In Electron van maart 2022

Electron maart 2022Op de voorpagina van Electron maart 2022

Op de voorpagina van Electron maart 2022: Renny, PE1ASH gaat aan de gang met een speciaal ontwikkeld printje met een TRA120 002 van Silicon Radar. Dat is een radarchip, die werkt tussen 120 en 130 GHZ. Hij maakt een first met ATV op 122 GHz.

Uitgelicht

DvdRA 2022

Noteer alvast in je agenda: Dag voor de Radioamateur 2022: 29 oktober, 09.00 – 17.00, IJsselhallen Zwolle. Het is inmiddels al twee jaar geleden, in november 2019, dat de dag voor de radioamateur (DvdRA) voor het laatst plaatsvond. In oktober is het virus, dat ons allemaal beperkingen oplegde, waarschijnlijk over het hoogtepunt heen. Daarom heeft de VERON eve- nementencommissie besloten om de DvdRA dit jaar weer door te laten gaan.

Raamtransformator

Nico Veth, PA0NHC beschrijft een zend-ontvangstantenne voor 40- en 80m. Namelijk een klein, vierkant raam van 10 m omtrek. Het is met tot 400 W output nu al weer vier jaar in alle weersom- standigheden buiten op het dak in gebruik.

Een Arduino USB CW-keyboard

Cor Struyk, PA0GTB legt uit hoe je een USB-keyboard op een Arduino kunt aansluiten, naar analogie van het P/S2 CW-keyboard van zijn eerder gepubliceerde CW-keyer.

NL-Post

In NL-Post neemt Thieu, NL 199 ons mee in de effecten van de ionosfeer op condities op de korte golf. Ook is er informatie over de afdelingscompetitie (ook voor luisteraars) en de NLC-luisterwedstrijden.

Kaboom!

Onder het kopje Kaboom legt Wilko, PA1WBU uit waarom je RIFA X/Y condensatoren maar beter kunt vervangen voor ze ontploffen of in brand vliegen.

HF-rubriek

In de HF-rubriek de activiteitenkalender maart 2022 en nieuws van de redacteur Hans Remeeus, PA0Q. Daaronder ook de DIG-PA contest. Verder uitslagen PA bekercontest en ook een succesvolle aanpak van Portugese vissers, die illegaal uitzenden. Ook aandacht voor de digitale modes, DX-nieuws en de veranderingen in de DXCC-lijst in 1948 en 1949.

VHF en hoger

In VHF en Hoger de cover story van Renny, PE1ASH over de 122 GHz-zender en ontvanger op basis van een radarchip. Rob Hardenberg, PE1ITR schrijft over TEP: Trans Equatorial Propagation op 2 m. Maar ook het Es’hail 2/QO-100 station van Lins PA3CMC/ZS6MC. Lins was QRV in Zuid-Afrika en had zijn portable station meegenomen voor activering van ZS vanuit een paar verschillende vakjes.

Vademecum 2022

De 17e druk van het Vademecum is uit. Met veel aanvullingen en herzieningen. Onmisbaar in elke shack! Online te bestellen in de VERON-webshop.

Maar ook te lezen in Electron maart 2022

 • VR 2022: 82ste vergadering van de VerenigingsRaad
 • Amateuroverleg met AT
 • Storingsmeldingen okt. 2021
 • WB5CXC Antenna launcher
 • Morse-examen België
 • Vossenjagen
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?