VP2VB en YASME zeilt opnieuw – alsof het 60 jaar geleden was

VP2VBVanaf dinsdag 10 maart 2020 vertrekt een internationale groep, nu in New York, naar de Britse Maagdeneilanden. Gedurende zes dagen wordt de callsign VP2VB gebruikt door 2 stations met focus op de lage banden.

Het team bestaat uit: Adrian KO8SCA, Martti OH2BH, Niko OH2GEK en Sandro VE7NY. Pilotstations zijn Don K8MFO, Steve, N2AJ, Ken K4ZW en Pertti OG2M. QSL via OH2BH.

Danny Weil VP2VB

Danny Weil VP2VB was een Britse horlogemaker met een gevoel voor avontuur. Zijn eerste zeilreis was naar de Britse Maagdeneilanden op een zeilboot met de naam YASME (Yasme is afgeleid van “yasume”, Japans voor “om rustig te worden.”). De legendarische DXer Dick Spencely, KV4AA werd zich bewust van de ambities van Danny en stelde voor dat hij amateurradio combineert met zijn ambitieuze reisplan. Dick hielp Danny CW te leren en tevens hielp hij hem de callsign VP2VB veilig te stellen.

In de periode 1955 – 1962 opereerde Danny vanuit verschillende locaties in het Caribisch gebied, evenals de Stille Oceaan. Het Don Chesser (W4KVX) DX Magazine beschreef al die expedities.

YASME zeilschepen

VP2VBHet zeilen verliep niet altijd soepel. Er waren minstens drie YASME zeilschepen. Een ontplofte in een Britse haven voordat het ooit naar zee ging. Een ander zonk in het Caribisch gebied in de buurt van St. Vincent en weer een andere zonk de buurt van Papoea-Nieuw-Guinea. Danny was niet snel uit het veld geslagen. Hij wist  snel fondsen en sponsors te werven. Om hiermee een nieuw schip aan te kopen. De Hallicrafters Company leverde hem hamradio apparatuur. Andere bedrijven deden hetzelfde.

Danny’s laatste expeditie naar de Stille Oceaan omvatte stops bij HC8 Galapagos eilanden en FO8 Clipperton. De laatste stop was een bijzonder schrijnende ervaring en ook levensbedreigend. Danny’s nieuwe vrouw, Naomi, was op dat moment bij hem. De Mexicaanse marine moest Danny redden en YASME naar Californië slepen.

Hierna ging Danny solo naar meerdere bestemmingen in de Stille Oceaan voordat hij zich terugtrok uit DXpeditioning. Hij vestigde zich uiteindelijk in Texas, waar hij een kleine winkel opende. Er was geen hamradioactiviteit meer van Danny, hoewel hij vaak luisterde op een ontvanger van Collins.
Don, K8MFO herinnert zich de kenmerkende bedieningsstijl van Danny. Ondanks dat hij als nieuweling begon en zijn vaardigheden verkreeg in enorme pile-ups, werd Danny een zeer goede CW-operator. Hij verspilde niet veel tijd, meestal beëindigde hij zijn QSO’s met een stevige “DIT DIT.”

YASME Foundation

De activiteiten van Danny vormden de reden om de YASME Foundation op te richten met Dick Spencely KV4AA die fanatiek geld inzamelde. Natuurlijk waren later Lloyd W6KG en Iris en Colvin W6QL  de meest prominente gezichten van YASME. Zij reisden in de oorspronkelijke geest van Danny Weil en zijn zeilboot YASME.

VP2VB

De VP2VB callsign voor deze DXpeditie telt natuurlijk voor het Yasme Award, de eerste activering van VP2VB in meer dan 60 jaar.

De aanstaande VP2VB DXpeditie keert terug in de historische sporen van Danny Weil op de Britse Maagdeneilanden. Met speciale toestemming van de lokale Telecom-autoriteit om een eerbetoon te brengen aan die vroege jaren van DXing, die niet mogen worden vergeten.

Danny was een echte avonturier en de geest gaat door.

Ken Claerbout, K4ZW
Director, Vice-President and Secretary The Yasme Foundation
Board of Directors:
Ward Silver, N0AX, President
Ken Claerbout, K4ZW, Director, Vice-President and Secretary Rusty Epps, W6OAT, Director and Treasurer
Fred Laun, K3ZO, Director
Martti Laine, OH2BH, Director
Robert Vallio, W6RGG, Director
Hans Blondeel Timmerman, PB2T, Director
Marty Woll, N6VI, Director
James Brooks, 9V1YC, Director