Kort radioamateurnieuws – week 48, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. BAFARA-station ON75BAF actief op 4, 11, 18 en 25 december in CW, 
  2. Video: Introductie in FT8 en WSJT-X, 
  3. ‘Over de horizon’-radar in India, 
  4. RAZzies van december 2021 beschikbaar

Kort radioamateurnieuws

1. BAFARA-station ON75BAF actief op 4, 11, 18 en 25 december in CW

De Belgian Air Force Amateur Radio Society (BAFARA) activeert ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de Belgische Luchtmacht in de periode tot 31 december 2021 drie speciale roepnamen:

  • ON75BAF: radiostation van de Koninklijke School voor Onderofficieren in Saffraanberg
  • ON75AF: clubstation van de BAFARA
  • ON75BFS: radiostation van de Vliegbasis in Florennes

De stations zijn actief op HF, VHF en UHF in CW, SSB en digitale modes. BAFARA meldt specifiek over ON7BAF dat dat station op 4, 11, 18 en 25 december van 9:00 tot 11:00 uur actief is op 7,035 MHz (+/- QRM) in CW. De operator is dan ON4AHQ.

2. Video: Introductie in FT8 en WSJT-X

FT8 is een van de meest gebruikte digitale modes op de amateurbanden. Alhoewel eigenlijk ontwikkeld voor sporadische-E-verbindingen, wordt FT8 veel breder ingezet, zeker ook op de HF-banden.

Als hulp voor beginnende radioamateurs maakte Haydon VK7HH kortgeleden een video over FT8 en het bijbehorende programma WSJT-X: Getting Started with FT8 – An Introduction for Beginners

3. ‘Over de horizon’-radar in India

Storing door OTHR

IARU-R1 bericht dat India mogelijk een ‘over de horizon’-radar (OTHR) aan het ontwikkelen is. Het systeem zou bedoeld zijn om Chinese bewegingen in de Indische Oceaan in de gaten te houden.

Helaas storen dit soort radarsystemen vaak en langdurig de communicatie op de amateurbanden. Bekend zijn onder andere de Russische Contayner-radar, de Britse OTHR op Cyprus en systemen van Iran en China.

Bron: IARU-R1

4. RAZzies van december 2021 beschikbaar

De vereniging Radio Amateurs Zoetermeer (RAZ) brengt het maandblad RAZzies uit. De decemberuitgave is nu als PDF-download beschikbaar, met onder andere artikelen over een 2m/10m-QCX-transceiver en een 80m-transceiver werkend op een voedingsspanning van slechts 1 Volt.

Download: RAZzies december 2021

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet ‘klaar voor publicatie’ te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.