Zonnepanelen World Forum uitgeschakeld i.v.m. storing C2000

World Forum Den Haag (Foto: Wikipedia)

World Forum Den Haag (Foto: Wikipedia)

Dat zonnepanelen een serieuze bron van storing kunnen zijn, weten radioamateurs al jaren. Radioamateurs zijn echter niet de enige gedupeerden, zo bleek deze week weer uit ten minste twee publicaties. Zowel de Volkskrant als Omroep West berichtten over het uitschakelen van de zonnepanelen op het dak van het World Forum in Den Haag in verband met storingsoverlast.

Volgende week vindt in het World Forum het Global Entrepreneurship Summit plaats. Aan deze internationale ondernemersconferentie nemen ook verscheidene hooggeplaatste gasten deel, zoals Ivanka Trump, de dochter van president Trump, premier Rutte, minister Sigrid Kaag, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en ook prins Constantijn. Daarnaast zal de opening worden verricht door Koning Willem Alexander en Koningin Maxima.

C2000-repeater

Om deze mensen adequaat te kunnen beveiligen, was het onder meer nodig om op het dak van het nabijgelegen Novotel een extra C2000-repeater van de politie te plaatsen. Tijdens testen bleek echter dat de ontvangst sterk gestoord werd door een te hoog ruisniveau. Na onderzoek bleken de zonnepanelen op het dak van het World Forum de boosdoener te zijn. Deze moeten daarom, op last van Agentschap Telecom, de komende drie weken uitgeschakeld zijn.

De eigenaar van de 252 zonnepanelen was onaangenaam verrast en schat de gederfde inkomsten door de uitschakeling op €700,-. Hij heeft overigens het geluk dat minister Kaag hem deze kosten wil vergoeden.

Agentschap Telecom

In beide publicaties geeft Agentschap Telecom (AT) uitleg over de oorzaak van de storing. Die oorzaak ligt namelijk niet zo zeer in de zonnepanelen zelf, maar veel eerder in de toegepaste optimizers en omvormer. AT heeft dit jaar al twintig meldingen gehad over storingen door omvormers en optimizers. In een eerder artikel berichtten wij al over adviezen van AT ter voorkoming van storing door zonnepanelen.

VERON EMC-EMF commissie

De VERON EMC-EMF commissie besteed al jaren aandacht aan de in dit artikel beschreven problematiek. Dat gebeurt op verschillende manieren: onder andere door erover te publiceren op deze website en in Electron, door eigen onderzoek te doen, door het geven van een EMC-cursus, maar bijvoorbeeld ook door de problematiek te bespreken met Agentschap Telecom. Kortom, de VERON EMC-EMF commissie blijft opkomen voor een schoon frequentiespectrum.

Vind jij het ook belangrijk dat zij dit blijven doen en opkomen voor jouw belangen? Word lid van de VERON en steun het werk van de EMC-EMF commissie. Maak gebruik van ons online aanmeldformulier

Meer informatie: