Kort radioamateurnieuws – week 11, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Speciale roepletters PA24WAAD rond Wereld Autismedag;
  2. Herken “intruders” via de IARUMS Wiki;
  3. Herdruk “20 jaar uitgewerkte F examens”;
  4. Schots 23 cm baken GB3EDN weer actief;
  5. John EI7GL start eigen nieuwsbrief;
  6. Voyager 1 is mogelijk verdwenen;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Speciale roepletters PA24WAAD voor Wereld Autismedag

Van 23 maart tot en met 7 april 2024 brengen PF3X (Laurens), PC1K (Barry) en NL10743 (Kees) de speciale roepnaam PA24WAAD in de lucht. Dit om aandacht te vragen voor de Wereld Autismedag (World Autism Awareness Day), elk jaar op 2 april. Hiermee willen we in de wereld van Ham Radio aandacht vragen voor begrip, erkenning, steun en acceptatie voor mensen met ASS (Autisme Spectrum Stoornis).

In 2023 hebben we ruim 2.600 QSO’s kunnen maken. Dit jaar hebben we ons aangesloten bij het wereldwijde initiatief met stations die aandacht vragen voor de Autismeweek en dag. Een totale lijst met actieve stations is te vinden op deze QRZ.com pagina.

We zullen actief zijn op alle HF banden en op 2m/70cm met vooral veel activiteit rondom het Paasweekend en de week erna. Er is een speciale QSL kaart ontworpen, die na het event via ClubLog kan worden aangevraagd. Verder ook QSL via eQSL en LoTW.

Meer informatie is te vinden op qrz.com/db/pa24waad of qrz.com/db/w2a of autisme.nl

 

2. Herken nu ook zelf “intruders” via de IARUMS Wiki

Indringers op onze mooie en waardevolle amateurbanden zijn knap vervelend. Dus als je tegen zo’n “intruder” aan loopt, dan wil je eigenlijk ook wel weten wat dat nu is wat je hoort en/of ziet. Vandaar dat vanaf heden op de website van het IARU Monitoring System nu ook een “IARUMS Wiki” te vinden is.

En nu we het toch over het IARU Monitoring System hebben. De IARUMS-R1 Newsletter February 2024 is zojuist verschenen. Dat zijn 22 pagina’s tjokvol informatie over alles wat je wel op de amateurbanden hoort maar dat daar niet thuishoort. En natuurlijk ook weer met vele hyperlinks naar Youtube video’s van de verschillende storingen. Dus bijzonder leerzaam.

 

3. Herdruk van het lesboek “20 jaar uitgewerkte F examens”

Door de niet aflatende vraag naar het boek is het in een beperkt oplage herdrukt na correcties en aanvulling met informatie over het CBR examen. Het compacte boek van 180 x 240 x 34 mm dient voor zelfstudie en/of examentraining. Een overzichtelijk naslagwerk voor de aspirant en geregistreerde zendamateur met harde omslag en ruim 430 pagina’s met:…

  • Studie- en examentips
  • Het examen bij het CBR
  • Ruim 1300 uitgewerkte techniekvragen verdeeld over 25 hoofdstukken
  • Ruim 100 voorschriftenvragen
  • Regelgeving en voorschriften
  • Trefwoordenregister
  • Vaak voorkomende formules

Met zorg zijn F examens van meer dan 20 jaar gesorteerd in 25 modules per onderwerp. Zo is een naslagwerk ontstaan met antwoorden op technische problemen waar een zendamateur mee te maken kan krijgen. De kosten zijn ondanks de stijgende prijzen beperkt gebleven. Ik ben blij dat ik menig belangstellende alsnog dit boek kan aanbieden.

