“Meteor Scatter op 6 meter”, een nieuw EURAO-evenement

De European Radio Amateurs Organization (EURAO) kondigt een nieuw evenement aan: “Meteor Scatter op 6 meter”. Het gaat hierbij niet om een contest, maar om een radiomeeting met een paar eenvoudige regels, eigenlijk meer aanbevelingen. De EURAO nodigt alle radioamateurs uit om deel te nemen aan dit evenement. Het evenement is op 25 en 26 mei!

Details “Meteor Scatter op 6 meter”

Doel: De 6m-band (50-52 MHz in Europa) bevindt zich in het laagste gedeelte van het VHF-spectrum. Vanwege de zeer speciale propagatiekenmerken wordt de 6m-band ook wel de “magische band” genoemd. Eén van de meest originele manieren om te communiceren op deze band is via meteor scatter, door gebruik te maken van meteorietenregens. Het doel van dit evenement is om simpelweg de nieuwsgierigheid op te wekken voor de 6m-band en voor meteor scatter.

Datum en tijd: zaterdag 25 mei 2019 en zondag 26 mei 2019 van 00:00 tot 24: 00 UTC.

Aanbevolen frequenties & mode: MSK144 op 50.280 en 50.360 MHz. MSK144 kan onder andere ontvangen worden met het programma https://wsjt.sourceforge.io/index.html.

Oproep: “CQ EURAO Party”.

Informatie-uitwisseling: omdat dit geen contest is, is het uitwisselen van een volgnummer niet nodig. Als u een QSL-kaart wilt ontvangen dan kunt u eventueel gebruik maken van het EuroBureauQSL.

Logs: alleen voor statistische doeleinden vraagt de organisatie aan de deelnemers om hun logs in ADIF-formaat in te sturen naar party@eurao.org. Hierbij moet de bestandsnaam gelijk zijn aan uw roepnaam. Bijvoorbeeld: EA3RKF.ADI.

Er zijn geen resultaten of ranglijsten, alleen statistische informatie over het aantal QSO’s, het aantal landen, roepnamen, OM’s, YL’s, verenigingen en meer.

Certificaat van deelname: een certificaat is beschikbaar voor diegenen die een log insturen en minimaal 10% van de QSO’s bevestigd hebben.

EuroBureauQSL: u kunt gebruikt maken van EuroBureauQSL om QSL’s uit te wisselen, zelfs als u geen lid bent. Stuur in dat geval de QSL naar het toegangspunt van het land van het station waarmee u een contact heeft gemaakt.

Wat is meteor scatter

Terwijl de aarde langs zijn baan beweegt, komen miljoenen deeltjes die bekend staan ​​als meteoren elke dag de aardse atmosfeer binnendringen. Een klein deel daarvan heeft eigenschappen die nuttig zijn voor radiocommunicatie.

Wanneer deze meteoren beginnen te verbranden in de atmosfeer, creëren ze een spoor van geïoniseerde deeltjes in de E-laag. Dit spoor van geïoniseerde deeltjes in de atmosfeer kan tot enkele seconden aanhouden. De ionisatiesporen zijn soms erg geconcentreerd en kunnen daardoor radiogolven reflecteren. Afhankelijk van de intensiteit van de ionisatie worden bepaalde frequenties wel of niet gereflecteerd. Vaak is dit functie van de initiële grootte van het deeltje.

De afstand waarover verbindingen kunnen worden gemaakt, wordt bepaald door de hoogte waarop de ionisatie wordt gecreëerd, de locatie boven het aardoppervlak waar de meteoor valt, de invalshoek in de atmosfeer en natuurlijk ook de locaties van de radiostations die proberen om radiocommunicatie tot stand te brengen.

 

Bron: EURAO 
Met dank aan Ronny Plovie (ON6CQ)