Trage wifi? Dat kunnen de zonnecellen van de buurman wel eens zijn

Trage wifi? Dat kunnen de zonnecellen van de buurman wel eens zijn“Slecht geïnstalleerde of kwalitatief ondermaatse zonnepanelen blijken letterlijk stoorzenders voor draadloze apparatuur. Trage wifi? Dat kunnen de nieuwe zonnecellen van de buurman zijn. Zelfs C2000, het communicatiesysteem van politie, brandweer en ambulance, heeft er last van.”

Bovenstaande kop is te lezen bij het Eindhovens Dagblad. Het gehele artikel is beslist de moeite waard. Er wordt gesproken over verschillende verstoringen van de communicatie tussen hulpdiensten waarbij Agentschap Telecom betrokken is. Wel 10 in 6 maanden! En de oorzaken worden gevonden in omvormers van slechte kwaliteit en slordige montage.

Meer dan alleen trage WiFi

Niet alleen C2000 heeft last zoals bij het World Forum in Den Haag. Ook thuis gaat het regelmatig mis. Trage WiFi is dan maar één van de mogelijke vervelende effecten. Daarbij blijft de discussie ook altijd of het wel storing of toch “slechts” hinder is. De verleiding is groot om gelijk naar de buren te wijzen. Maar in eigen huis zijn vaak al genoeg stoorbronnen actief. Heeft alles wel de juiste CE-markering? En moet alles wel 24 uur per dag in sluimerstand staan? Wat te denken van al die laadapparaten zonder aangesloten apparaat om te laden?

Bij het Eindhovens Dagblad passeert veel de revue. Draadloze deurbellen, draadloze luidsprekers en draadloze autosleutels. Van dat laatste laat men hier een mooi video voorbeeld zien. Iemand die niet meer bij de lokale supermarkt kan parkeren omdat de autosleutel weigert. Nu is niet meer je auto in kunnen komen inderdaad geen pretje. Maar als je er dan na veel gedoe toch in zit, dan krijg je ‘m weer niet gestart omdat die draadloze sleutel niet herkent wordt. Om moedeloos van te worden.


Één plus één is…

Wat is er nu eigenlijk aan de hand? Stel je eens voor dat je met een paar vrienden uit gaat om eens bij te praten. Je neemt plaats in een leeg restaurant, want het is nog vroeg. En voor je het weet is iedereen onderling in goed gesprek. Ongemerkt loopt het restaurant vol en heeft de bediening een prettig achtergrondmuziekje aangezet. Het geroezemoes neemt toe. Dus zet de ober naar mate de avond vordert de muziek steeds een beetje harder. Gevolg is dat alle gasten ook wat harder gaan praten. Uiteindelijk staat de stereo op tien en moet je in elkaars oren schreeuwen om je nog enigszins verstaanbaar te maken. Van goede communicatie is dan allang geen sprake meer.

Zo werkt dat ook met draadloze apparatuur. Stuk voor stuk functioneren en communiceren al die apparaten best goed. Maar wanneer je er meerdere bij elkaar zet, en ook nog eens steeds dichter op elkaar, dan kunnen ze met elkaar gaan interfereren. En dat kan zelfs zo ver gaan dat er het nodige begint te falen. Daarom heeft de VERON EMC-EMF Commissie uitvoerig EMC-ruismetingen gedaan. Om de normen aan te laten scherpen. Wij gaan door met onderzoek naar dit soort stoorbronnen. Want meten is weten. Help ons hierbij door lid van de VERON te worden.