EMC commissie onderzoekt storende LED lamp

LED lampenDat LED lampen kunnen storen wist de EMC-EMF Commissie al langer. Maar dat men hier een zendvergunning voor nodig heeft overtreft elke verwachting. Met het recent verschenen artikel op de website waarin de US Coast Guard waarschuwt voor het gebruik van LED lampen. Willen wij graag het artikel uit de Electron over een LED lamp die stoort tot in de Luchtvaartband onder de aandacht brengen.

Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan

In de Electron van januari 2018 is een artikel gepubliceerd over een storende LED lamp. Met de titel “Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan, waar komt die storing toch vandaan”. Hierin wordt aandacht gevraagd voor de storing die LED lampen veroorzaken die niet aan de CE normering voldoen. Maar deze producten liggen, hoewel dit niet is toegestaan, gewoon in de winkel.

EMC commissie test geleidende emmissie van ledlampBijna werd de spectrum analyzer opgeblazen

Als eerste is de geleidende emissie gemeten van de LED lamp. Direct gingen de alarmen af van de meetapparatuur. De emissie was dermate hoog dat er te veel signaal de meetapparatuur inging. In de grafiek is duidelijk te zien dat het stoorniveau 25db boven de limiet zit. Dit is niet een kleine maar een zeer grote overschrijding van de limieten.

EMC Commissie meet in de kooi van faraday

Resultaten gemeten in kooi van faradayDe aandacht was nu echt gewekt, wat laat deze LED lamp nog meer zien? Eigenlijk schrijft de EMC norm een Open Area Test Site voor. Maar door rekening te houden met een foutmarge van 6db komen we met ervaringen uit het verleden aardig in de buurt van de werkelijke waarden. Wat opvalt is dat deze LED lamp wel tot 150 MHz een overschrijding heeft van wel 10db. Zelfs in de luchtvaartband! Dit is een zeer kwalijke zaak, die misschien tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Componenten vermist op de print

Duidelijk is te zien dat componenten zijn weggelaten

Op de afbeelding van de print is duidelijk te zien dat er componenten zijn weggelaten.

  • Ontstoorspoel aan de 230V-ingang is vervangen door een draadbrug.
  • Ook de ontstoorspoel aan de DC-uitgang is vervangen door een draadbrug.
  • Ontstoorcondensator tussen het primaire en secundaire gedeelte van de geschakelde voeding is niet geplaatst.

Is dit een overtreding van de EMC-richtlijn?

Het is een besparingsmogelijkheid op economisch gebied. Maar men overtreedt nu wel de EMC-richtlijn. Wat hiervoor duidelijk is aangetoond. André Canrinus (PA3FIS) voorzitter van de EMC-EMF Commissie merkt op het QRL dat ontwikkelaars van elektronica steeds dichter op de limiet ontwerpen. Dit is aan de ene kant logisch om een zo goedkoop mogelijk product te ontwikkelen. Aan de andere kant kan zo een kleine tolerantie in de componenten al tot een afkeur leiden.

Het volledige artikel lezen kan hier.

Wilt u ook elke maand de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en maak gebruik van ons online aanmeldformulier