  • Afhaalexemplaar €26,-
  • Verzenden met track en trace €29,50

Voor een bestelling graag een e-mail sturen met naam en adresgegevens naar pa4ton@amsat.org

73’ Tonny van der Burgh

 

4. Schots 23 cm microgolfbaken GB3EDN weer in de lucht

Het 23 cm microgolfbaken GB3EDN is weer in de lucht na een verhuizing naar een nieuwe locatie aan de zuidkant van Edinburgh. Het is ongeveer 1,5 km zuidwaarts verplaatst van zijn vorige locatie in de Universiteit van Edinburgh, King’s Buildings Campus. De frequentie is 1296.990 MHz. Het baken zendt zijn roepnaam en QRA locator in zowel FSK als JT4 één keer per minuut.

De nieuwe locatie ligt ongeveer 200 meter hoger dan de vorige en hopelijk is het bereik iets verbeterd. Het heeft een vrij zicht vanuit het noordwesten naar het oosten, wat een goede dekking geeft langs de oostkust en over de Noordzee naar Scandinavië. Er wordt ook gehoopt op een betere propagatie naar het zuiden vanaf de nieuwe locatie.

Meer details zijn beschikbaar via de link ‘Beacons’ op de website van de Lothians Radio Society.

 

5. John EI7GL start eigen tweewekelijkse nieuwsbrief

De trouwe lezers van onze VERON website kennen inmiddels John EI7GL. En op zijn blog schreef hij een paar dagen geleden het volgende:

Het is tijd om iets nieuws te proberen! Ik ben net begonnen met een nieuwe nieuwsbrief voor radioamateurs met de nadruk op radio-experimenten en de VHF-banden. In het eerste bericht heb ik al veel uitgelegd over de redenen voor het starten van de nieuwsbrief, maar in principe is het een aanvulling op wat ik hier al doe op mijn blog en het stelt me in staat om meer informatie te delen die te lang zou duren om hier op de blog te doen.

Ik ga in principe de onderwerpen behandelen die ik interessant vind. Het ding met de blog is dat mensen moeten onthouden om hier te komen of een link te zien om te bezoeken. Met een nieuwsbrief stuur ik informatie rechtstreeks per e-mail naar abonnees.

Hoe vaak? Mijn eerste plan is om eens in de twee weken een nieuwsbrief te sturen en te kijken hoe dat gaat. Ik wil niet dat abonnees het gevoel krijgen dat ze spam krijgen met meerdere e-mails per week. Gewoon één mail om de twee weken is prima.

Als je toegevoegd wilt worden aan de e-maillijst, schrijf je dan in via deze pagina.

 

6. Voyager 1, eerste vaartuig in de interstellaire ruimte, is mogelijk verdwenen

Voyager 1Op Twiar.net lezen we dat de 46 jaar oude sonde, die in zijn jeugd langs Jupiter en Saturnus vloog en aardbewoners inspireerde met beelden van de planeet als een “Bleke Blauwe Stip“, heeft al maanden geen bruikbare gegevens uit de interstellaire ruimte verzonden.

Toen Voyager 1 in 1977 werd gelanceerd, hoopten wetenschappers dat het kon doen waarvoor het gebouwd was, namelijk van dichtbij beelden maken van Jupiter en Saturnus. Dat lukte, en nog veel meer. Voyager 1 ontdekte actieve vulkanen, manen en planeetringen en bewees onderweg dat de aarde en de hele mensheid samengeperst konden worden tot één pixel op een foto, een “bleke blauwe stip”, zoals de astronoom Carl Sagan het noemde. De missie zou oorspronkelijk vier jaar duren, maar loopt door tot op de dag van vandaag. Het was de diepste ruimtereis ooit.

Nu heeft hij misschien definitief afscheid genomen van dat verre stipje.

Voyager 1, het verste door mensen gemaakte object in de ruimte, heeft sinds november geen samenhangende gegevens meer naar de aarde gestuurd. NASA heeft geprobeerd een diagnose te stellen van wat de projectmanager van de Voyager-missie, Suzanne Dodd, het “ernstigste probleem” noemde waar de robotsonde mee te maken heeft gehad sinds ze in 2010 in dienst trad.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.