Kort radioamateurnieuws – week 19, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

 1. IARU YOTA nieuwsbrief mei;
 2. Een niet helemaal geslaagd experiment;
 3. Lezing VLF ontvangst in Den Helder;
 4. Dwingeloo detecteert Fast Radio Burst;
 5. Meuk in de ether;
 6. Wat Morsecode mij heeft geleerd;
 7. Lezing Vertical-V antenne in Gorinchem;
 8. Voyager 1 hervat verzenden updates;
 9. Jaaroverzicht voorzitter RSGB;
 10. RAF Air Cadets in juni op 60 m;
 11. 100.000 IC-7300’s verkocht.

Kort radioamateurnieuws

 

1. De IARU Regio 1 YOTA nieuwsbrief editie mei 2024 is uit!

Hier is de mei-editie van de YOTA nieuwsbrief. Deel hem met de jonge radioamateurs, vrienden, familie en iedereen die geïnteresseerd zou kunnen zijn!

We hebben veel goede feedback gekregen na de eerste nieuwsbrief een maand geleden en ik hoop dat jullie ons willen vertellen hoe de nieuwsbrief is ontvangen in jullie omgeving.

Er zit jeugd in ham radio!

Met dank aan Henni, OH1ESI (Voorzitter van IARU Regio 1 Jeugdwerkgroep)

 

2. Vier meter perikelen of een niet helemaal geslaagd experiment

Rond half maart zat ik uit verveling de Electron rubriek VHF en hoger nader te bestuderen. En tot mijn verrassing stond er op 21 Maart: Dutch Activity Contest 70 MHz. Nu wil het toeval dat de FT-710 op die band kan werken en ik al een tijdje met de gedachte speelde om daar eens een antenne voor te testen.

Ik had een maand of wat geleden een verkorte dipool voor tien meter geknutseld naar het voorbeeld van dk7zb die deze dipool gebruikt als basis voor een tien meter dipool in combinatie met een drie elementen Yagi voor zes meter. Daarbij wordt de zes meter straler volgens het ‘open sleeve’ principe gekoppeld met de direct gevoede dipool. Omrekenen van zes naar vier meter is een koud kunstje, dus wie doet me wat?

Nieuwsgierig geworden hoe dit verhaal verder gaat? Je leest het op pagina 4 en 5 van de 100e editie van de VHWN nieuwsbrief. En onze felicitaties voor VERON afdeling Hoekse Waard voor het produceren van 100 nieuwsbrieven!

Met dank aan Adrie, PE1DQV

 

3. Lezing “Tao en de kunst van VLF ontvangst” door Harold PA0QRB in Den Helder

Grimeton Radio

Op donderdagavond 16 mei 2024 wordt bij VERON afdeling Den Helder de lezing “Tao en de kunst van VLF ontvangst” gegeven door Harold PA0QRB. De aanvang van deze leerzame lezing is 20:00 uur. We laten Harold even aan het woord:…

Deze lezing is op te vatten als een “road movie” langs alle valkuilen die ik van binnen heb gezien om de ontvangst van Grimeton Radio / SAQ mogelijk te maken. Op 21 maart in ’t Harde (VERON afd. Noordoost Veluwe) voor 23 aandachtige toehoorders een technisch verhaal afgestoken met hier en daar een referentie naar de Daodejing. Het wachten is nu tot de volgende uitzending om mijn laatste creaties te kunnen testen.

Het adres van ons verenigingsgebouw is: Statenhoff 22, Den Helder.

Met dank aan Harold PA0QRB

 

4. Dwingeloo Telescoop detecteert flits van Fast Radio Burst

Op woensdag 13 maart heeft de Dwingeloo Telescoop een flits van de Fast Radio Burst (FRB) FRB 20240114A gedetecteerd. Het is voor het eerst dat met de Dwingeloo een FRB is gemeten. Deze detectie is onafhankelijk bevestigd door de radiotelescopen in Onsala (Zweden) en Stockert (Duitsland).

Voor de vrijwilligers van CAMRAS is de detectie een doorbraak: het is voor het eerst dat met de Dwingeloo telescoop, gebouwd in 1956, een flits van een FRB is waargenomen. De activiteit van de bron is relatief: in de twintig waarneemdagen sinds januari is nu pas, na bijna honderd uur waarnemen en ruim vijf terabyte aan data, de eerste flits gevonden.

Extra bijzonder aan de detectie met de Dwingeloo telescoop is dat de ontvangers door radio-amateurs zijn gebouwd, en niet speciaal zijn geoptimaliseerd voor het ontvangen van breedbandige signalen zoals die van de FRB. Dat maakt ook dat de ontvangers nog verbeterd kunnen worden om in de toekomst de signalen beter te ontvangen.

Je leest het hele artikel uiteraard op de blog sectie van de CAMRAS website.

Met dank aan Tammo Jan Dijkema en Thomas Telkamp

 

5. Meuk in de ether

De zendamateur heeft wat te stellen met meuk, storing, in de ether. Naast de radio kwamen er veel meer apparaten die storing veroorzaakten. Berucht waren de stofzuigers. Met fantastische vlambogen tussen de collector en de koolborstels werd de 80 meterband verziekt. Heel tekenend was dit in 1953 tijdens de watersnoodramp, toen zendamateurs de communicatie verzorgden. In Den Haag reden er geluidswagens door de straten. Ruim na de afhandeling belde er een vrouw bij een zendamateur aan of ze de stofzuiger weer kon gebruiken, ze had al die tijd met een bezem en stoffer met blik gewerkt.

Maar er kwamen steeds meer apparaten. Sommigen konden behoorlijk storen. Wat dacht je van lichtdimmers? Die werkten zonder filtering, vaak zelfbouw. Na een tijdje kwamen er wel regels die voorschreven dat de zaak ontstoord moest zijn.

