Bundesnetzagentur verbiedt watervitalizer uit Zwitserland

De Duitse Bundesnetzagentur (BNetzA) heeft de verkoop en het gebruik van een watervitalizer van de firma Wassermatrix AG uit Zwitserland verboden. Het dure apparaat veroorzaakt radiostoring op de amateurbanden. Radioamateurs en ook markttoezichtautoriteiten meldden het afgelopen jaar diverse verstoringen.

Bundesnetzagentur

“Onze test- en meetservice zorgt ervoor dat frequenties storingsvrij kunnen worden gebruikt”, aldus Dr. Wilhelm Eschweiler, vicevoorzitter van BNetzA. “Tegelijkertijd beschermen we consumenten met het verkoopverbod tegen het uitgeven van veel geld voor een apparaat dat ze niet mogen gebruiken.”

watervitalizer

handsonde watervitalizer

Volgens de fabrikant zou de watervitalizer water met een handsonde van energie voorzien en daarmee het zelfgenezende vermogen van het lichaam activeren. Het toestel kost ongeveer €8.000,- en is meer dan 2.400 keer gekocht door consumenten in Duitsland. Consumenten die de watervitalizer kochten, mogen het apparaat wel houden, maar tot nader order niet meer gebruiken.

Markttoezicht

Nadat talloze storingsmeldingen waren ontvangen door BNetzA, startte de test- en meetdienst onderzoeken en controleerde de watervitalizer in het meetlaboratorium van Kolberg. De dienst stelde vast dat het apparaat een onjuiste conformiteitsverklaring heeft en dat het ontoelaatbare interferentie genereert. De watervitalizer voldoet dus niet aan de basisvereisten voor elektromagnetische compatibiliteit (EMC).

Informatie Europese Commissie

Naast het verbod op gebruik en distributie informeerde BNetzA ook de lidstaten van de Europese Unie en de Europese Commissie over de zaak. Volgens de dienst worden de apparaten namelijk ook in de andere lidstaten verkocht.

De fabrikant van het apparaat heeft inmiddels waarschuwingen op zijn website opgenomen voor het gebruik van het apparaat in Duitsland.

Test- en meetdienst van de Bundesnetzagentur

De test- en meetdienst elimineert radiostoringen en helpt telecommunicatiediensten bij het oplossen van problemen die geen operationele oorzaak hebben.

De test- en meetdienst van de BNetzA is op 19 verschillende locaties in Duitsland aanwezig met meetvoertuigen om alle taken te kunnen uitvoeren. Daarnaast beschikt de dienst over een meetlaboratorium voor markttoezicht en een satellietmeetpunt.

Voor consumenten en bedrijven die een radiostoring willen melden, is de dienst 24 uur per dag bereikbaar. De hulp van de test- en meetdienst is in principe kosteloos voor de storingsmelder. Ook de eventuele veroorzaker van de storing hoeft zich geen zorgen te maken over kosten. Dat geldt natuurlijk niet als hij de storing bewust of door illegale activiteiten veroorzaakt.

Bron: persbericht Bundesnetzagentur