Voorkom storing door zonnepanelen, Agentschap Telecom geeft tips

Voorkom storing door zonnepanelen, Agentschap Telecom geeft tipsDat PV installaties (zonnepanelen) konden storen weten de radiozendamateurs al langer. Al meer dan 10 jaar waarschuwt de VERON voor de effecten van apparatuur dat ongewenste RF-emmissie afgeeft. Dat is begonnen met de Power Line Communication apparaten. Hiermee maakt men eenvoudig een ethernet aansluiting via het lichtnet zonder een UTP kabel  aan te leggen. Zeer populair bij de internet leveranciers om een tweede televisietoestel aan te sluiten tegen lage kosten. Maar hier blijft het niet bij. Er komen ook nog PV installaties (zonnepanelen) waarvan de converters en optimizers storing veroorzaken op onze HF banden en zelfs daarboven. Inmiddels is alle apparatuur voorzien van schakelende voedingen tot onze ledverlichting aan toe. Dat is ook bij de EMC-EMF commissie van de VERON niet onopgemerkt gebleven.

Agentschap Telecom komt met tips

Agentschap Telecom wil meer inzicht in de oorzaken en het voorkomen van storing door zonnepanelen. Daarom heeft Agentschap Telecom contact gezocht met verschillende marktpartijen. Om samen tot gedegen oplossingen te komen. Op de website van Agentschap Telecom zijn een aantal tips te vinden om storing te voorkomen. Waaronder het gebruik van CE marketing goedgekeurde PV-installaties, kabels naast elkaar leggen, ferriet gebruiken etc. Lees het volledige artikel op de website van Agentschap Telecom.

Storing door zonnepanelen in Amersfoort

In Amersfoort had Jaap PA3GYM een onaangename verrassing. Directe buurtgenoten legden zonnepanelen op hun daken. Het gevolg; bij Jaap sloegen de signaalsterkte-meters van zijn ontvangers vol uit. Hij had flink last van storing. Hij vroeg hulp aan de VERON EMC-EMF Commissie. En een traject van storing tot oplossing werd ingezet. De VERON EMC-EMF Commissie besprak deze resultaten met het AT tijdens het frequente Amateur Overleg. Het AT zag hier een mooie kans om Jaap’s situatie als “proeftuin” aan te merken. We besparen u alle details (die via deze link kunnen worden nagelezen). Het gaat om het resultaat. En dat was er (en is via deze link te bewonderen). De storing werd aanzienlijk minder.

US Coast Guard waarschuwt voor gebruik LEDlampen

Op 26 augustus 2018 bericht de VERON over de waarschuwing die de US Coast Guard laat uitgaan over het gebruik van ledverlichting in de scheepvaart. De US Coast Guard zegt rapporten te hebben ontvangen van bemanning, scheepseigenaren, inspecteurs en andere scheepvaart gerelateerde personen. De berichten betreffen slechte ontvangst op VHF radio, Digital Selective Calling (DSC) en Automatic Identification Systems (AIS). Er ontstaan problemen met de ontvangst indien deze apparatuur in de omgeving is van LED lampen.

Maar er is nog meer…

Dit zijn nog maar een paar artikelen waarover VERON heeft gepubliceerd

EU, de lidstaten zijn aan zet

Na de schriftelijke vragen aan de Europese Commissie zijn nu de lidstaten aan zet om maatregelen en handhaving door te voeren.

Rapport man made noise

Op 26 juni 2018 publiceert IEEE het rapport “Measurement Methodology and Results of Measurements of the Man-Made Noise Floor on HF in The Netherlands“. Dit rapport is geschreven door T.W.H. Fockens – UTwente PA0KDF, A.P.M. Zwamborn – TNO PE1GEX en F. Leferink UTwente.  In 2015 en 2016 is, door de VERON EMC-EMF commissie, ruismetingen uitgevoerd. Hieruit volgt dat wetenschappelijk is aan te tonen dat de toenemende ruisvloer ook werkelijkheid is. De resultaten zijn tijdens de Dag voor de Radio Amateur van 3 november 2018 gepresenteerd.

Steun het werk van de VERON EMC-EMF commissie

Word lid van de VERON, gebruik ons online aanmeldformulier