Nieuwsbrief IARU Monitoring System Regio 1
Iedere maand publiceert het IARU Monitoring System een uitgebreide nieuwsbrief. Daarin staat onder andere gedetailleerde informatie over waargenomen indringers op de amateurbanden.
De IARU-MS-nieuwsbrief over afgelopen maand meldt dat verschillende radars weer de meest voorkomende en verstorende indringers in onze HF-banden waren. Vooral Russische, Chinese en Iraanse Over the Horizon Radar (OTHR).
Bekijk hier een samenvatting van de nieuwsbrief of lees voor alle details de oorspronkelijke publicatie: IARU-MS-niewsbrief juni.
Samenvatting IARU-MS-nieuwsbrief juni
In juni waren er nieuwe, niet eerder waargenomen signalen in de 15-m band. Deze nieuwe signalen waren enkele dagen aanwezig op 21003.5 kHz. Het waren langdurige uitzendingen, ook enkele malen gezien in de buurt van 211122 kHz. Ofschoon waarschijnlijk radar kunnen we dit niet officieel vaststellen. Dus rapporteren we het als een onbekend signaal, XXX. TDoA radiolocaties lijken het gebied van Iran voor de oorsprong van dit signaal aan te geven.
We ontvingen ook, zoals gebruikelijk sinds februari 2022, verschillende onbekende signalen op de 40 meter en 20 meter banden: Juni wordt al vele jaren gekenmerkt door de ontvangst op de 10 meter band van een groot aantal visboeien die illegaal radiosignalen uitzenden in A1A-modus (CW; korte draaggolf plus één, twee of drie letters in morsecode) of F1B-modus (FSK) om de vissers te informeren over de positie van hun vistuig. Degenen die morsecode gebruiken, zijn het talrijkst. In regio 1 worden ze meestal de hele zomer ontvangn, omdat de propagatie in deze band in de loop van het seizoen toeneemt. Zij werken van 28000 kHz tot 28450 kHz.
Bekende indringers
Wat betreft de andere signalen die helaas regelmatig schade toebrengen aan onze HF-amateurradiobanden, wijzen wij nogmaals op de grote hoeveelheid transmissies die door verschillende Over The Horizon-radars worden uitgezonden. We merken op dat de Contayner OTHR (RUS; BW = 12K0E, 40 sps) talloze malen korte transmissies heeft verzonden en snel heeft gehopt over de gehele 20 m band. Nog afgezien van het feit dat hij werd ontvangen tijdens zijn gebruikelijke langdurige uitzendingen in deze band en op 40 en 15 meter.
Iraanse OTHR
De Iraanse OTHR die dagelijks uitzendt op 28860 kHz CF (IRN, BW = 45K0E, afwisselend 150 en 313 sps bursts) werd ook verschillende keren ontvangen op 28000 kHz CF met een andere sps-snelheid (afwisselend 307 en 870 bursts), ook hoppend over de hele 10 m.De OTHR die uitzond vanuit de Britse Sovereign Base Areas in Cyprus (G. BW = 20K0E, 50 of 25 sps) was er ook weer talrijke keren op de 15 en 17 m banden, maar soms ook op de 10 m band.
Foghorn
Transmissies verzonden door verschillende CHN OTHR (BW = 10K0E. 41.7, 50, 66.6 of 83.3 sps korte bursts) op deze banden, evenals op 40 en 20 m (ze klinken als een misthoorn van een schip; daarom geven we ze gewoonlijk de bijnaam “Foghorn”) werden ook ontvangen. Naast deze uitzendingen ontvingen we ook uitzendingen op verschillende CIS – ## F1B modes op de 40 en 20 meterbanden, evenals talrijke CIS – 12 transmissies (BW = 2K70E; 12 x 120 bd), DPRK-FSK 600 ARQ (F1B. SH = 600 Hz. Bd = 600) en DPRK-PSK 1200 ARQ (PSK. BW = 1K20E. Bd = 1200) alsmede andere MIL-modi, zoals de RUS OFDM CIS-60.
Omroep
We ontvingen ook bij verschillende gelegenheden het zendstation “Sound of Hope” (A3E. AM) op 18080 kHz CF, evenals de Ethiopische “Ethiopia Radio” op 7110 kHz CF en het Eritrese station “Voice of Broad Masses 1” op 7140,02 kHz CF.
Goed overzicht en veel informatie
De IARU-MS-nieuwsbrief bevat onder andere een goed overzicht van actuele en reeds opgeloste storingen. Daarnaast ook informatie over indringers en ander oneigenlijk gebruik van onze amateurbanden. De nieuwsbrief over juni 2022 is vanaf nu in PDF-formaat beschikbaar.
Het kan echter ook nuttig zijn om oudere nieuwsbrieven nog eens te raadplegen. Bijvoorbeeld om meer over de aard en progressie van langer lopende storingen te weten te komen. Daarom hebben wij een flinke verzameling oudere maandrapporten aangelegd. Dit archief beslaat ook vele voorgaande jaren. Op deze pagina van ons VERON Traffic Bureau is dit archief terug te vinden.
Het IARU-MS (IARU Monitoring System)
In het IARU-MS werken radioamateurs in een groot aantal landen samen bij het signaleren van intruders op de – vooral exclusieve – amateurbanden. Voor Nederland is VERON als lid van de IARU de uitvoerder van deze taak. De uitvoering is ondergebracht bij het Traffic-Bureau/HF-commissie. Maar de dagelijkse uitvoering ligt bij een vaste groep van zes radioamateurs. Deze groep monitort de amateurbanden en registreert de waargenomen verstoringen door intruders volgens een bepaald protocol. Daarnaast worden eens per maand de waargenomen verstoringen samengevat in een VERON-rapport dat dan naar de IARU-MS-coördinator gaat.
Vanaf oktober 2020 is Caspar Miró (EA6AMM) aangesteld als coördinator IARU-MS-R1. Peter Jost (HB9CET) geeft daarbij ondersteuning als vicecoördinator, onder meer als samensteller van de maandelijkse nieuwsbrief.
Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?
Waarom lid worden van de VERON?
Belangenbehartiging
De VERON behartigt nationaal en internationaal de belangen van Nederlandse radioamateurs.
Activiteiten
VERON heeft 62 autonome afdelingen die allerlei leuke activiteiten organiseren.
Magazine
De VERON geeft elke maand een dik magazine uit met allerlei artikelen over amateurradio.