Digitenne ontvangst gestoord door LED-verlichting
In de Digitenne sectie van het KPN forum lezen we de volgende vraag:…
Sinds gisteren heb ik LED-verlichting in mijn kamer. Toen ik gisteravond TV zat te kijken en die LED verlichting aan deed, kreeg ik ineens de mededeling op het scherm “geen signaal“. En was er geen beeld meer. Toen ik de LED-verlichting uit deed kwam spontaan het beeld weer terug. Hoe kan dat?????
Radio amateurs weten dan al meer dan genoeg. Niet de LED zelf, maar de voeding van de LED-verlichting kan inderdaad dergelijke problemen veroorzaken. En als ondeugdelijke LED-verlichting de luchtvaart en scheepvaart kan storen, dan is DVB-T (Digitenne) storen een peulenschil. De reacties op het KPN forum waren dan ook duidelijk. Eventueel de LED-verlichting op een andere netspanning groep proberen te schakelen. Wellicht wat met ferrieten proberen te ontstoren. Of beter toch gewoon die ondeugdelijke nieuwe LED-verlichting weer de deur uit doen. Bij voorkeur retour leverancier en geld terug vragen.
Heeft Digitenne dan nog wel toekomst?
Wellicht denk je dat dit probleem zichzelf snel gaat oplossen. Immers, de aantallen Digitenne abonnees lopen hard terug. Een groot deel is al overgestapt op interactieve TV via Internet. Maar toch blijkt er nog steeds een behoefte te zijn. Bijvoorbeeld bij mensen op de camping en in de caravan. Maar ook bij bewoners van het platteland waar te lage Internet snelheden nog steeds geen interactieve TV toestaan. Daarnaast zal in 2018/2019 het Digitenne-netwerk gefaseerd worden omgebouwd naar DVB-T2. Hierdoor wordt HD-kwaliteit mogelijk. En KPN heeft een nieuwe vergunning welke tot 1 februari 2030 geldig is. Kortom, het systeem blijft nog wel even in de lucht, dus moeten we de storing bij de bron aanpakken.
Gestoord frequentiebereik
Misschien is het toch wel goed om nog even iets dieper te graven. Op welke frequenties wordt dat Digitenne signaal eigenlijk uitgezonden? Deze Wikipedia-pagina geeft uitsluitsel. Er wordt gebruik gemaakt van de “oude” TV-kanalen. En wel vanaf kanaal 21 en hoger. We hebben het dan over een frequentie van 470 MHz en hoger. Blijkbaar weten LED-lampen dus bijna de 0,5 GHz aan te tikken met hun stoorsignalen. En dat is beide indrukwekkend en zorgwekkend te noemen.