Kort radioamateurnieuws – week 43, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. 6 en 7 november: VERON-telegrafiecontest op 144 MHz,
  2. Russisch-Oekraïense radio-oorlog duurt voort, 
  3. Video Space Colloquium AMSAT-UK beschikbaar,
  4. SDR Console gaat ARINST SDR Dreamkit V1D ondersteunen

Kort radioamateurnieuws

1. 6 en 7 november: VERON-telegrafiecontest op 144 MHz

Op zaterdag 6 november 2021 wordt vanaf 14:00 UTC de VERON-telegrafiecontest op 144 MHz gehouden. Deze contest eindigt op zondag 7 november 2021 om 14:00 UTC.

Tegelijkertijd is ook de 49e ARI 144 MHz Marconi Memorial Contest. Dus, sluit je seinsleutel aan op je 2m-transceiver met horizontaal gepolariseerde antenne en doe mee met een van de leukste VHF-contesten van het jaar.

Lees de details op de VHF+-website: VERON-144MHz-telegrafiecontest.

2. Russisch-Oekraïense radio-oorlog duurt voort

Het IARU Monitoring System van Regio 1 (IARU-MS) meldt in het septembernummer van de IARU-MS-nieuwsbrief dat de Russisch-Oekraïense radio-oorlog op en rond 7055 kHz een grote bron van frustratie blijft. IARU-MS-coördinator Peter Jost (HB9CET) meldde dat het ‘on-the-air’-conflict “ons al heel lang in ondraaglijke mate hindert en nog steeds voortduurt.”

“In juni gebruikten ze meer frequenties dan voorheen, wat onze banden heel sterk beïnvloedde”, aldus Jost. “Het is een grote ergernis en een grote schande.” Jost wees erop het IARU-MS zelf weinig kans maakt om de radio-oorlog te stoppen.

“Alleen nationale autoriteiten kunnen hopelijk iets doen tegen internationale klachten”, zei hij. “Het is daarom erg belangrijk dat zoveel mogelijk IARU-verenigingen deze frequenties in de gaten houden en klachten indienen bij hun nationale toezichthouders.”

Bron: ARRL

3. Video Space Colloquium AMSAT-UK beschikbaar

afbeelding AMSAT-UK-logoHet jaarlijkse colloquium van de Britse amateursatelliet-organisatie AMSAT-UK was vorige week zondag 24 oktober. Wie geïnteresseerd is in de lezingen maar vorige week geen gelegenheid had om te kijken, kan alsnog terecht op het YouTube-kanaal van AMSAT-UK. Helaas zijn de verschillende lezingen niet als aparte video’s beschikbaar. Er is echter wel een tijdschema, waarmee de lezingen relatief snel terug te zoeken zijn.

Tijdschema en video: Video of AMSAT-UK Space Colloquium talks

4. SDR Console gaat ARINST SDR Dreamkit V1D ondersteunen

Simon Brown (G4ELI), de ontwikkelaar van het populaire SDR Console, kondigde via Twitter aan dat zijn SDR-programma vanaf november ondersteuning gaat bieden voor de SDR Dreamkit V1D van de Russische firma Arinst.

De SDR Dreamkit V1D is een draagbare SDR-ontvanger met onder andere een 16-bits ADC, een afstembereik van 1 – 3100 MHz en een bandbreedte tot 5 MHz. De ontvanger beschikt daarnaast over een ingebouwde 3,9-inch-touchscreen en luidspreker.

Twee maanden geleden publiceerde Arienst een introductievideo over de Dreamkit: ARINST SDR Dreamkit V1D

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet ‘klaar voor publicatie’ te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.