EMC-EMF commissie: Radiated meting 0 – 30 MHz in de maak.

Storing op garagedeuropeners door zonnepaneel installaties: Radiated meting 0 - 30 MHz in de maak.Dat de VERON zitting heeft in een overleg met Agentschap Telecom (Amateuroverleg) weet bijna elke radiozendamateur. Maar dat de VERON EMC-EMF commissie een stem heeft bij het NEC-EMC overleg en actief lid is van de EMC-ESD vereniging is niet zo algemeen bekend.

Toenemende klachten Photo-Voltaic installaties (zonnepanelen)

Tijdens de NEC-EMC vergaderingen boekt de VERON EMC-EMF commissie steeds meer vooruitgang. Niet door het conflict op te zoeken, maar door mee te denken en te zoeken naar oplossingen. Tijdens de vergadering van 7 juni meldt André Canrinus (PA3FIS), Voorzitter van de VERON EMC-EMF commissie, dat er toenemende klachten worden gemeld aangaande PV-installaties. Vooral de omvormers die per paneel worden gemonteerd (optimizers) genereren storing ruim boven de 30 MHz. Door de hoge emissie zijn radioverbindingen bijna niet meer mogelijk.

Regelgeving Radiated emissie metingen ontbreken

Regelgeving in het frequentiegebied van 0 – 30 MHz met Radiated emissie metingen ontbreken op dit moment waardoor het handhaven en optreden door Agentschap Telecom wordt bemoeilijkt. Het vermoeden is dat veel van de installateurs niets weten van EMC en door EMC installatiefouten genereren deze PV installaties veel Radiated emissie tot 30 MHz. Andere leden van de EMC-ESD vereniging vermelden dat de “Doe Het Zelf PV installaties” in opkomst zijn. Dit leidt tot een interessante discussie met als mogelijke uitkomst dat er meer aandacht moet komen voor dit type installaties en dat er vooral voorlichting moet komen omtrent de installatievoorschriften die tot minimale Radiated emissie moet leiden.

VERON en AT werken samen aan Radiated emissie meting.

In de afgelopen NEC-EMC vergadering heeft Agentschap Telecom toegezegd om samen met de VERON een Radiated emissie meetmethode (m.b.v. magnetische loop antenne H veld en elektrische antenne E veld) uit te voeren en proberen een link te maken met de huidige geldende meetmethode voor frequenties onder de 30 MHz (conducted emissie). Op dit moment zijn de eerste contacten al met Agentschap Telecom gemaakt en zal een afspraak gemaakt worden voor een eerste proefmeting. Een voorstel om Radiated emissie metingen onder de 30 MHz (met loop antenne) toe te voegen aan de generieke EMC normen wordt meegenomen in de verdere besluitvorming binnen de EU.

Niet alleen zonnepanelen zorgen voor ongewenste emissie.

Dat niet alleen PV installaties ongewenste storing veroorzaken mag blijken uit het feit dat de VERON EMC-EMF commissie ook een ledlamp in onderzoek heeft. “Hier heb je een zendvergunning voor nodig, de lamp zit 30db boven de norm”, aldus André Canrinus, Voorzitter van de VERON EMC-EMF commissie. Hierover gaan we meer horen als er nieuwe onweerlegbare informatie beschikbaar is.

De VERON EMC-EMF commissie komt op voor de belangen van de radiozendamateur, ben jij nog geen lid van de VERON word dan snel lid, gebruik ons online aanmeldformulier.