Je leest dit heerlijk herkenbare verhaal verder in de Telex Muurkrant van afgelopen maand.

Met dank aan Jan, PA0JMY

 

6. Wat Morsecode mij heeft geleerd

Tom PC5D tipte ons nog over een mooie 17 minuten durende video van Jacob Markham waarin hij zijn reis beschrijft om morsecode te leren.

De cinematografie is uitstekend. En als je besluit om meer code te leren, luister dan naar het geluid van het teken en tel of schrijf de punten en streepjes niet op. Google maar eens naar de Koch-methode.

Of beter nog, installeer eens een morse trainer op je computer die werkt volgens de Koch-methode. Bijvoorbeeld die van Ray Burlingame-Goff (SK), beter bekend als G4FON. De software is vanaf deze website te downloaden.

Met dank aan John, EI7GL

 

7. Lezing over de Vertical-V antenne door PA5BAS bij VERON Gorinchem

Op 6 juni 2024, de laatste Gorinchemse clubavond voor de zomerstop, is er een lezing door Bas, PA5BAS. Het onderwerp is de zelfbouw Vertical-V antenne. Dit is een goede horizontale rondstraler voor de 6, 10, 12 en 15 meter banden. Het is een monobander, maar eventueel ook uit te breiden met traps voor multiband gebruik. Een gemakkelijk en voordelig te bouwen antenne voor velddagen, op de camping of thuis. Zelfs op geringe opstelhoogte fantastische en wereldwijde resultaten. In Digitale modes, CW en SSB. Idee, bouw, afregeling en geboekte resultaten komen deze avond aan bod.

Afhankelijk van het weer wordt deze avond gecombineerd met een antenne meetavond buiten rond het gebouw. Breng dus uw antennes en meetapparatuur mee zodat er vergelijkingen gemaakt kunnen worden. Deze clubavond wordt gehouden in ons onderkomen van de Scouting APV, Sportlaan 4 in Gorinchem. De aanvang is 20.00 uur. (Zaal open om 19.30 uur.)

Met dank aan Willem, PA3KYH

 

8. NASA’s Voyager 1 hervat het verzenden van technische updates naar de aarde

Voyager 1Eerder schreven we nog dat Voyager 1, het eerste vaartuig in de interstellaire ruimte, mogelijk was verdwenen. Maar gelukkig is er goed nieuws. Na wat inventief speurwerk kan het missieteam – voor het eerst in vijf maanden – de gezondheid en status van het meest afgelegen, door mensen gemaakte object controleren.

Voor het eerst sinds november stuurt NASA’s Voyager 1 ruimteschip bruikbare gegevens terug over de gezondheid en status van de technische systemen aan boord. De volgende stap is om het ruimteschip weer wetenschappelijke gegevens te laten terugsturen. De sonde en zijn tweelingbroer, Voyager 2, zijn de enige ruimtevaartuigen die ooit in de interstellaire ruimte (de ruimte tussen sterren) hebben gevlogen.

Je leest meer over de technische oorzaken en gevolgen op deze NASA webpagina.

Met dank aan Ben, PE2BEN en Tom, PC5D

 

9. Jaaroverzicht 2023 door de voorzitter van de RSGB John McCullagh GI4BWM

De Engelse RSGB een video gepubliceerd met een overzicht van het jaar 2023 door RSGB-voorzitter John McCullagh GI4BWM. De video is gefilmd in het Ofcom Spectrum Management Centre bij Baldock in Hertfordshire en behandelt een breed scala aan zeer positieve activiteiten, evenementen en prestaties.

De voorzitter praat ook over de strategische prioriteiten van de RSGB, het verkrijgen van publiciteit in de reguliere media en het belangrijke werk dat de vereniging namens alle radioamateurs doet om het spectrum te beschermen.

Een voorbeeld is de WRC-conferentie, waar de RSGB Microwave Manager Barry Lewis, G4SJH, het IARU-team leidde dat verantwoordelijk is voor de verdediging van het amateurgebruik van de 23cm-band. Je kan hiernaast de video bekijken of op het RSGB YouTube-kanaal,

Met dank aan Tom, PC5D

 

10. De Royal Air Force Air Cadets oefenen in juni op de 60 meter band

De Engelse Royal Air Force (RAF) Air Cadets houden in juni weer een Blue Ham Radio Communications Exercise op de 60 meter band. De oefening vindt plaats tussen 17 en 21 juni 2024. Britse Full-licentiehouder kunnen dan verbindingen maken met de militaire stations in de gedeelde 60m band.

Maar let op: De Nederlandse vergunningsvoorwaarden staat alleen verbindingen toe met amateur stations. Dus wij mogen helaas alleen luisteren.

Voor meer informatie ga je naar de alphacharlie.org.uk website.

Met dank aan Tom, PC5D

 

11. ICOM IC-7300 verkoop passeert de 100.000 stuks

ICOM lanceerde zijn IC-7300 transceiver voor de HF-banden en 6 meter in 2016. En dat veroorzaakte destijds veel opschudding. ICOM heeft nu bekend gemaakt dat afgelopen 1 mei 2024 de wereldwijde verkoop van dit apparaat de 100.000 stuks heeft overschreden.

Ze vermelden er ook bij dat meer dan de helft van die verkoop in de Verenigde Staten heeft plaatsgevonden. En als je je dan bedenkt dat er in de VS pakweg 750.000 radioamateurs zijn, dan kun je berekenen dat 1 op de 15 Amerikaanse radioamateurs dit ding in de shack heeft staan. En dat is best indrukwekkend te noemen.

Je leest meer over dit gewilde apparaat op deze ICOM webpagina.

Met dank aan John, EI7GL

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.