Kort radioamateurnieuws – week 43, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Vreemde enquête onder Nederlandse radioamateurs;
  2. Morse bij het korps KLM telegrafisten 1930–1965;
  3. Twente Beam van oktober 2023 nu beschikbaar;
  4. Eerste IARU R3 YOTA jeugdkamp in Thailand;
  5. Radioamateurdienst actief wegens orkaan Otis;
  6. Problemen oplossen voor radioamateurs.

Kort radioamateurnieuws

 

1. Vreemde enquête onder Nederlandse radioamateurs

Veel Nederlandse radiozendamateurs kregen afgelopen week een email binnen over de ‘Enquête Nederlandse Radioamateur’. Onderwerpen van de enquête zijn de vermeende versnippering van de vertegenwoordiging van radiozendamateurs bij de overheden en het Dutch QSL Bureau (DQB) onderbrengen in een ‘koepel’ of iets dergelijks.

Versnippering? Anders dan in de enquête wordt beweerd zijn er twee verenigingen die, nauw samenwerkend, ons vertegenwoordigen bij de overheid. Dus lees de reactie van VERON afdeling Kennemerland over dit alles.

 

2. Morse bij het korps KLM telegrafisten 1930–1965

Op ons Morse subdomein is nu een video te bekijken gemaakt door oud leden van de Vriendenkring Aviodrome. Het is naar het oorspronkelijk idee van Frans Sikkes PA0SKS, Gert Sier (SK) en Tjeerd Poort (SK).

De video toont op een rudimentaire manier hoe een morse verbinding wordt onderhouden tussen een vliegtuig en het grondstation. Dus bekijk die boeiende en leerzame tien minuten (en één seconde) durende video snel via deze link.

 

3. Twente Beam van oktober 2023 nu als PDF beschikbaar

Twente Beam is het maandelijkse afdelingsblad van de gecombineerde VERON-VRZA-afdeling in Twente.

In deze nieuwe uitgave lees je onder andere over HamRadio 2024. En ook een boeiend artikel over een ontvanger volgens de fasemethode. Verder bericht men over een nieuw platform voor digitale modi. En er is een leuke en leerzame excursie naar het Cryptomuseum. Maar dat is nog lang niet alles. Dus lees dit en meer in de Twente Beam van oktober.

Wil je in het vervolg die Twente Beams direct in je eigen mailbox ontvangen? Dat kan! Abonneer je gelijk via deze pagina.

 

4. Eerste IARU R3 YOTA jeugdkamp in Thailand

Dit weekend vindt het allereerste IARU Regio 3 YOTA jeugdkamp plaats in Thailand. Dit evenement beloofd een onvergetelijke ervaring te worden voor 33 jonge radioamateurs alsmede niet-radioamateurs.

De deelnemers genieten van een geweldig programma in de vorm van het Train de Trainer programma, hoe radioamateur te worden (en de examensimulatie), YAKI antennebouw, veldwerk, DXing, ARDF, enz.

Als je vragen hebt, neem dan gerust contact op met Kitsada Achinphattra (Beer), E21FYK, IARU Regio 3 Jeugd Coördinator via hq@rast.or.th. Of kijk op deze YOTA website. De YOTA-kamp roepletters zijn: E2YOTA en ze zijn actief tot 31 oktober 2023 in alle modes en alle banden.

Met vriendelijke groet | 73
Martina Kašpárková, OK2YLQ
Interim-voorzitter Jeugd Werkgroep IARU Regio 1
youth@iaru-r1.org – iaru-r1.org – ham-yota.com

 

5. Radioamateurdienst actief wegens orkaan Otis

Afgelopen woensdag berichtte de ARRL dat de radioamateurdienst geactiveerd is om dienst te doen tijdens orkaan Otis. In een e-mail schreef WX4NHC Amateur Radio Assistant Coordinator Julio Ripoll, WD4R:

WX4NHC is vandaag woensdag 25 oktober geactiveerd voor orkaan Otis in het oosten van de Stille Oceaan die Mexico treft. WX4NHC zal de Hurricane Watch Net frequentie 14.325 MHz en 7.268 MHz in de gaten houden, afhankelijk van de propagatie. We zullen ook op het VoIP Hurricane Net zijn. (IRLP node 9219 / EchoLink WX-TALK Conference node 7203). http://www.voipwx.net

Ook zullen we WinLink-rapporten volgen. wx4nhc@winlink.org (onderwerpregel moet //WL2K bevatten).

Geef alle oppervlaktemeldingen door (weergegevens, overstromingen, schade) via een van de beschikbare modi hierboven vermeld via het WX4NHC On-line orkaan meldingsformulier.

 

6. Problemen oplossen voor radioamateurs

Dave Jensen, W7DGJ

De “Trials and Errors” uitgave van deze week (nummer #30 op QRZ!) richt zich op iets waar we allemaal veel van hebben: “problemen. In plaats van een checklist voor nieuwe radioamateurs om hun problemen op te lossen, is dit een beetje meer esoterisch. Maar ik ga het proberen, omdat ik geloof dat er heel wat creatieve manieren zijn om problemen aan te pakken. Aangezien bijna elk probleem een uiteindelijke oplossing heeft, als je het sneller kunt bereiken of een oplossing kunt vinden die je een betere/goedkopere/snellere oplossing biedt, waarom probeer je dan niet iets anders?

Onlangs was ik op een “ham party” in mijn lokale gemeenschap toen een van mijn vrienden, een inwoner van Phoenix die al zes decennia lang een high-speed code operator is en een geweldige ham, me vertelde over een probleem dat hij onlangs had opgelost. De “gebruikelijke” aanpak voor zijn probleem – een geleidelijk toenemende SWR gedurende een aantal maanden, oplopend tot meer dan 2,0 op 1 op een antenne die jarenlang 1,1 op 1 was geweest – was duur. Nieuwe coax! Maar door het probleem heen te werken, kon hij het probleem vinden zonder alle bekabeling te vervangen. Toen ik met hem sprak, kon ik zien hoe blij en enthousiast hij was dat hij het probleem had opgelost met een eenvoudige en elegante oplossing.

Lees dit boeiende en leerzame verhaal verder op deze QRZ pagina.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.