Kort radioamateurnieuws – week 32, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Algerijnse radioamateurs helpen bij bosbrandbestrijding,
  2. IARU Regio 2 alert in verband met aardbeving in Haïti,
  3. SDR++: platformonafhankelijke SDR-sofware met brede hardwareondersteuning,
  4. Livestream RSGB 2021 Convention op zaterdag 9 oktober

Kort radioamateurnieuws

1. Algerijnse radioamateurs helpen bij bosbrandbestrijding

Radioamateurs van de Algerijnse radioamateurvereniging ARA helpen bij de bestrijding van de bosbranden in Ouacif (Tizi-Ouzou), waar al 65 mensen omkwamen.

Een ARA-team werd naar de plaats van het incident gestuurd, waar de communicatienetwerken toch al zwak waren, om de noodbehoeften te communiceren tussen het mobiele station in Ouacif en de crisiseenheid in Tamda.

De volgende frequenties zijn daarvoor in gebruik: 7.110 KHz, 3.650 KHz en 14.300 KHz. Let er daarom op dat je de noodcommunicatie op deze frequenties niet stoort.

Bron: IARU Regio 1

2. IARU Regio 2 alert in verband met aardbeving in Haïti

Volgens voorlopige informatie van de United States Geological Survey (USGS) was er gisteren om 12:29 UTC in Haïti (18.352º NB, 73.4801º WL) een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. De beving was op een diepte van 10 km.

Om eventuele ondersteuning te kunnen bieden, heeft de noodcommunicatiecoordinator van IARU Regio 2, Carlos Alberto Santamaría González (CO2JC), radioamateurs in de regio gevraagd de volgende noodfrequenties vrij te houden: 3.750 kHz, 7.150 kHz en 14.330 kHz.

Bron: IARU Regio 2

3. SDR++: platformonafhankelijke SDR-software met brede hardwareondersteuning

SDR++ is een platformonafhankelijk (Windows, Linux, MacOS, BSD) opensourceprogramma voor het bedienen van SDR-hardware. Sinds de introductie van het programma, medio 2020, heeft de software een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Begin augustus introduceerde ontwikkelaar Alexandre Rouma de eerste officiële versie: SDR++ 1.0.0. De software ondersteunt een grote variëteit aan SDR-hardware, waaronder RTL-SDR, LimeSDR en SDRplay, en biedt uitgebreide functionaliteit. Qua bediening lijkt SDR++ overigens op SDR#, de software van de firma Airspy. Omdat SDR++ opensourcesoftware is, kunnen anderen participeren in de verdere ontwikkeling. Voor wie de software nog niet kent, maakte het YouTube-kanaal SignalsEverywhere een introductievideo.

4. Livestream RSGB 2021 Convention op zaterdag 9 oktober

Net als vorig jaar is de RSGB Convention ook dit jaar weer een online evenement. Vanaf 7:30 UTC (wel vroeg!) op 9 oktober is het programma te volgen via het YouTube-kanaal van de RSGB. De Britse radioamateurvereniging biedt dan wederom twee parallelle lezingenseries aan: “An introduction to...” en “Learn more about..”. De eerste serie bestaat uit introducties over tal van onderwerpen, terwijl de tweede juist meer verdieping aanbiedt. Luisteraars kunnen overigens vrijelijk schakelen tussen de beide “kanalen”. De RSGB maakt op een later tijdstip de programmadetails bekend.

Meer informatie: RSGB 2021 Convention

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet “klaar voor publicatie” te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.