Frederike is Duitslands jongste radioamateur

Frederike is Duitslands jongste radioamateur. De 13-jarige heeft namelijk sinds kort de “grote” amateurradio-licentie. Frederike Dötsch uit Amberg is de jongste vrouwelijke radioamateur met een radiolicentie klasse A van de Duitse Amateur Radio Club (DARC) e.V. De 13-jarige slaagde in januari met succes voor het licentie-examen bij het Bundesnetzagentur en bewees dat: Meisjes en technologie gaan goed samen! Ze werd gesteund door haar familie, dat is dan ook een echte radioamateurfamilie. Van nu af aan is zij op de radiofrequenties te horen onder de roepnaam DH9FD, Delta-Hotel-9-Foxtrott-Delta.

DARC-lid

Frederike’s enthousiasme voor radioamateurs begon twee jaar geleden. In haar familie bestaat de fascinatie voor radio al verschillende generaties. Zowel haar grootvader als haar ouders zijn actieve radioamateurs. Sinds oktober 2021 is ook Frederike lid van de DARC en deelnemer aan de radiowedstrijden in de DARC. Op 29 januari slaagde zij voor het radioamateurexamen voor de A-klasse. Daarmee is zij de jongste radioamateur in de DARC. De zogenaamde A-klasse beschrijft de geavanceerde categorie van radioamateurvergunningen. Het staat het werken toe op alle in Duitsland toegestane radioamateurfrequenties.

Direct door naar Full

Samen met haar oudere broer had de nu 13-jarige aanvankelijk voor het instapexamen voor radioamateurs gestudeerd in een online cursus, waarin basiskennis over radiotechniek en -bediening wordt getoetst. Om nog meer mogelijkheden in radioamateurisme te kunnen benutten, stelde de leerlinge zich direct daarna de hogere licentieklasse als doel. “Ik ben erg trots dat ik geslaagd ben voor het examen.”  “Ik kijk ook uit naar vele radiogesprekken en contacten met andere mensen,” zegt Frederike.

Bundesnetzagentur

Wie in Duitsland aan de radioamateurdienst wil deelnemen moet een radioamateurexamen afleggen. Wie slaagt krijgt vervolgens van het Bundesnetzagentur (BNetzA) een certificaat. Daarmee kan certificaat deelname aan de amateurradiodienst worden aangevraagd. Het BNetzA wijst een bijbehorende roepnaam toe. De amateurradioverordening regelt de in Duitsland geldige amateurradiocertificaatklassen E (beginners) en A (gevorderden). Vergelijkbaar met N (Novice) en F (Full) in Nederland.

Meer vrouwen

Overwegend jonge mannen komen als radioamateurs intensief in aanraking met deze wijze van berichtenoverdracht. Dat wekt ook hun technische belangstelling. Industrie en onderzoek stellen dit gekwalificeerde jonge talent zeer op prijs. Het doel van de DARC  is meer jonge meisjes en vrouwen kennis te laten maken met deze fascinerende hobby. Dat biedt hun de kans bij de keuze van hun toekomstige loopbaan een technisch beroep te kiezen en zich te onderscheiden van de massa sollicitanten. Dit is een goede manier om jong technisch en wetenschappelijk talent te rekruteren – trouw aan het motto “Van radioamateur tot ingenieur”.

Bron: DARC