Radio Onderdelen Markt bij wegrestaurant de Lichtmis

35e Radio Onderdelen Markt bij wegrestaurant de Lichtmis

Radio Onderdelen Markt bij wegrestaurant de Lichtmis

Op 24 september 2016 wordt voor de 35e keer de Radio Onderdelen Markt (ROM) gehouden bij wegrestaurant de Lichtmis, gelegen aan de autosnelweg A28, tussen Zwolle en Meppel. Bij de afslag Nieuwleusen/Hasselt vindt u dit restaurant met een groot parkeerterrein waar deze markt een keer per jaar gehouden wordt.

Stukje geschiedenis!

Ruim 30 jaar geleden kreeg een groep van zendamateurs uit de omgeving van Nieuwleusen/Meppel het idee om een radio-onderdelen-markt op te zetten. In die tijd werd er nog veel zelf geknutseld, kant-en-klare zendapparatuur zoals we die nu heel makkelijk kunnen kopen, was er niet zoveel te koop. Onderdelen voor het knutselen moesten soms van ver worden gehaald. Deze groep zendamateurs vatte het idee op om dan de handel maar naar een centraal punt te halen. Een plek was al gauw gevonden.

Het begon allemaal met enkele handelaren die hun onderdelen te koop aanboden in het wegrestaurant: toen deze ruimte te klein werd is men begonnen met het plaatsen van handelaren rondom het restaurant. De markt werd bekender en vele handelaren, waarvan er na al die jaren nog steeds enkele zijn die al vanaf het begin komen, bieden nu hun koopwaar aan op onze markt.

Antennemeten en kofferbakverkoop!

De markt heeft in de loop der jaren ook nog enkele nevenactiviteiten gekend. Naast verkoop vanaf marktkramen hadden we ook nog een deel gereserveerd voor mensen die niet veel te koop aan te bieden hadden, de zgn. kofferbakverkoop. Deze hebben we met ingang van dit jaar laten vervallen mede omdat de vraag naar kramen nog steeds toeneemt en het begrip kofferbakverkoop een beetje uit de hand is gaan lopen.

Antennemeten was in het begin ook een activiteit die gelijktijdig met de markt werd gehouden. In het begin werd er alleen op 2m en 70cm gemeten met professionele meetapparatuur in een tent in het weiland. Deze activiteit is jaren geleden als een zelfstandig evenement verder gegaan en tegenwoordig wordt deze in mei georganiseerd.

Openbare Verkoop

De markt kende jarenlang als activiteit een zogenaamde openbare verkoop. Aan het eind van de markt gingen medewerkers van de markt rond met de tractor met aanhanger om wat spulletjes te verzamelen bij de standhouders. De meesten hadden wel een kleinigheid over voor deze verkoop, die jarenlang werd geleid door OM Klaas van Dorsten PA0KDM (Silent Key), die ook heel bekend was van de wekelijkste Meppelronde op zondagmiddag om 12.00 uur. De opbrengst van deze verkoop was voor een groot deel bestemd voor onderhoud aan de repeaters van de VERON-Afdeling Meppel.

 

Voor bezoekers is de toegang tot de markt gratis. Parkeren kan als de weeromstandigheden het toelaten in het weiland tegenover de markt, tegen een kleine vergoeding van 2 euro. Doe dit zoveel mogelijk want bij een wanorde op de wegen rondom het marktterrein gaan wij de politie inschakelen, die u vervolgens voorzien van een parkeerboete die vele malen hoger is dan 2 euro. Voor dit bedrag kunt u heel veel leuke dingetjes kopen op de radio-onderdelen-markt.

In het restaurant en ook op het terras kunt u een hapje en een drankje kopen. Dit is ook de ideale plek om af te spreken als men elkander wil ontmoeten voor een eyeball-qso.

Dit jaar zijn ook weer enkele hobby-gerelateerde clubs aanwezig die hun acitviteiten presenteren, zoals de DIG-PA en de digitale leeromgeving zendamateurs.

73, de Jan PA3FII
Secr. Stichting Radio Onderdelen Markt

Voetnoot: De Stichting ROM meld: “Het aantal medewerkers dat deze markt in stand houdt is dusdanig gekrompen dat er in 2017 geen Radio Onderdelen Markt meer gehouden zal worden omdat het organiseren simpelweg niet meer mogelijk zal zijn.