Kort radioamateurnieuws – week 42, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsLees in ‘Kort radioamateurnieuws’ de berichten die ons deze week opvielen, maar die te beknopt zijn voor een apart nieuwsartikel.

Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Speciale versie van CATSync voor QO-100
  2. Lezingen AMSAT-UK-colloquium online beschikbaar
  3. Lezingen RSGB-conventie online beschikbaar
  4. Orlando HamCation uitgesteld tot februari 2022

Kort radioamateurnieuws

1. Speciale versie van CATSync voor QO-100

CATSync is een programma waarmee je je transceiver kunt synchroniseren met een WebSDR-ontvanger via een CAT-interface. Daardoor wordt het eenvoudig mogelijk om te ontvangen via een WebSDR en te zenden met je eigen transceiver. Door het toegenomen storingsniveau op de amateurbanden, bijvoorbeeld veroorzaakt door zonnepanelen, kiezen steeds meer radioamateurs voor deze optie.

De ontwikkelaar van CATSync bracht kort geleden een speciale versie uit met ondersteuning voor de geostationaire satelliet QO100. Daarmee kun je de offset tussen de ontvangstfrequentie in de 10GHZ-band en de zendfrequentie instellen. Ontvangst van de QO-100 is onder andere mogelijk via de WebSDR van de British Amateur Television Club (BATC): Qatar-OSCAR 100 Narrowband WebSDR

Meer informatie: CATSync QO-100 Edition

2. Lezingen AMSAT-UK-colloquium online beschikbaar

afbeelding AMSAT-UK-logoAMSAT-UK hield vorige week zondag 11 oktober haar jaarlijks colloquium. Anders dan andere jaren was ook dit evenement online en tevens voor iedereen gratis toegankelijk. Voor wie het colloquium gemist heeft, maar het alsnog wil meemaken, is er een videoregistratie op YouTube: AMSAT-UK online Colloquium 2020. Onder de video vind je het lezingenprogramma. Door op een van de programma-items te klikken, spring je automatisch naar de juiste positie in de zesenhalf uur durende video.

3. Lezingen RSGB-conventie online beschikbaar

RSGBOok de Britse radioamateurvereniging RSGB hield vorig weekend haar jaarlijkse evenement, de RSGB Convention. En ook daarvan bestaat een videoregistratie. Omdat de conventie twee lezingencycli aanbood – “An introduction to...” en “Learn more about..” – zijn er twee video’s beschikbaar:

4. Orlando HamCation uitgesteld tot februari 2022

Het op een na grootste amateurradio-evenement, de Orlando HamCation, is verplaatst naar 2 – 3 februari 2022. Dat meldt onder andere de ARRL op haar website. Ook dit uitstel houdt vanzelfsprekend verband met de huidige coronacrisis. De organisatie denkt nog na over mogelijke online-alternatieven voor het jaar 2021.