ESA MakerSpace SDR online technische briefing

ESA MakerSpace SDR online technische briefingOp 6 september 2021 beginnen drie gratis Webex-middagsessies over de resultaten van een ESA ARTES MakerSpace-project dat satellietcommunicatie en Software Defined Radio (SDR) onderzocht. Twee instituten voerden een aantal kleinere projecten uit. Die waren namelijk onderdeel van een Software Defined Radio MakerSpace van het Europees Ruimteagentschap. De eerste van genoemde instituten is Libre Space Foundation ( Griekenland). De tweede is het Institute of Reconfigurable & Embedded Digital Systems (REDS). Die is onderdeel van de Haute Ecole d’Ingénierie et de Gestion du Canton de Vaud – HEIG-VD (Zwitserland). Deze activiteit maakt deel uit van het ARTES-programma van ESA dat innovatie in satellietcommunicatie ondersteunt.

Sessies

De bevindingen zullen worden gepresenteerd in drie slots van 2 uur in de middag om 15:00 CEST (waarvoor u zich apart dient aan te melden) op ma 6, do 7 en wo 8 september 2021.

– Maandag 6 september staat in het teken van de evaluatie van verschillende SDR-kaarten en FPGA-toolketens. Ook High-rate direct sampling door SDR’s en SDR op Android staan op het programma.
– Dinsdag 7 september zal gewijd zijn aan bouwstenen die geïmplementeerd zijn als open source ontwikkelingen voor Gnuradio. Onder andere gr-leo, gr-ccsds, gr-soapy etc.
– Woensdag 8 september gaat vooral over de combinatie van SDR en AI/ML om signaal detectie en classificatie te doen. Daarnaast is er een presentatie over  een SDR testbed en spectrum monitoring.

Een gedetailleerd programma van deze technische briefing komt later beschikbaar.

ESA MakerSpace SDR registratie

De presentaties vinden plaats via WEBEX. Na uw registratie krijgt u de benodigde een link.

De registratie is gratis en is hier te vinden. U dient voor elke middag apart te registreren.

ESA

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA houdt zich in Europees verband bezig met projecten op het gebied van ruimtevaart. Daarbij hoort ook onderzoek van de Aarde en ruimteonderzoek. Maar tevens ontwikkeling van op satellietsystemen gebaseerde technologieën en de bevordering van de Europese economie. ESA werkt nauw samen met de Europese Unie, maar maakt er geen formeel deel van uit.

Bron: Eventbrite

Wikipedia