Lezing over de ‘Russische Specht’ bij Tonight@8

Tonight@8 is een online-lezingenprogramma van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Op 7 februari vanaf 20:00 UTC staat Keith Schnyder (KI6BDR) op het programma met een lezing over de Russische Specht.

Vanaf de jaren ’70 tot aan de kernramp in Tsjernobyl (1986) was hij op veel amateurbanden dagelijks te horen: de Russische Specht. Het irritante, repeterende stoorsignaal was afkomstig van een Sovjetische ‘over de horizon’-radar.

Over de lezing

Diep verborgen in een sereen bos staat een surrealistische constructie, een antenne-array zoals er geen ander op aarde is, met een antenneoppervlakte van meer dan vijftien voetbalvelden. Een van de grote wereldwonderen: een topgeheime Sovjetradar, zo geheim dat zelfs de naam onzeker is, want er waren er vele. Het was de Russian Woodpecker, het was de Steel Yard en het was ook Duga.

De Russische Specht, Duga 3

Het verhaal van de uiterst geheime plaats in het bos is er een van mysterie en intriges. Nu verlaten, met een roestend bewijs van de overmoed van de mens tijdens de koude oorlog. Veel van de populaire plaatsen op het internet met informatie over de Specht vertonen ernstige gebreken; vaak gaat het om opzettelijke desinformatie. Waar kwam hij vandaan? Wat deed hij? Zond hij uit? Heeft hij ontvangen? Was hij de eerste van drie of de derde van twee antennes?

Keith Schnyder (KI6BDR) is druk bezig geweest om de waarheid te achterhalen nog voordat de tijd de sporen heeft kunnen uitwissen. Keith bespreekt zichtbare technische eigenschappen die het doel van de antenne onthullen en tevens de geschiedenis van de enorme Duga 3 corrigeren.

De Duga 3 bevindt zich op enkele kilometers van de kerncentrale van Tsjernobyl. Hoewel de antenne in verval is geraakt, staat hij er vandaag alleen nog vanwege het overhaaste vertrek, gedwongen door straling van de nucleaire ramp in Tsjernobyl. Deze ramp beschermde ironisch genoeg het antenne-array tegen ontmanteling, maar het verval ging onverminderd voort. De antenne trekt tegenwoordig toeristen die Tsjernobyl bezoeken. Het is een van de achtste wereldwonderen vanwege zijn enorme afmetingen.

Over Keith Schnyder (KI6BDR)

Keith Snyder (KI6BDR) werkt momenteel als antenne-ingenieur op de ruimtevaartafdeling van Northrop Grumman. Keith studeerde aan de Ohio State University en kreeg daar les over antennes en elektromagnetisme van een bekende radioamateur: Dr. John Kraus (W8JK).

Keith is sinds 1980 bij verschillende werkgevers werkzaam op het gebied van antennesystemen. Gedurende zijn hele carrière maakte hij al gebruik van software voor het ontwerp en de analyse van antennes. Hij is momenteel bijvoorbeeld een ervaren gebruiker van het programma FEKO.

Meer informatie

De lezing is te zien op het YouTube-kanaal van de RSGB of op de speciale BATC-stream, waar je tijdens de uitzending ook live vragen kunt stellen. Een overzicht van eerdere Tonight@8-lezingen: Tonight@8 – live webinars