Journaal software cadeau vanwege 75 jaar VERON

Journaal software cadeau vanwege 75 jaar VERONDeze Journaal software is een cadeautje voor iedereen vanwege het 75 jarig jubileum van de VERON.

Misschien herinner je je nog je eerste QSO. Wat was dat spannend. Er kwam zomaar een station op je aanroep terug en je had geen idee waar het vandaan kwam. Immers alle begin is moeilijk. Met dit Journaal programma is het veel eenvoudiger geworden.

Het zoekt bijna alles voor je op. Noem maar op, het land, de afstand, de antenne richting, de WA, CQ, ITU Zones, DXCC enz. Heb je al eens contact gehad met dat station dan verschijnen uiteraard direct de gemaakte verbindingen met dat station op het scherm.

Alle benodigde informatie is aanwezig die je als beginner maar ook als meer gevorderde radioamateur moet weten.

Welke afstand legt je signaal af volgens de WW Locator. Hoe gaat en werkt dat met het S-rapport: RST, RSQ of SNR bij digitaal. Je vindt de belangrijkste Q codes zowel voor CW als Phone verkeer. Maar ook de dagelijks in het amateur verkeer gebruikte afkortingen. Waar bevinden zich de VERON afdelingen? VHFUHF repeater lijsten, Noodfrequenties en je eigen amateur frequenties en nog veel meer. Alles wat je moet weten heb je direct bij de hand.

Je wilt natuurlijk een overzicht zien van je resultaten. Het aantal gewerkte landen per band, hoeveel verbindingen met elk land, de gewerkte zones, de afstanden noem maar op. Je kan de meest ingewikkelde selecties maken die je wilt.

Part functie

Een ander onderdeel is de z.g. Part (naam) functie. Ideaal voor gebruik op vakantie. Je zet in de PART naam je eigen tekst ‘Vakantie log 2020’ en bij QTH je locator op dat moment. Ga je naar verschillende landen dan zet je in de PART bijvoorbeeld ‘Vakantie Frankrijk’ of ‘Vakantie Spanje’. Je kan dan later eenvoudig bij het zoeken in Part Spanje ingeven en je hebt de logs uit Spanje. Geef je in ‘Vakantie’ dan heb je alle logs van de complete vakantie.

Samen met de PART is er zelfs een speciale voorziening voor het eenvoudig loggen van de wekelijkse radiorondes.

VHF-UHF afstand

Voor de VHF – UHF enthousiasten is het een must de afstand te weten van de experimentele verbindingen.

Er is een database bij van meer dan 3000 locaties in Nederland. Eenvoudig de plaats selecteren en je hebt de bijbehoren QRA locator met de afstand tot je station.

ADIF en CSV import en export

Misschien maak je nu ook wel automatische logs met de digitale modes via andere log programma’s. Deze kan je opslaan als ADI of CSV file. Beiden formaten kan je in dit Journaal programma overbrengen.

Natuurlijk kan je van je totale log of van selecties een ADI of CSV file maken. Het fijne is ook dat je de velden in het CSV file zelf kunt aangeven.

Voor de Special Event Stations of clubstations die werken met aparte stations is het programma optimaal geschikt als verzamel journaal. Je kan via de ADIF of CSV import functie de logs samenbrengen en daarbij aangeven wie de operator was, welke call is gebruikt, onderverdelen in de PART en prachtige overzichten maken.

Ook voor QSL administratie

Ook voor snel afhandelen van de QSL kaart administratie zijn er uitgebreide voorzieningen om het in een keer af te handelen. Je kan daarbij tevens e-mail of URL info noteren.

Voor iedereen

Heb je nog geen machtiging? Of ben je nog niet aan het loggen toe of ben je een luisteramateur. Dan is dit programma een opmaat voor het grotere werk. Je vindt veel info in de NASLAG.

Het Journaal programma is een tooltje wat iedere amateur bij de hand zou moeten hebben. Een uitgebreide handleiding van 20 pagina’s geeft uitleg over de vele ingebouwde beschikbare functies.

Het gehele programma werkt ook prima vanaf een USB stick. Je kan het dus overal mee naar toe meenemen.

Wat te doen

ZIP bestand

Start de download

PDF bestand

Lees de handleiding

Het enige wat je hoeft te doen is het programma (via de download iconen hiernaast) ophalen. Uitpakken in een apart mapje en het is direct klaar voor gebruik.

Naam: Journaal.zip. Draait op Windows 8.1 , 10

Door de vele automatische functies is een redelijke snelle processor wel prettig.

Je mag het geheel vrij gebruiken. En waardeer dan ook de VERON vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om je te helpen. Lid van de VERON zijn is dan wel het minste toch?

Evert PA3AYQ
pa3ayq@veron.nl