen te doen maar daar wil niet iedereen direct aan geloven. Het schakelingetje ziet er eenvoudig uit en het is zeker iets dat ik in de toekomst wil gaan gebruiken.

Zoals Thieu in zijn artikeltje schrijft bestaat er ook een printplaatje van de schakeling dat te bestellen is bij het bedrijfje FAR Circuits van Fred KF9GX. De schakeling is gebaseerd op wat beschreven is door Hal Kennedy, N4GG, in het artikeltje An Audio Intelligibility Enhancer dat verschenen is in de QST van januari 2005. De  onderdeelcodes komen overeen met het schema in dat artikel.

Je leest dit artikel van drie kantjes inclusief foto’s en schema’s verder op pagina 6 in de Voorjaar 2024 Nieuwsbrief van VERON afdeling Leiden. Er staan trouwens nog meer leuke artikelen in deze nieuwsbrief, dus blader ‘m gerust even door.

Met dank aan Ger, PA2KOP

 

4. Lezing Meteorscatter en TEP door Rob PE1ITR in ’t Gooi

Rob PE1ITR in actie

Op dinsdag 28 mei (aanvang 20:30) is er een boeiende lezing bij VERON afdeling ’t Gooi. Deze lezing begint met een kort verhaal over de ervaring met Trans Equatoriale Propagatie (TEP) op 144 MHz die Rob heeft opgedaan tijdens zijn DXP naar Aruba.

Daarna stappen we over naar meteorscatter in de 50, 70 144 MHz band en zelfs op 432 MHz. Elke dag verbindingen maken over afstanden rond de 1500 km. Wat is nu leuker? Er wordt ingaan hoe je dat moet aanpakken, wat voor een station je nodig hebt, wat de beste momenten zijn, operating procedures en het gebruik van digitale modi.

Rob heeft vanaf 1981 een roepnaam en maakt sindsdien meteorscatter verbindingen. Ook is hij met zijn station diverse keren op meteorscatter dxpeditie geweest om zeldzame locatorvakken in het buitenland te activeren. De laatste keer was in juni 2022 waarin als LA/PE1ITR in op een rondreis 5 locatorvakken in de 4m en 2m band zijn geactiveerd.

Een praktisch verhaal waarin Rob probeert andere amateurs enthousiast te maken voor de VHF en hoger banden. Voor het adres van deze lezing zie: www.radioclubgooi.nl/route/

Met dank aan Hans, PA3FYG

 

5. Een QSL kaart uit Tasmanië op bijna 17000 kilometer afstand

In een maandelijkse rubriek in de nieuwsbrief van Hoeksche Waard selecteert Evert PA3FXY in zijn rol als sub QSL-manager van R36 een QSL kaart uit zijn QSL-kaarten verzameling van ruim 40 jaar.

Deze keer eens een echte DX verbinding. Als je verteld dat je zendamateur bent is vaak de vraag (draai je plaatjes maar even vergeten) maar hoever kom je dan. Dan zeg ik meestal als het moet aan de andere kant van de aarde bij onze tegenvoeters.

Maar nu even serieus; Dit is wel een leuke afstand via het korte pad, bijna 17000 kilometer. En het is dan ook nog eens een nieuwe IOTA want Norman woont op Tasmanië Island IOTA OC-006. Nu zal het voor mij meer DX zijn want de 40 meter antenne hangt op het voedingspunt maar 5 meter boven de grond (Waarschjnlijk is het nog minder want ‘s-Gravendeel ligt in een put). En als inverted-V hangt de lange en korte poot slechts 2,5 meter boven de grond.

Je leest het op pagina 7 en 8 met een prachtige kleurenfoto van OM zijn lokatie. De andere artikelen in deze nieuwsbrief uit de Hoekse Waard zijn trouwens ook beslist de moeite waard.

Met dank aan Gerard, PD2GSP

 

6. VERON A37 actief vanuit kazemattenmuseum te Kornwerderzand met PA6KWZ

Op zaterdag 6 en zondag 7 april 2024 (Open Monumentendag) zal er een crew van VERON A37 (Rotterdam) QRV zijn vanuit het kazemattenmuseum te Kornwerderzand met speciale roepletters PA6KWZ. Het team bestaat uit, Jasper, PA1JFS, Erik PE1NOJ, Peter PA3FQH, Bas PH0BAS en Okko PH2CV. We zullen op deze historische locatie demonstraties geven in het maken van verbindingen in SSB en CW. We zijn regelmatig in de lucht. Kijk even op het cluster en Reverse Beacon Network waar we uithangen.

We zijn actief met moderne radio’s. Jasper neemt ook zijn GRC-9 mee. Daar gaan we ook kijken of we wat verbindingen mee kunnen maken.

Voor de bezoekers die dat leuk vinden kan er een seinproef afgelegd worden. Dat wordt natuurlijk beloond met een certificaat.

Bezoek wordt zeer gewaardeerd. Parkeren op de daarvoor aangegeven parkeer plaatsen waarna je na ongeveer 10 minuten lopen het museum bereikt. Wij zijn ondergebracht in de zogenaamde Zoeklichtkazemat VII. Dat is helemaal aan het einde. Bij helder zicht zijn onze masten prima zichtbaar. HI

Met dank aan Okko, PH2CV

 

7. Langzaam afscheid van BBC Radio 4 op de lange golf

Ferrietstaafantenne duidelijk zichtbaar

De langegolfband heeft frequenties van 144 kHz tot 281 kHz en was ooit een populaire band in Europa voor uitzendingen. De laatste tien jaar zijn deze zenders uitgeschakeld, waardoor luisteraars op zoek moeten naar een alternatieve service op de FM-band, DAB of online. Een van de grote signalen op de band is BBC4 Radio 4 vanuit Droitwich in het oosten van Engeland op 198 kHz. In mei 2023 werd aangekondigd dat de BBC zou stoppen met het plannen van aparte inhoud voor Radio 4 op de lange golf en dit zal naar verwachting eind maart 2024 gebeuren.

Er is een groep die lobbyt voor de voortzetting van de BBC Radio 4 langegolfdienst en ze hebben er deze website over. Half maart 2024 hadden ze 3000 handtekeningen op hun petitie die 8 maanden liep.

In september 2023 had de BBC News website een artikel over de achteruitgang van de lange golf band. In dat artikel vertelde een woordvoerster van de BBC aan BBC News dat “de lange golf het einde van zijn levensduur als technologie nadert” en dat “Radio 4 lange golf momenteel is ingesteld om te blijven uitzenden na maart 2024“.

Een van de belangrijkste redenen om BBC Radio 4 te blijven uitzenden is dat het signaal wordt gebruikt voor de timing van elektrische meters in veel huishoudens. Deze technologie werd in de jaren 1980 en 1990 ingevoerd en maakte het mogelijk om met eenvoudige basismeters te bepalen hoe laat het was zodat klanten gebruik konden maken van goedkopere elektriciteit tegen nachttarief. Aan de binnenkant van een van deze schakelkasten is een ferrietstaafantenne te zien voor de ontvangst van het 198 kHz signaal op de langegolfband. Momenteel worden deze oude meters vervangen door moderne slimme meters.

Het volledige artikel in het Engels lees je hier op het weblog van John, EI7GL.

Met dank aan Tom, PC5D

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.