Kort radioamateurnieuws – week 43, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. 7 november: Tonight@8-webinar over Log4OM; 
  2. Video: RX-888 MK II, een 16-bits-SDR-ontvanger.

Kort radioamateurnieuws

1. 7 november: Tonight@8-webinar over LOG4OM

Het volgende Tonight@8-webinar van de Britse radioamateurvereniging RSGB wordt live uitgezonden op maandag 7 november om 21:00 uur Nederlandse tijd. Terry G4POP geeft dan een presentatie over ‘Log4OM: Het eerste decennium’: een blik op het populaire gratis logboekprogramma Log4OM. Terry’s lezing is geschikt voor alle niveaus van expertise en gaat in op de geschiedenis van de software, de ontwikkelaars en de ingebouwde functies. Er is een livedemonstratie en gelegenheid tot het stellen van vragen.

Dit gratis webinar is te zien op het YouTube-kanaal van de RSGB of op de speciale BATC-stream, waar je tijdens de uitzending ook live vragen kunt stellen.

Lees meer over het programma op de RSGB-website: Tonight @ 8 – live webinars

2. Video: de RX-888 MK II, een 16-bits-SDR-ontvanger

Er is een nieuwe versie van de zeer breedbandige SDR-ontvanger RX888. Deze ontvanger beschikt, net zoals zijn voorganger, over een 16-bits-ADC en een afstembereik van 1 kHz tot 1,8 GHz, met een bandbreedte van maximaal 64 MHz tussen 1 kHz tot 64 MHz en 10 MHz tussen 64 MHz en 1700 MHz. De MK II-versie beschikt daarnaast over diverse verbeteringen, zoals:

  • een variabele verzwakker in het HF-bereik, afstembaar van 0 tot -31,5 DB
  • een VGA i.p.v. een LNA, met een variabele versterking tussen -10 en +33 DB, toepasbaar op zowel HF als VHF
  • een verbeterd 64MHz-laagdoorlaatfilter (LPF)
  • en een nieuwere generatie tunerchip: de R828D i.p.v. de R820T2

In een recente YouTube-video demonstreert Matthew Miller (M0DQW) de RX888 in combinatie met het populaire SDR Console van Simon Brown (G4ELI). Behalve dat hij ingaat op de specificaties van het apparaat, laat hij tevens de ontvangst op alle HF-banden zien. Ook toont hij aan dat met deze combinatie een frequentiespectrum van 32 MHz breedte in een keer kan worden ontvangen. Bekijk de video op het TECH MINDS-kanaal: RX888 MK2 16BIT Software Defined Radio.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.