Kan mijn DAB+ radio niet tegen LED-verlichting?

Kan mijn DAB+ radio niet tegen LED-verlichting?Jan is luisteraar van het Belgische Radio 1. En hij is sinds kort overgeschakeld op LED-verlichting. Sindsdien zwijgt zijn radio zodra hij het licht aanknipt. “Kan mijn recent aangekochte DAB+ toestel niet tegen LED-verlichting?” wil hij weten. Professor Davy Pissoort van de KU Leuven geeft het antwoord in een kort interview.

Dit kan inderdaad kloppen” zegt professor Davy Pissoort van de KU Leuven in Nieuwe Feiten. “We spreken hier over een typisch elektromagnetisch interferentiefenomeen. Dat is een fenomeen waarbij een bepaald toestel elektromagnetische storingen veroorzaakt en een ander elektronisch toestel gaat hinderen in zijn werking.

Wat gebeurt er dan precies als je je LED-lampjes aansteekt? “Die LED-lampen werken op een lagere spanning dan de 240 Volt die uit het normale net komt. Daarom zit er een transfootje tussen. Alleen gaat dat transfootje schakelen, en die 240-spanning af en toe aan- en afzetten. Die aan/uit-beweging genereert storingen.”

Een DAB+ toestel kan gevoelig zijn voor die storingen, al geldt het zeker niet voor alle toestellen. “De fabrikant zou zich hier eigenlijk tegen moeten beveiligen” zegt Pissoort.

En moet Jan een nieuw DAB+ toestel kopen? “Hij kan eerst al eens proberen zijn toestel te verplaatsen, en een ander stopcontact gebruiken” besluit Pissoort. Op hoop van zegen…

Beluister nu het integrale interview met professor Davy Pissoort op deze website. Het is nog net geen 6 minuten lang. Dus mooi even tussendoor deze Belgische rubriek “Nieuwe feiten” consumeren.