Russisch-Oekraïense radio-oorlog gaat door

Dat het niet echt botert tussen Rusland en de Oekraïne, weten we van het dagelijks nieuws uit de krant en op TV. Maar dat die strijd tussen beide landen ook gestreden wordt op onze amateurbanden, is minder bekend. De nieuwsbrief van mei van het IARU Monitoring System (IARUMS) van IARU Regio 1 bericht over deze Russisch-Oekraïense radio-oorlog. Al jarenlang woedt op 7055 kHz LSB (vaak ook op 7050 of 7060 kHz) deze strijd. In mei kende die een nieuw dieptepunt.

Radio-oorlog

“Bijna iedere dag hoorde je de meest massieve, wederzijdse beledigingen en agressieve, provocerende haat-rapmuziek in het Russisch.” Dat meldt Peter Jost (HB9CET), redacteur van de nieuwsbrief en tevens IARUMS-coördinator. “Bovendien zagen we van tijd tot tijd aanstootgevende symbolen, zoals schedels, in de waterval”, aldus Jost. Verder vertelt hij dat de uitzendingen waarschijnlijk uit het grensgebied van Oost-Oekraïne met de Russische Federatie komen.

radio-oorlog

Digitale stoorzender

De IARUMS nam in mei ook een digitale stoorzender waar met een bandbreedte tot ongeveer 12 – 15 kHz. Deze storingsbron bleek zich overigens in Wit-Rusland te bevinden. De bandwachters stelden dat vast met de TDoA-methode (Time Difference of Arrival) door gebruik te maken van het netwerk van KiwiSDR-ontvangers.

Het IARUMS zelf heeft helaas geen directe middelen om iets aan de radio-oorlog te doen. Alleen nationale autoriteiten kunnen daar mogelijk iets aan doen door internationaal klachten in te dienen. De bandwacht van de Duitse DARC heeft overigens wel officieel melding gemaakt van de interferentie bij de Bundesnetzagentur, de Duitse telecomtoezichthouder.

Het IARUMS (IARU Monitoring System)

In het IARUMS werken radioamateurs in een groot aantal landen samen bij het signaleren van “intruders” op de – vooral exclusieve – amateurbanden. Voor Nederland is de VERON als lid van de IARU de uitvoerder van deze taak. De uitvoering is ondergebracht bij het Traffic-Bureau/HF-commissie. Maar de dagelijkse uitvoering ligt bij een vaste groep van zes radioamateurs. Deze groep monitort de amateurbanden en registreert de waargenomen verstoringen door intruders volgens een bepaald protocol. Tevens worden eens per maand de waargenomen verstoringen samengevat in een VERON-rapport dat dan naar de IARUMS-coördinator gaat.

 

Bronnen: IARUMS en ARRL