Kort radioamateurnieuws – week 34, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Video: “De vocoder: spraakoverdracht bij geringe bandbreedte”,
  2. Nieuwe vereniging: Bonaire Amateur Radioclub,
  3. Radio-onderdelenmarkt “De Lichtmis” afgelast,
  4. Farnham WebSDR stopt

Kort radioamateurnieuws

1. Video: “De vocoder: spraakoverdracht bij geringe bandbreedte”

Voor de overdracht van spraak over een “digitaal kanaal” wordt een zogenaamde vocoder gebruikt. De beschikbare bandbreedte van zo’n kanaal is vaak zeer beperkt, terwijl de spraak toch goed verstaanbaar overgedragen moet worden.

Thomas Emig (DL7TOM) gaf tijdens de laatste HAM RADIO World een presentatie over dit onderwerp. Daarin legt hij onder andere de werking van een vocoder uit en bespreekt hij de vereisten ervan.

Deze interessante Duitstalige presentatie is sinds kort voor een ieder te bekijken op het YouTube-kanaal van de radioamateurvereniging DARC:  Thomas Emig DL7TOM – Der Vocoder, Sprachübertragung mit wenig Bandbreite

2. Nieuwe vereniging: Bonaire Amateur Radioclub

Dit jaar bereikte Bonaire het aantal van negen radioamateurs die daadwerkelijk permanent op het eiland wonen en ook actief zijn. Daarnaast zijn er nog minstens zes amateurs met een PJ4-roepnaam die buiten Bonaire wonen, maar wel een adres op het Caraïbische eiland hebben.

De stations besloten daarom hun eigen Bonaire Amateur Radioclub (BAR) te beginnen. Om dit te vieren, organiseren ze een velddag, die nog tot vandaag (zondag 29 augustus) duurt.

Radioamateurs die het eiland bezoeken, zijn overigens van harte welkom op de wekelijkse clubavond op Tera Cora Beach.

3. Radio-onderdelenmarkt “De Lichtmis” afgelast

Vorige week berichtten wij nog dat de Radio-onderdelenmarkt “De Lichtmis” (ROM) dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, wel door zou gaan. Helaas heeft de ROM-organisatie toch moeten besluiten om het evenement, ook nu weer, vanwege coronamaatregelen, af te gelasten. Op hun website melden ze: “Dit jaar geen radiomarkt, de regels die wij moeten hanteren volgens het RIVM en de gemeente Zwolle zijn voor de organisatie niet te doen!”

4. Farnham WebSDR stopt

De WebSDR in het Britse Farnham houdt binnen enkele weken op te bestaan. Dat melden de initiatiefnemers Martin G8JNJ, Noel G8GTZ en Phil M0DNY. Deze ook voor Nederlandse radioamateurs interessante online ontvanger – op de 6m-, 4m-, 2m-, 70cm- en zelfs de 3cm-band – stopt omdat de opstellocatie een andere eigenaar krijgt. Wel hopen de initiatiefnemers dat zij op enig moment kunnen herstarten op een andere locatie. Zij houden zich daarom aanbevolen voor suggesties.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet “klaar voor publicatie” te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.