IARUMS: weer de nodige misbruik van de amateurbanden

IARUMS: Radio France, illegale omroepen en OTH Radars

Het IARUMS (IARU Monitoring System) bewaakt onze amateurbanden. Verschillende nationale verenigingen nemen deel aan dit initiatief, wat in Nederland ook door Agentschap Telecom wordt erkend. Namens Nederland is de VERON actief in het IARUMS Region 1. OM Dick van Empelen (PA2GRU) maakt namens de VERON dan ook regelmatig melding van misbruik van onze banden.

Radio France International in 40 m band

Dit omroepstation zendt uit op 7205 kHz. Dat men meer bandbreedte gebruikt dan is toegestaan, bleek wel uit het feit dat men zelfs op 7180 kHz splatter veroorzaakt.

De screenshot is van DK2OM en is genomen op 22 april rond 2116 UTC.

Splatter-Radio-France-International-40m

Radio Hargaysa en andere illegale omroepstations op 40 m band

Het illegale omroepstation Radio Hargaysa uit Somalië, is te horen op 7120 kHz. Radio Uganda is te horen op 7195 kHz. Radio Myanmar en The Voice of Iran zorgden met hun uitzendingen op 7200 kHz voor de nodige overlast.

Russische ruis in 20 m band

Op 28 april meldde DK2Om een ruis van S9+40dB van 13960 kHz tot 14260 kHz. De veroorzaker zou in de omgeving van Moskou moeten zitten. Ook de noodfrequentie 14205 kHz voor Nepal werd ernstig verstoord. De screenshot is van DK2OM en is rond 0910 UTC genomen.

Ruis uit Rusland

OTH Radars

Veel radars werden wereldwijd op veel amateurbanden gehoord. Op de 15m band waren een Chinese en Australische radars de boosdoeners. Op 10 m was een Iraanse radar actief en op 30 m een radar op Cyprus. OTH Radars blijven een zeer vervelend verschijnsel.

Braziliaanse CB’ers en Russische taxi’s – misbruik op 10 m

Zoals verwacht is het probleem van Braziliaanse CB’ers in de 10 m band niet opgelost. Ze zijn nog altijd actief van 28.000 kHz tot 28.315 kHz in AM. Dat geldt ook voor de Russische taxicentrales die op de hele 10 m band in FM te horen zijn. Vooral Europese stations hebben daar erg veel last van. Een hardnekkig probleem.

“Ola, ola”, RTTY en fluiten

Ondanks dringende verzoeken om de Nepalese noodfrequentie 14.205 kHz te respecteren, konden sommigen het toch niet laten om zich te laten horen. “Ola, ola”, RTTY signalen en fluitende OM’s waren met regelmaat te horen op de noodfrequentie. Uitermate respectloze acties.

Laatste intruder nieuws

Het laatste intruder nieuws vind je terug op de website van IARUMS Region 1. De meldingen van Dick PA2GRU kun je teruglezen in deze PDF op pagina 17 en 18.

 

IARUMS: weer de nodige misbruik van de amateurbanden