FAKENEWS: Radiozendamateur veroorzaakt Wifi storing

Wifi storing zou veroorzaakt worden door deze antenneinstallatieVolgens een kabelexploitant in Nederland zijn radiozendamateurs de oorzaak van WiFi storing. Aldus een discussie die op Twitter is te lezen. WiFi staat voor draadloos internet dat gebruik maakt van de 2.4 GHz en/of 5.0 GHz-band. Het aantal apparaten dat gebruik maakt van WiFi is de laatste jaren explosief gestegen. Uit een eerder onderzoek in 2014 bleek al dat de 2.4 GHz band aan het vollopen was.

Wifi storing wordt veroorzaakt door de antenne aan de overkant

De buurman van een radioamateur in Groningen ondervindt storing op het WiFi netwerk. Zonder gedegen onderzoek voelt de monteur, terwijl heel Nederland droog staat, aan zijn water dat de storing afkomstig is van de zendamateur. Daar staan antennes en die veroorzaken straling waardoor de WiFi storing wordt veroorzaakt. Hoewel de radiozendamateur geen gebruikt maakt van apparatuur in deze frequentieband was hij ook nog eens op vakantie.

“Een actieve zendmast kan je wifi signaal verstoren wanneer deze op dezelfde frequentie zit. Kijk maar eens op: https://www.ziggo.nl/klantenservice/televisie-radio/signaal/storingen-en-stoorbronnen-uitsluiten/. Je kunt eenvoudig controleren of dit de oorzaak is door je wifiverbinding te testen wanneer er uitgezonden wordt.” Aldus de Ziggo helpdesk

Verschillende oorzaken van WiFi storing

Al in 2014 waarschuwt Agentschap Telecom voor problemen met WiFi. AT concludeert na een gedegen onderzoek dat meer dan de helft van de gebruikers problemen heeft met draadloos internet. De laatste jaren is er veel draadloze apparatuur bijgekomen, waardoor de drukte en hinder groter is geworden. Het spectrum voor draadloos internet via 2.4 GHz is vol waardoor congestie ontstaat. Agentschap Telecom adviseert over te stappen naar WiFi in de 5 GHz band.

Toename in apparaten dat te veel EMC emissie afgeeft

Een goed voorbeeld zijn LED-lampen, waaraan de VERON al eerder aandacht heeft besteed. Goedkope lampen die geen EU CE goedkeuring hebben worden aangeboden via de detailhandel. De Led-lamp getest door de EMC-EMF Commissie geeft dermate veel emissie af dat deze zelfs stoort tot in de luchtvaartband. Het beluisteren van DAB+ radio is in de omgeving van dergelijke lampen niet mogelijk. Maar ook de antidiefstalpoortjes in winkels functioneren hierdoor slecht of niet.

LiFi is de nieuwe WiFi

Naar verwachting is het binnen 5 jaar mogelijk om internet draadloos over te brengen via licht. LiFi maakt gebruikt van een heel ander frequentiespectrum. Dit is tienduizend keer zo groot als het radiospectrum en volop ruimte. Agentschap Telecom heeft daarom een onderzoeksopdracht gegeven en wordt LiFi als optical wireless internet in beeld gebracht.

P.S. Lees hier het vervolg op deze storingsmelding…